Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ciutat cardioprotegida Rubí és una ciutat cardioprotegida gràcies a la xarxa de 34 desfibril·ladors (DEA) que hi ha repartits en diferents punts estratègics de la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ciutat cardioprotegida

Rubí és una ciutat cardioprotegida gràcies a la xarxa de 34 desfibril·ladors (DEA) que hi ha repartits en diferents punts estratègics de la ciutat.

Es tracta d’aparells electrònics que, d’una manera senzilla, poden diagnosticar i tractar una aturada cardiorespiratòria o una taquicàrdia. Tots els desfibril·ladors estan a l’abast de la ciutadania i ofereixen una explicació senzilla dels passos a seguir en cas d’haver-los d’utilitzar.

Els aparells estan ubicats en zones de pas habituals per a molts rubinencs i rubinenques i en punts estratègics, amb l’objectiu de facilitar-ne l’accés des de diversos punts del municipi. D’aquesta manera, la ciutat posa a disposició de la ciutadania eines que poden salvar vides en situacions d’emergència.

Els desfibril·ladors estan gestionats per l’empresa Caryosa, que es fa responsable del seu manteniment i reposició, en cas de ser necessari. Caryosa és una firma especialista del sector, que ofereix aquest servei a diferents ciutats de l’Estat, a banda de Rubí. 

Són dispositius fàcils d’utilitzar, ja que un cop oberts, indiquen a la persona usuària quins són els passos a seguir d’una manera senzilla i entenedora.

 

Desfibril·lador OAC

 

Com actuar davant d’un cas d’aturada cardiorespiratòria


  1. Cal que t'apropis a la víctima i comprovis si està conscient i si respira. Una bona manera és parlar-li per veure si reacciona i apropar la cara a la seva boca per determinar si respira.
  2. Cal que demanis ajuda a les persones que hi ha a la vora i que truquis al telèfon d’emergències: el 112. És recomanable realitzar aquesta acció mentre vas a buscar el desfibril·lador més proper. Si algú t'està ajudant, el millor és que cadascú faci una cosa.
  3. Un cop estiguis davant del desfibril·lador (DEA), has d’obrir la caixa amb decisió, agafar-lo i portar-lo fins on és la víctima.
  4. Un cop estiguis al lloc dels fets, has d’obrir la tapa de l’aparell i escoltar i seguir les instruccions que et dóna la locució.
  5. El primer pas és descobrir el pit de la víctima.
  6. Després, cal agafar els pegats (els elèctrodes), desenganxar-los i col·locar-los sobre el tors de la persona afectada. Un, el que es prefereixi, s’ha de posar a la part dreta, sobre el pit (per sobre el mugró). L’altre va situat a l’esquerra, per sota el pit, a la zona de les costelles.
  7. Quan l’aparell ho indiqui, t'has d’apartar de la víctima perquè el DEA faci la descàrrega elèctrica.
  8. Si la persona recupera la consciència, només et queda esperar els serveis mèdics. Si no és així, el DEA segueix monitorant el pacient i indican-te els passos a seguir. L’aparell determina si calen noves descàrregues i, de ser així, les va administrant, sempre amb previ avís. Les persones que en tinguin nocions, poden fer massatge cardiorespiratori entre una i altra descàrrega.
  9. L’últim pas és esperar l’arribada de l’assistència mèdica i explicar-los la situació. Ells s’enduran el DEA, ja que conté informació de les constants del pacient.

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0