Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí reclama vies legals i segures per a les persones refugiades de tot el món La ciutat s’ha sumat al manifest del Fons Català de Cooperació amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, un text que avui farà oficial el Ple municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí reclama vies legals i segures per a les persones refugiades de tot el món

La ciutat s’ha sumat al manifest del Fons Català de Cooperació amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, un text que avui farà oficial el Ple municipal

L’alcaldessa i la regidora de Cooperació amb les persones que han llegit el manifest  (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L’alcaldessa i la regidora de Cooperació amb les persones que han llegit el manifest (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Durant tot el mes de juny, Rubí s’uneix a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps” del Fons Català de Cooperació per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres. “Siguem Refugi” vol apropar a la ciutadania el procés migratori i la vida als camps i presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a vies legals i segures de mobilitat. L’acte central de la programació local ha tingut lloc aquest dilluns amb la lectura pública del manifest amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, un text que avui farà oficial el Ple municipal en forma de declaració institucional.

El document constata que la manca de vies legals i segures genera rutes de fugida mortíferes i espais de pretesa acollida temporal on es vulneren els drets humans i es menysté la vida. La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada. La ràpida resposta a Europa fa evident que no hi ha una manca de capacitat per acollir, sinó una manca de voluntat política. La lectura del manifest ha anat a càrrec de Jose Rolando Fuentes Orellana, usuari de la fundació Associació per la Promoció i Inserció Professional – Associació Cívica d’Ajuda Mútua (APIP-ACAM); Natalia Fuentes, tècnica de la mateixa entitat; Romy Kassandra Espinoza Olivares, de la Comissió Catalana d’Ajuda a la Refugiada (CCAR) i l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez. “El municipalisme català ha de tenir un paper important en la lluita contra l’oblit i la discriminació. Segueix sent necessari pal·liar el patiment humà en les rutes de fugida i als països de primera acollida, i per això des de l’Ajuntament de Rubí ens comprometem a seguir aportant recursos i a seguir treballant per revertir la situació inhumana en què es troben milers de persones arreu”, ha llegit l’alcaldessa.

L’acte, que ha comptat amb la presència de la regidora de Cooperació, Elena Montesinos Pujante, s’ha tancat convidant els i les assistents a deixar missatges de solidaritat amb les persones refugiades en una tanca simbòlica. A més,  la façana de la casa consistorial s’ha il·luminat de blau.

Dins de la programació amb motiu del 20 de juny, la Biblioteca Mestre Martí Tauler acull fins al 27 d’aquest mes l’exposició Viatge a Tatinutropo, del Consell Comarcal del Vallès Occidental que vol combatre prejudicis i rumors sobre la diversitat amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat que viuen les persones refugiades als països d’origen, durant el trànsit migratori i quan arriben a un nou territori. La biblioteca municipal també oferirà un contacontes (22 de juny) dedicat al refugi on s’explicarà el relat El viatge, a càrrec de Fholia Teatre, Pallassa Lola.

Persones ateses a Rubí

Durant 2021, el servei de Primera Acollida i Orientació (PIO) de l’Ajuntament de Rubí va fer 140 primeres entrevistes i de seguiment (76 homes i 63 dones). La franja d’edat més predominant de les persones ateses al PIO és de menors de 45 anys: el 35 % es troba entre els 30 i 44 anys , el 32 % entre els 18 i 29 anys, el 28 % entre els 45 i 59 anys, i el 5 % restant tenien més de 60 anys.

Les consultes van provenir, majoritàriament, de persones de Colòmbia (19 %), Veneçuela (18 %), Hondures (15 %), El Salvador (14 %), Marroc (10 %) i Perú (10 %)

Les consultes han estat efectuades majoritàriament per persones que encara no havien efectuat la sol·licitud de protecció internacional i volien informació (43 %), seguit de persones demandants d’asil (20 %) o amb una pròrroga de la seva sol·licitud d’asil (20%).

Les persones ateses al PIO aquest 2022 són majoritàriament d’Ucraïna. S’han atès 71 persones (7 homes, 31 dones i 33 menors d’edat).

Objectius de Desenvolupament sostenible