Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Marc legal La legislació referent a les persones amb discapacitat té en compte la seva especial vulnerabilitat, així com la seva condició de subjectes de dret. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Marc legal

La legislació referent a les persones amb discapacitat té en compte la seva especial vulnerabilitat, així com la seva condició de subjectes de dret.

Des de fa un temps, la concepció de la discapacitat està canviant i es comença a veure la persona amb diversitat funcional com un membre de la societat de ple dret, amb obligacions però també amb els mateixos drets que la resta de la població, el qual cal protegir de qualsevol tipus de discriminació i garantir la igualtat d'oportunitats. 

La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i el seu protocol facultatiu es van aprovar el 13 de desembre de 2006 a l’Assemblea General de les Nacions Unides, a Nova York. El document va ser signat per 82 països i Espanya va ratificar-lo el 3 de desembre de 2007, entrant en vigor al maig de 2008. A partir d’aquest moment, i conforme a allò establert a l’apartat primer de l’article 96 de la Constitució Espanyola de 1978, el text forma part de l’ordenament intern, per la qual cosa comporta l’adaptació i modificació de diverses normes per fer efectius els drets que la Convenció recull (Llei 26/2011).

Els estats que firmen el document es comprometen a assegurar i promoure el ple exercici de tots els Drets Humans i les llibertats fonamentals de les persones amb discapacitat sense cap tipus de discriminació per motius de discapacitat. El document assenyala un canvi paradigmàtic de les actituds i enfocaments respecte de les persones amb discapacitat. Els principis pels quals es regeix el document són:

  • El respecte de la dignitat inherent, l’autonomia individual, inclosa la llibertat de prendre les pròpies decisions, i la independència de les persones.
  • La no discriminació.
  • La participació i inclusió plenes i efectives a la societat.
  • L’accessibilitat.
  • El respecte per la diferència i l’acceptació de les persones amb discapacitat com a part de la diversitat i la condició humana.
  • La igualtat d’oportunitats.
  • La igualtat entre l’home i la dona.
  • El respecte a l’evolució de les facultats dels infants amb discapacitat i del propi dret a preservar la seva identitat.

Al web del Departament de Drets Socials pots consultar tota la legislació en matèria de diversitat funcional, tant d'àmbit autonòmic com estatal, ordenada per temàtica i cronològicament.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
0