La jornada s'ha fet a la Masia de Can Serra

L’OSE informa els empresaris rubinencs sobre les obligacions mediambientals

La consultora Eva Morales ha repassat en una jornada l’extensa normativa que afecta les empreses

Aquest dijous s’ha celebrat una jornada a la Masia de Can Serra amb la finalitat de posar al dia les empreses de Rubí en les seves obligacions legals sobre residus, emissions, aigües, fiscalitat i autoritzacions ambientals. La sessió, organitzada per l’Escola d’Emprenedoria de Rubí (EDER), integrada a l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) de l’Ajuntament, ha anat a càrrec d’Eva Morales, consultora d’Empenta Consulting.

La jornada s’ha iniciat amb un recordatori de les obligacions ja conegudes per passar després a comentar les novetats dels darrers dos anys. Morales ha reconegut que les directives de protecció del medi ambient son complexes i que, per tant, exigeixen a molts professionals l’ajuda de consultors externs, per exemple en el cas de les activitats ramaderes. “Hi ha moltíssima normativa ambiental. De requeriments n’hi ha com a mínim 200 i disposicions que t’apliquin potser fins a 500”, ha dit l’experta. “A més a més, el medi ambient inclou molts aspectes: és aire, és residus, és aigua, són autoritzacions, és soroll, és llum, és energia... Costa saber tota la normativa i, a més, cada dos per tres l’actualitzen i s’hi afegeixen nous requeriments”, ha conclòs Morales.

Pel que fa a les autoritzacions, en els darrers anys el canvi per a determinat tipus d’empreses “ha estat radical, perquè surt el tema del programa d’inspeccions ambientals, s’obliga a les empreses que tenen un impacte ambiental més important a treballar a nivells de millors tècniques disponibles i això implica un esforç econòmic important per a les empreses. Acollir-se a les millors tècniques disponibles al mercat té la seva complexitat i és una obligació que ve d’Europa”.

Més control i més exigències
Actualment, les empreses han de reportar amb periodicitat anual molta informació, sempre en funció de l’impacte ambiental de la seva activitat i no pas en relació al nombre de treballadors. És per això que una empresa gran “que ja té estructura, que té organigrama i tècnics ho té més fàcil a l’hora de seguir totes aquestes obligacions”, ha dit Morales.

Segons la consultora, com a segon municipi més industrialitzat de Catalunya, Rubí “té moltes possibilitats de tenir empreses amb un impacte ambiental important”. Empreses que estan sotmeses a un control cada vegada més exigent i que, si no fan les coses correctament, estan assumint un risc considerable. Actualment, tot i que gran part de la normativa és europea, les sancions provenen de la Generalitat de Catalunya.