Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí participa al projecte LEARN contra el racisme El programa educatiu, cofinançat per la Unió Europea, busca millorar les capacitats de les entitats locals en l'àmbit de la diversitat i la lluita contra la discriminació, el racisme, la xenofòbia, els delictes d'odi i altres formes d’intolerància https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí participa al projecte LEARN contra el racisme

El programa educatiu, cofinançat per la Unió Europea, busca millorar les capacitats de les entitats locals en l'àmbit de la diversitat i la lluita contra la discriminació, el racisme, la xenofòbia, els delictes d'odi i altres formes d’intolerància

Un moment de la trobada del 27 d'octubre (foto: cedida).
Un moment de la trobada del 27 d'octubre (foto: cedida)

El projecte LEARN (Local Entities Against Racism Network – Xarxa d'Entitats Locals Contra el Racisme) és un programa educatiu, cofinançat per la Unió Europea, que busca millorar les capacitats de les entitats locals en l'àmbit de la diversitat i la lluita contra la discriminació, el racisme, la xenofòbia, els delictes d'odi i altres formes d’intolerància associada. LEARN construeix una xarxa de municipis considerats com a referents, anomenats antenes, per a la prevenció i detecció de les discriminacions, així com l’atenció a les víctimes. Alhora, es vol fomentar una xarxa d’aprenentatge i intercanvi mutu d’aquestes entitats locals per transferir coneixements i experiències entre municipis. Rubí és una de les antenes que configura la xarxa.

LEARN està liderat per la Secretaria de l’Estat de Migracions a través de l'Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia (OBERAXE) i compta amb la Policia Municipal de Madrid (Ajuntament de Madrid), la Diputació de Barcelona (DIBA), la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i Cidalia (consultoria en diversitat) com a socis.

Actualment, el projecte es troba en la segona fase durant la qual es defineixen les antenes municipals, es constitueix la xarxa d'ens i es realitza l’intercanvi mutu d'experiències.

Al desembre, el projecte continuarà amb la tercera fase de la proposta -de gener a març de 2023-  amb la presentació de la xarxa d’antenes i la disseminació dels resultats del projecte. Finalment,a partir del març de 2023, l'última fase del projectes consisteix en la  realització del Pla d’activitats de la xarxa d’antenes i la celebració de reunions semestrals.

En el marc d’aquest projecte, el dijous 27 d’octubre es va celebrar una jornada presencial a Madrid, amb la presència de l’Ajuntament de Rubí i una seixantena de municipis d’arreu d’Espanya. Un dels objectius principals del projecte és recollir i identificar experiències destacables que estiguin desplegant les administracions locals en l’àmbit del racisme, la xenofòbia i les formes connexes d’intolerància i millorar les seves capacitats, a partir de la formació i l’intercanvi de pràctiques, per afavorir la inclusió social de tota la població, garantint la igualtat de tracte i la no discriminació. Rubí va participar en la recollida d’aquestes experiències i va explicar el projecte de la Xarxa Antirumors. 

Rubí fa anys que treballa en aquesta línia. El 2020 es va crear la Xarxa Antirumors, un grup motor format per diferents entitats locals i persones a títol individual, entre d’altres, que col·laboren per a desmuntar rumors, prejudicis i estereotips que dificulten la cohesió social i la convivència intercultural a la ciutat.

Actualment, les entitats vinculades a la xarxa antirumos són l’Asociación de Mujeres Africanas de Rubí (AMA), l’Associació Catalano Senegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural (ACSPROCSC), la Sala Neus Català, l’Asociación Rubí Sociocultural e Integración (ARSI), SENEGAMBIA, la Fundación Vicente Ferrer, Rubí Acull, l’Asociación de MANDEGANE, Hondureños de éxito, Rubí Solidari, el Col·lectiu de dones de Pakistan, l’Associació de Persones del Salvador, el Consell de la Gent Gran i l’Associació Stop als Fenòmens Islamofòbs a Catalunya (SAFI). També en formen part 17 persones a títol personal que disposen de l’acreditació d’agents antirumors.

Objectius de Desenvolupament sostenible