Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí participa un any més al projecte "Ciutats Defensores dels Drets Humans" Després de dos anys de trobades virtuals a causa de la COVID, els i les activistes tornaran a compartir els seus coneixements amb els rubinencs i les rubinenques de forma presencial https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí participa un any més al projecte "Ciutats Defensores dels Drets Humans"

Després de dos anys de trobades virtuals a causa de la COVID, els i les activistes tornaran a compartir els seus coneixements amb els rubinencs i les rubinenques de forma presencial

Els i les activistes que enguany participen al projecte (foto: Ciutats Defensores dels Drets Humans).
Els i les activistes que enguany participen al projecte (foto: Ciutats Defensores dels Drets Humans)

Rubí torna a formar part del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. En aquesta 12a edició, la iniciativa compta amb dues gires: la de primavera, que ha arrencat aquest dilluns i que s’allargarà fins al 4 de maig, dirigida a l’alumnat dels centres educatius de la ciutat; i la de tardor, que es durà a terme entre el 3 i l’11 d’octubre, adreçada a la població en general.

Ciutats Defensores dels Drets Humans treballa per donar visibilitat i acompanyar la tasca de les persones que defensen els drets humans arreu del món. A través de l’educació i la sensibilització, es vol millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen les persones que els defensen. Dos cops l’any, la iniciativa porta a Catalunya un grup de defensors i defensores dels drets humans, que durant un període d’entre una i dues setmanes participen en activitats de sensibilització amb l’objectiu de donar a conèixer la seva tasca i la importància de donar suport a les seves lluites.

Aquest any, la iniciativa se centra en la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades. 

 

Activistes defensors dels drets humans

Al llarg dels propers dies, tres persones defensores dels drets humans visitaran Rubí per impartir uns tallers a tres centres educatius de secundària. Uns 350 alumnes de la ciutat podran escoltar els testimonis d’aquests activistes.

Aquest dimecres 27 d’abril, Morena Hererra d’El Salvador serà a l’INS J.V. Foix. Herrera és, possiblement, una de les activistes feministes més conegudes del seu país. Vinculada a la lluita pels drets humans i la llibertat, el seu activisme s’inicia dins el context del moviment estudiantil. Morena Herrera assegura que va començar a presenciar com hi havia situacions patides per les dones que no s’entenien, i en aquest context va ser quan va començar a lluitar i a treballar per la despenalització de l’avortament i pels drets de les dones del seu país. És una de les fundadores de la Colectiva Feminista para el Desarrollo Local, que treballa pels drets de les dones salvadorenyes en diferents àmbits i que busca tenir una incidència tant nacional com local.

El 2 de maig serà el torn de l’INS Torrent dels Alous, que rebrà la visita de Nataniel Hernández, de Mèxic. Es tracta d’un activista i advocat del Centre de Drets Humans Digna Ochoa, a la regió de Chiapas, a la frontera sud de Mèxic. A finals del 2018, quan va començar a caminar la primera caravana migrant des de Centreamèrica i Chiapas es va convertir en la primera parada de la ruta, van néixer noves necessitats i els i les activistes del Centre de Drets Humans Digna Ochoa van redefinir prioritats. Van començar a assistir aquests grups heterogenis que fugien de la violència, la manca d’oportunitats i la discriminació. Quatre anys més tard, sense desatendre les seves lluites deganes, continuen assistint als qui travessen Chiapas en el seu camí cap als Estats Units.

Per últim, el 4 de maig, Mike Anane, de Ghana, conversarà amb l’alumnat de l’INS La Serreta. Anane és periodista i activista mediambiental, guardonat amb l’United Nations Environment Programme Global 500 of Honour. Durant més de 20 anys, Anane ha documentat i investigat l’enviament il·legal d’escombraries electròniques des dels països del Nord global a Ghana. A Accra, impacten les imatges de nens i nenes menors d’edat entre muntanyes de deixalles electròniques mentre inhalen el fum negre provinent de la crema de material per obtenir metalls com el coure. És una forma de vida que explica la pobresa latent a l’Àfrica. En el cas de Ghana, la falta d’oportunitats afecta tot el país, però sobretot la regió nord, on el canvi climàtic fa estralls i obliga a famílies senceres a moure’s als centres econòmics del país. Per denunciar aquesta situació, per demostrar la doble moralitat d’Occident, Mike Anane ha estat amenaçat.

La programació de la gira de tardor, adreçada a la població en general, es donarà a conèixer més endavant.

Objectius de Desenvolupament sostenible