Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es restringeixen els desplaçaments entre municipis durant els caps de setmana Aquest divendres han entrat en vigor noves mesures per frenar la Covid-19, que inclouen el confinament perimetral i el tancament d'equipaments culturals i esportius https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es restringeixen els desplaçaments entre municipis durant els caps de setmana

Aquest divendres han entrat en vigor noves mesures per frenar la Covid-19, que inclouen el confinament perimetral i el tancament d'equipaments culturals i esportius

Bona part dels equipaments culturals s'han de mantenir tancats (foto: Ajuntament de Rubí - Lali Puig).
Bona part dels equipaments culturals s'han de mantenir tancats (foto: Ajuntament de Rubí - Lali Puig)

El govern català ha aprovat noves mesures especials per intentar contenir la Covid-19. Les restriccions han entrat en vigor aquest divendres i tenen una vigència inicial de quinze dies.

La Generalitat ha establert un confinament perimetral doble: d'una banda, es restringeix la mobilitat entre municipis els caps de setmana –des de les 6 h del divendres fins a les 6 h del dilluns següent– i, de l'altra, no es pot entrar ni sortir de Catalunya durant tota la setmana. Estan exclosos d'aquesta prohibició els desplaçaments a la feina o a l'escola, així com per motius mèdics o per tenir cura de persones dependents. També es permeten les visites als cementiris el 31 d'octubre i l'1 de novembre sempre que es produeixin dins de la mateixa comarca.

D'altra banda, es manté vigent el confinament nocturn que impedeix sortir del domicili entre les 22 i les 6 h.

Aturada de la cultura i l'esport

Les noves mesures aprovades pel govern català estableixen l'aturada de bona part de l'activitat cultural presencial. Teatres, cinemes i sales de concert han de tancar, mentre que els museus, els arxius i les sales d'exposicions poden obrir amb un 33% de l'aforament. El servei de préstec de les biblioteques es manté també operatiu.

La resolució del govern català obliga també a tancar els equipaments esportius i a interrompre tots aquells entrenaments i competicions que no siguin d'àmbit estatal, internacional i professional.

En l'àmbit del comerç, destaca com a novetat la clausura dels centres comercials a excepció de la part de supermercats, dels establiments que hi ha al seu interior que ofereixen productes de primera necessitat, com ara farmàcies o òptiques, i de les botigues que comptin amb accés directe al carrer.

Pel que fa als comerços de més de 800 metres quadrats, només poden obrir si són d'alimentació i altres serveis essencials, o bé si apliquen mesures per acotar l'espai obert a aquesta superfície màxima.

El petit comerç pot continuar obrint com fins ara, amb una ocupació màxima del 30%.

Quant a l'educació, es mantenen obertes les escoles i centres d'educació secundària. En el cas dels ensenyaments postobligatoris (batxillerat, formació professional i ensenyaments de règim especial) i els Centres de Formació d'Adults i Escoles Oficials d'Idiomes, es demana reduir l'activitat presencial.

En canvi, s'aturen les activitats de lleure infantil i juvenil, l'esport escolar i les activitats extraescolars, excepte les que es fan dins del mateix centre educatiu mantenint el grup bombolla o les formatives reglades que es fan en centres de règim especial (escoles d'ensenyaments artístics o esportius).

Les universitats han de seguir oferint classes teòriques virtuals, mentre que les pràctiques i les avaluacions les poden fer de forma presencial.

La resta de restriccions aprovades fa dues setmanes segueixen vigents però s'hi introdueix un petit canvi en l'àmbit de l'hostaleria: els repartidors a domicili poden treballar ara fins a les 23 h. D'altra banda, es reforça la indicació a les empreses d'implantar el teletreball llevat quan sigui impossible.

Activitats suspeses a Rubí

Aquest divendres al matí, ha tingut lloc la segona reunió en pocs dies de la Comissió per a la Recuperació de la Corporació (CORECOR) de l'Ajuntament de Rubí per tal d'avaluar les noves restriccions i aclarir la seva aplicació en l'àmbit municipal.

Com a conseqüència d'aquestes mesures, s'han suspès bona part de les activitats culturals i socials previstes a la ciutat durant els propers dies, entre aquestes el Festival Kastanyasso i la darrera visita guiada a l'exposició de La Nuu, que havien de tenir lloc aquest dissabte. Sí que es podran celebrar totes aquelles propostes que ja s'havien programat en format virtual.

Els serveis municipals implicats treballen per poder celebrar les activitats cancel·lades en una nova data o bé realitzar-les en línia, sempre que sigui possible. Aquest últim és el cas de l'Ateneu, que ja ha anunciat que la projecció d'El Documental del Mes prevista per a aquest mateix divendres es farà de manera virtual, com la resta de propostes incloses a la seva programació que es puguin traslladar a aquest format.

En el cas del Teatre Municipal La Sala, s'ha suspès la projecció del 6 de novembre del Cicle Gaudí. De moment, la resta de la programació es manté ja que és posterior als quinze dies de vigència de les mesures. La taquilla de l'equipament continua oberta en el seu horari habitual.

Pel que fa a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, tal com permeten les limitacions aprovades per la Generalitat, seguirà oferint servei de préstec de documents. Això sí, ho farà de manera preferent en hores concertades prèviament per telèfon o correu electrònic. Quant a les activitats programades a l'equipament, la gran majoria s'han reprogramat ja en format en línia.

Tal com estableixen les noves mesures, el Museu Municipal Castell (MMUC), l'Espai Expositiu Antiga Estació, l'Espai Expositiu Aula Cultural i El Celler poden obrir les seves portes mantenint la limitació d'aforament al 33%. Sí que s'han de suspendre, però, les activitats programades en aquests equipaments que no siguin exposicions, com ara les propostes familiars previstes al MMUC.

En l'ambit educatiu, l'Escola Municipal de Música Pere Burés passa a fer totes les classes en línia. A l'Escola d'Art i Disseny edRa, s'està treballant per fer el mateix amb els tallers d'art i per oferir els cicles formatius en format semipresencial, tal com recomana el govern català.

L'Espai Jove Torre Bassas ha suspès de moment els seus tallers, tot i que està treballant per poder-los oferir de manera virtual. En canvi, es mantenen les assessories presencials amb cita prèvia. Les diferents formacions que s'hi estaven impartint es continuaran en línia i l'equip de Rubí Jove als barris seguirà treballant amb normalitat, ja que la seva feina és de caire socioeducatiu.

Pel que fa al Servei de Primera Acollida per a persones nouvingudes, les classes es traslladen a l'edifici de l'Escola d'Adults. Tant el SAMI com la tècnica d'acollida segueixen oferint atenció presencial amb cita prèvia, i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat manté en marxa el Punt d'Informació a Refugiats.

El Servei de Mediació atén presencialment amb cita prèvia, que cal demanar per telèfon o correu.

El Servei d’Informació i Atenció a la Dona també segueix treballant com fins ara, ja que està considerat un servei essencial.

Pel que fa a l'activitat comercial, les restriccions aprovades obliguen a reduir l'aforament del Mercat Municipal fins al 30%. El mercadal ja estava operant amb aquesta ocupació màxima.