Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Activitat 4 Jornada "Joves amb Rubí, per un municipi més sostenible". https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Activitat 4

Jornada "Joves amb Rubí, per un municipi més sostenible".

La quarta activitat del Projecte ImPACTE Jove/Verd va ser la jornada Joves amb Rubí, per un municipi més sostenible, que va comptar amb la participació de nois i noies de 3r i 4t d'ESO del J. V. Foix, L'Estatut i el Duc de Montblanc.

Els polítics participants en aquesta sessió van ser:

  • Ana María Martínez Martínez, alcaldessa
  • Moisés Rodríguez Cantón, regidor de Projecció de la Ciutat
  • Víctor García Correas, regidor d'Infància i Educació
  • Annabel Cuesta Fabre, regidora de Joventut
  • Andrés Medrano Muñoz, regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal de Rubí

També hi va prendre part Carlota Martí Niubó, cap de Premsa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

   

Presentació

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, va donar la benvinguda a tots els representants que formen part de la iniciativa, així com als estudiants que participen en ella. Segons va dir, aquesta iniciativa il·lusiona especialment perquè implica els joves de la ciutat, buscant fomentar la participació de la ciutadania en el Pacte Verd Europeu a una escala més local.

El projecte està en funcionament des de principis d'any, permetent posar en pràctica diferents espais de reflexió i diàleg al voltant de la ciutat que es vol i el paper que juga la Unió Europea en un Rubí més verd i sostenible. Es fan valer les experiències i bones pràctiques en matèria d'energia i canvi climàtic, ja que dona a conèixer el que està fent el municipi en aquest àmbit. També es dona una visió de com s'estan tractant aquestes qüestions en diferents punts d'Europa.

Segons l'alcaldessa, Rubí no pot quedar-se enrere en aquesta lluita climàtica i els joves i estudiants són una peça fonamental en aquesta estratègia de transició.

      

Intervenció de Carlota Martí Niubó

La representant institucional de l'Oficina de la Comissió, Carlota Martí Niubó, es va enfocar en una introducció al Pacte Verd Europeu centrada en la demanda dels joves a les institucions i polítics de mesures d'actuació en matèria de canvi climàtic i medi ambient. Va presentar també les sis prioritats de la Comissió Europea, col·locant el Pacte Verd Europeu com una de les claus de l'actuació de la UE en l'actualitat.

La transició verda és la principal prioritat de la Comissió Europea, que està fent un exercici per implicar els joves en aquesta estratègia de polítiques i mesures de lluita contra el canvi climàtic.

       
   
Intervenció d'Andrés Medrano Muñoz

Andrés Medrano Muñoz va fer especial esment de les polítiques municipals existents i posades en pràctica des de l'Ajuntament de Rubí en matèria de transició ecològica i ambiental. Va explicar el canvi climàtic i els seus impactes a la terra i a la ciutadania, i mesures que es poden dur a terme per mitigar-lo a través d'una transició ecològica.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat també va presentar el Pla de transició ecològica de Rubí, explicant els sis pilars que el conformen.

Diàleg estructurat

         

Diàleg estructurat entre joves i polítics


Els i les joves dels diferents instituts de Rubí van tenir oportunitat durant aquesta sessió de realitzar un diàleg estructurat plantejant diverses preguntes als representants polítics i institucionals sobre medi ambient, el Pacte Verd Europeu i el futur climàtic de Rubí. Aquestes són les preguntes que van formular:

  • Com es pot ajudar a les empreses i comerç perquè contaminin menys?
  • Per contaminar menys el cotxe elèctric està molt bé, però les bateries dels cotxes elèctrics també contaminen. Què farà la Unió Europea per evitar aquests problema de les bateries?
  • Què es pot fer per les famílies que volen posar plaques solars i no les poden pagar?
  • Es poden aprofitar millor les hores de sol i que les escoles i instituts funcionin en aquestes hores i així no consumir tanta calefacció i electricitat?
  • Quant hem contaminat els últims 10 anys? Estem baixant la contaminació o seguim contaminant massa?
  • Què pensen fer amb les centrals nuclears que hi ha avui dia? Es tancaran? Com se substituiran?
  • Per què és necessari el Pacte Verd Europeu?
  • Com creu que pot ser efectiu el projecte tenint en compte la diferència de recursos econòmics que pot rebre cada municipi?
  • Molts de nosaltres vivim en urbanitzacions que estan als afores, està prevista la creació d'un carril bici que connecti amb el centre de la ciutat?
  • Per què no s'implementa l'ús de transport públic elèctric (autobusos) i la instal·lació de suficients punts de càrrega elèctrica amb endolls universals per als vehicles privats i amb accés per a tots els ciutadans?
  • Hi ha a curt termini previsió de fer més carrils habilitats per a bici i patinet?
  • Quina és l'energia reutilitzable més utilitzada? Quant valen les plaques solars?
  • És recomanable utilitzar la llum en unes hores determinades, estalvies més en unes hores que en altres?
  • Què és el Pacte Verd Europeu?
  • Quin és el país d'Europa que més recicla?

   

Cloenda

L'alcaldessa va posar fi a la jornada de diàleg estructurat fent una reflexió sobre totes les tasques i deures que encara ha de fer la ciutadania per dur a terme una transició verda i ecològica. Segons va dir, els joves del municipi reflecteixen a través de la implicació en aquestes activitats la seva preocupació per la situació de crisi climàtica actual. La sessió també va permetre donar a conèixer què s'està fent des del municipi per afrontar aquest moment tan delicat per aconseguir una eficiència energètica plena.

Martínez va agrair la participació dels joves dels diferents instituts i els representants institucionals en aquesta jornada i va destacar la importància de la conscienciació i sensibilització, doncs determinaran el futur de la ciutat.

     

Mira el vídeo íntegre de la sessió:

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0