Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Agenda Urbana de Rubí L’Agenda Urbana de Rubí és el full de ruta per construir el Rubí del futur. És l’espai de reflexió que busca la màxima participació dels diferents agents socials per tal de dibuixar i definir les línies mestres del que volem per a presents i futures generacions. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Agenda Urbana de Rubí

L’Agenda Urbana de Rubí és el full de ruta per construir el Rubí del futur. És l’espai de reflexió que busca la màxima participació dels diferents agents socials per tal de dibuixar i definir les línies mestres del que volem per a presents i futures generacions.

Què és l’Agenda Urbana?

L’Agenda 2030 és un marc estratègic i metodològic que té per objectiu encaminar els projectes de transformació urbana cap a una visió global vinculada a la sostenibilitat i la inclusivitat.

Aquests conceptes es deriven dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que l'Ajuntament també ha fet seus i s'ha compromès amb el seu desenvolupament. L'Agenda Urbana respon al desenvolupament de la ODS 11, que vetlla per aconseguir unes ciutats i comunitats sostenibles. I és que l’Agenda Urbana persegueix l'èxit de la sostenibilitat en les polítiques de desenvolupament urbà. 

Constitueix, a més, un mètode de treball i un procés per a tots els actors, públics i privats, que intervenen a les ciutats i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels diferents camps d'actuació.

“No hi ha una recepta única per millorar la urbanització i aconseguir el desenvolupament urbà sostenible, però la Nova Agenda Urbana proporciona els principis i les pràctiques provades per donar vida a aquest ideal, per traslladar-lo del paper al món real. Que inspiri i informi els encarregats de prendre decisions i els habitants urbans del món perquè s'apropiïn del nostre futur urbà comú. En aquesta conjuntura decisiva de la història de la humanitat, repensar la manera com planifiquem, construïm i gestionem els nostres espais urbans no és una opció, sinó un imperatiu. La nostra feina per assolir aquest ideal comença ara”.

Extracte del Pròleg de l'Agenda Urbana de Nacions Unides, adoptada a la Conferència Hàbitat III, a l'octubre de 2016. Quito (Equador).

 

L’Agenda Urbana Espanyola

L'Agenda Urbana Espanyola s'ha elaborat tenint en compte les aportacions de tots els actors clau per al desenvolupament urbà. El llarg procés participatiu s'ha estès durant més d'un any i mig i va començar en el moment en què es va crear i posar en marxa un Grup d'experts independents i multidisciplinars, el juny de 2017, amb la finalitat d'aportar un esborrany zero sobre el qual començar a treballar.

La participació es va organitzar al voltant de set grups de treball diferents que, al seu torn, van donar lloc, en alguns casos, a diversos subgrups i fins i tot a reunions i contactes de caràcter bilateral.

Consulta l’Agenda Urbana Espanyola

L’Agenda Urbana de Catalunya

D’ençà del compromís adquirit a la conferència Hàbitat III on Nacions Unides va proposar la Nova Agenda Urbana com a instrument per a garantir un futur dels hàbitats més sostenible, Catalunya ha aprofundit en l’elaboració de la seva agenda, amb la mirada al 2050, i treballant-la amb els agents socials, econòmics, administratius i acadèmics de la nostra societat.

Catalunya s’enfronta a dos grans reptes globals: la transició digital i la transició verda, que hem d’aprofitar per a fer un salt qualitatiu de la nostra economia, la nostra societat i, en definitiva, del nostre territori. Aquests reptes globals, aterrats a la realitat del país, donen peu a les tres grans prioritats, que, de forma compartida, consensuada i amb el compromís i complicitat de tots els i les membres de l’Assemblea i les persones i institucions que han participat en els diferents processos i grups de treball, són: l’equilibri territorial, la prosperitat econòmica i l’equitat social.

Consulta l’Agenda Urbana de Catalunya

Objectius estratègics

Rubí assumeix els reptes i objectius de l’Agenda Urbana fixada pel govern de l’Estat que estableix 10 grans objectius objectius de treball.

La metodologia a seguir de l’Agenda Urbana assenyala 10 àmbits d’actuació:

  • Ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo
  • Evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent
  • Prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència
  • Fer un ús sostenible dels recursos i afavorir l’economia circular
  • Afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible
  • Fomentar la cohesió social i buscar l’equitat
  • Impulsar i afavorir l’economia Urbana
  • Garantir l’accés a l'habitatge
  • Liderar i fomentar la innovació digital
  • Millorar els instruments d’intervenció i la governança

Diagnosi

L'Ajuntament ha dut a terme una primera fase de diagnosi on, a partir de les anàlisis DAFO realitzades pels diferents grups tecno polítics (Territori i mobilitat, Canvi climàtic i sostenibilitat, Cohesió social i habitatge i Innovació i governança), va sorgir un llistat de 26 reptes de ciutat.

