Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una desena d’escoles i instituts de la ciutat se sumen al projecte de recollida d’oli de cuina usat "Rubiclak" Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament reparteix 6.500 "clakis" per fomentar el reciclatge d’aquest residu entre l’alumnat i les seves famílies https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Una desena d’escoles i instituts de la ciutat se sumen al projecte de recollida d’oli de cuina usat "Rubiclak"

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament reparteix 6.500 "clakis" per fomentar el reciclatge d’aquest residu entre l’alumnat i les seves famílies

"Rubiclak" busca que la ciutadania recicli l’oli de cuina i no el llenci a l’aigüera (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
"Rubiclak" busca que la ciutadania recicli l’oli de cuina i no el llenci a l’aigüera (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí distribueix aquests dies prop de 6.500 recipients clakis a les onze escoles i instituts de la ciutat que recentment s’han sumat al projecte Rubiclak. L’objectiu d’aquesta iniciativa és incentivar que l’alumnat i les seves famílies recullin de forma separada l’oli de cuina usat. Aquesta és una de les accions incloses a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que ha arrencat aquest cap de setmana i que s’allargarà fins al 29 de novembre.

L’oli és un residu molt comú a casa i molt perillós si no es gestiona com cal. Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua. Per això és important no llençar-lo a l’aigüera, una acció que es fa a moltes llars i que cal evitar.

Els clakis són uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar i que es pugui transformar en biodièsel. Aquesta recollida es fa a través del projecte Rubiclak, una iniciativa que, d’una banda, evita la contaminació de les aigües ─amb el benefici mediambiental que això comporta─ i, de l’altra, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí. El projecte Rubiclak el van impulsar les mares i pares de l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i actualment està gestionat per l’entitat APDIR.

Fins ara, un total de 13 centres educatius de la ciutat tenien instaurat el projecte Rubiclak. Ara, onze escoles concertades i instituts públics se sumen a la iniciativa, convertint-se en nous punts de recollida, arribant a un total de 24 centres participants. A banda dels clakis, el Consistori també lliurarà cofres per emmagatzemar aquests recipients al centre educatiu fins a la seva recollida.

 

Com funciona el projecte Rubiclak?

La idea és que les famílies dipositin l’oli de cuina que ja no es pot aprofitar al claki i, un cop ple, el portin al punt de recollida més proper (a l’escola, a qualsevol de les deixalleries de la ciutat, a les entitats col·laboradores, associacions de veïns o dependències municipals). Quan entreguin el claki ple, els en proporcionaran un de buit i net.

El personal del projecte Rubiclak el recollirà i s'encarregarà que se sotmeti al tractament necessari per tal que es recicli convertint-se en biodièsel, un combustible que prové d'un recurs renovable i esdevé menys contaminant que els combustibles fòssils.

D’aquesta manera, entre tots i totes contribuïm a mantenir l’aigua neta i a cuidar el medi ambient, en clara sintonia amb la declaració d’emergència climàtica feta pel Consistori.