Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es dota d’una guia per fer front als maltractaments a les persones grans El document, que s’ha elaborat amb la Diputació de Barcelona, s’ha presentat aquest dijous en un acte a la Biblioteca Mestre Martí Tauler https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es dota d’una guia per fer front als maltractaments a les persones grans

El document, que s’ha elaborat amb la Diputació de Barcelona, s’ha presentat aquest dijous en un acte a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

L’alcaldessa amb la diputada Moret Sabidó i la regidora i les tècniques de Serveis Socials   (foto: Ajuntament de Rubí – Laura Gómez).
L’alcaldessa amb la diputada Moret Sabidó i la regidora i les tècniques de Serveis Socials (foto: Ajuntament de Rubí – Laura Gómez)

L’Ajuntament de Rubí en col·laboració amb la Diputació de Barcelona ha editat una guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. La finalitat d'aquesta eina és donar suport als i les professionals de la ciutat aprofundint en el coneixement d'aquesta violència i proporcionant-los criteris i circuits per prevenir-la, detectar-la i intervenir-hi. El document s’ha presentat aquest dijous en un acte a la biblioteca Mestre Martí Tauler que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i Lluïsa Moret Sabidó, diputada i Presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.

Durant la seva intervenció, l’alcaldessa ha recordat que a través del Pla estratègic en l’àmbit de les persones grans i del Programa d’atenció i seguiment a les persones grans dels Serveis Socials, el consistori promou el bon tracte cap la gent gran i ha assegurat que això també inclou tenir en compte les seves opinions, garantir que tinguin opcions d’oci i tenir cura dels seus cuidadors i cuidadores. “El maltractament a les persones grans és segurament una de les formes més cruels de maltractament, perquè la víctima és especialment vulnerable. Tenim el convenciment que aquesta guia que avui us presentem ens ajudarà a ser més eficaços i a millorar la coordinació entre els professionals i els diferents agents que treballen amb les persones grans per fer front a qualsevol mena de maltractament”, ha conclòs l’alcaldessa. Martínez ha agraït la feina i el compromís de l'equip del programa de Gent Gran de Serveis Socials del consistori que va detectar la necessitat de treballar amb una realitat tan invisible com el maltractament a persones grans i ha liderat el procés l'elaboració del document.

Hem de felicitar i agrair a l’Ajuntament de Rubí aquesta aposta decidia oer treballar des de la perspectiva de l’envelliment actiu i la seva lluita contra l’edatisme, la discriminació per causa de l’edat. El maltractament és la forma més greu d’edatisme i és una de les violències més ocultes”, ha argumentat Moret Sabidó. Des de 2020, la Diputació ha detectat 366 casos de maltractaments a persones grans a la demarcació, majoritàriament dones que superen els 80 anys i tenen deteriorament cognitiu.

En el procés d'elaboració el document, l'Ajuntament ha comptat amb l'acompanyament de l'Associació per a la Investigació del Maltractament a l'Ancià (EIMA). Jordi Muñoz Iranzo, jurista i president d’aquesta entitat, ha tancat l’acte de presentació d’aquest dijous amb la conferència Maltractament a les persones grans: una realitat silenciada. “Tothom vol envellir i ningú vol ser maltractat, per això és tan important etiquetar la vellesa amb conceptes positius”, ha conclòs.

Definició, prevenció, intervenció
La Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans defineix set tipus de maltractament a aquest col·lectiu: físic, emocional, econòmic, sexual, per negligència, per abandó o per privació de drets. El document descriu factors de risc, com ara tenir una discapacitat o deteriorament cognitiu, i factors de protecció com la participació activa a la comunitat, el bon suport dels membres de la família o l’atenció domiciliària entre d’altres.

L’educació en valors de respecte i dignitat sobre la vellesa i la sensibilització se situen en el primer nivell de prevenció de situacions de maltractament. En un segon nivell, el text descriu accions per aturar o reduir l’evolució de la situació de maltractament i, finalment, també assenyala recursos per tractar i rehabilitar persones que ja es troben en situació de maltractament.

El document també acompanya els i les professionals que tracten amb persones grans per conèixer els indicadors del maltractament i en fomenta l’abordatge multidisciplinari. Finalment, recull recursos jurídics i bibliogràfics.