TERRITORI I MOBILITAT

Reptes.jpg
  • Renaturalització de la riera
  • Revertir el deteriorament del camp i de les zones forestals
  • Connectar el SNU amb els nuclis urbans per vertebrar el territori
Urbanisme
  • Potenciar el nucli històric de la ciutat i el seu patrimoni cultural
  • Evitar la dispersió urbana i el deteriorament de les urbanitzacions
  • Disminuir l‘efecte barrera que suposen diverses infraestructures i la riera
Mobilitat sostenible
  • Implantar una xarxa ciclista connectada amb l'exterior i que vertebri la ciutat
  • Regular i ordenar l‘estacionament lliure i la seva influència en l’ús del transport privat motoritzat
  • Millorar el sistema de transport urbà per autobús

CANVI CLIMÀTIC I SOSTENIBILITAT

Canvi climàtic
  • Millorar la col·laboració amb el sector privat per executar polítiques de protecció contra el canvi climàtic
  • Aconseguir l‘equilibri entre la consecució de la sostenibilitat i el desenvolupament econòmic
Potenciar l'economia
  • Millorar la col·laboració publico privada (majorment PIME's) per executar polítiques d'eficiència energètica i obtenció d'energies renovables
  • Potenciar l‘economia circular i fomentar campanyes o accions locals de reutilització de recursos

COHESIÓ SOCIAL I HABITATGE

Igualtat social
  • Disminuir la desigualtat social especialment en els col·lectius menys formats i en els nouvinguts
  • Igualar la disparitat que hi ha entre el que el mercat laboral demana i el que la ciutat pot formar per disminuir el dèficit de mà d'obra qualificada que té la indústria
Activitat econòmica
  • Potenciar la col·laboració publico privada en l'activitat econòmica
  • Treballar en mantenir la bona capacitat industrial i diversificació existent al municipi
Habitatge
  • Ampliar el parc públic d’habitatges
  • Potenciar el lloguer d’habitatges assequible, així com treballar en regular el preu de l’habitatge

ECONOMIA

Activitat econòmica
  • Potenciar la col·laboració publico privada en l'activitat econòmica
  • Treballar en mantenir la bona capacitat industrial i diversificació existent al municipi

INNOVACIÓ I GOVERNANÇA

Digitalització
  • Participar de la transformació digital de la ciutat posant especial èmfasi en l'administració electrònica i afavorint uns serveis digitals basats en les necessitats i expectatives ciutadanes
  • Consolidar les mesures de ciberseguretat adequades en els nostres processos digitals
  • Col·laborar en la digitalització del teixit empresarial que es troba conformat
Ciutadania
  • Avançar en la comunicació dels serveis que ofereix l'Ajuntament a la ciutadania
  • Aprofitar l'elaboració del POUM per alinear-lo amb els objectius de l'Agenda Urbana
  • Reduir la bretxa digital oferint a la ciutadania d'adquirir mitjans digitals i coneixements tecnològics
  • Generar més espais que permetin a la ciutadania participar en el procés de presa de decisions i elaboració de polítiques públiques.

Formulació estratègica

A la fase de formulació estratègica s’ha dut a terme la priorització de les línies d’actuació, a partir dels reptes de ciutat, amb l’objectiu de crear el marc estratègic necessari per al Pla d’Acció.

Això ha sigut possible gràcies al treball conjunt dels grups de treball i dels delegats dels grups municipals.

Concretament, el Pla d'Acció Local busca confeccionar una estratègia integrada de ciutat, a llarg termini i mitjançant un procés viu, actiu i en constant evolució, en el qual la involucració i participació dels actors clau del municipi i del conjunt de la ciutadania serà facilitada per les institucions públiques locals de forma permanent durant el seu desplegament i actualització en el temps.

Aquest escenari es veu reforçat per l’entitat que manté Rubí a la comarca del Vallès Occidental i a la mateixa Regió Metropolitana de Barcelona com a localitat amb elevada capacitat de lideratge en la generació d’experiències demostratives sobre la intervenció en el territori i el medi urbà de forma estratègica, coordinada i consensuada amb la xarxa d’agents que conformen la ciutat.

Saló Urban Rubí

El Saló Urban Rubí són unes jornades participativves i de reflexió per dibuixar entre totes i tots el futur de la ciutat.

Pla d'acció de l'Agenda Urbana de Rubí

La confecció del Pla d’acció de l’Agenda Urbana de Rubí respon a l'objectiu d’incorporar les directrius de l'Agenda Urbana Espanyola en l'evolució futura del municipi per assegurar la seva sostenibilitat ambiental, la igualtat social, l’adaptació econòmica i la innovació institucional a partir de la confecció, validació, desplegament i execució de propostes concretes.

Veure el pla d’acció

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0