Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemorarà el 25N amb una programació que crida a l’acció feminista Les propostes del mes de novembre parlen d’autodefensa i autoprotecció per a persones joves; ofereixen recursos i formació al voltant de les violències masclistes i proposen l’expressió artística com a eina per abordar la transformació de la societat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemorarà el 25N amb una programació que crida a l’acció feminista

Les propostes del mes de novembre parlen d’autodefensa i autoprotecció per a persones joves; ofereixen recursos i formació al voltant de les violències masclistes i proposen l’expressió artística com a eina per abordar la transformació de la societat

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les dones, el 25 de novembre, amb el lema Si ens toquen a una, ens toquen a totes. Per aquest 25N us hem preparat una programació que, sense deixar de banda la sensibilització i la divulgació, vol ser una crida a l’acció feminista. Creiem en la denúncia, la sororitat i l’empoderament per combatre plegades la violència masclista i volem dir alt i clar que si algú encara no és feminista, ho ha de ser. Perquè només així avançarem cap a una societat realment lliure per totes i tots i on el sistema no mati les dones, només pel fet de ser dones.”, ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez. Així, la imatge del cartell d’enguany, de la rubinenca Montsino, mostra un barrera de dones que es protegeixen i s’acompanyen i que juntes planten cara al sistema.

L’acte central de la programació se celebrarà divendres 25 de novembre, a les 17.30 h, a la pl. Pere Aguilera amb la lectura del manifest amb motiu del 25N que anirà a càrrec de dones de la ciutat acompanyades de l’alcaldessa. “La programació conté propostes que empoderen les dones i animen a l’autodefensa feminista, de manera especial entre les noies. Com sabeu, per nosaltres les i els joves són un col·lectiu indispensable transformar la societat”, ha argumentat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. Així, durant el mes de novembre s’han previst actes que parlen d’autodefensa i autoprotecció per a persones joves; s’ofereixen recursos i formació al voltant de les violències masclistes i s’anima la ciutadania a abordar la transformació de la societat fent servir l’expressió artística.

Per a persones joves es proposen tallers d’autodefensa feminista -Torre Bassas (8 i 22 de novembre) i al Celler (15 de novembre) - a càrrec de Biterna Autodefensa que aborden la perspectiva física, psicològica i també social de l’autodefensa des d’una mirada feminista. El taller M’ha escrit! M’estima, veritat?! Tractarà la comunicació sana i els límits en les relacions de parella -Torre Bassas (9 de novembre)-.

Dins l’apartat de formació, com cada any, Rubí organitza una jornada professional que enguany se centrarà en la violència vicària. La sessió tindrà lloc dijous 24 de novembre a Rubí Forma i analitzarà les conseqüències i l’impacte de les violències masclistes per a la infància i les eines que té la xarxa professional per protegir als i les menors. La taula rodona comptarà amb la participació de Montserrat Plaza Aleu; doctora en psicologia social i especialitzada en violència masclista, maternitat i criança; Clara Linares Alegret, psicòloga i terapeuta familiar; Elisabet Cerrato Guri, professora agregada de Dret Processal de la Universitat Rovira i Virgili, i Ana Giménez Costa, professora agregada de Dret Civil de la Universitat Rovira i Virgili.

Al voltant de l’expressió artística com a eina de conscienciació i empoderament, la programació incorpora el taller participatiu Trencat patrons: cada acció compta! -17 de novembre- i l’exposició fotogràfica Defensores del cos-territori que es podrà veure a la Biblioteca Mestre Martí Tauler del 21 de novembre al 12 de desembre a la Biblioteca i una nova edició del Certamen de Relats Veus de Dona.

Durant la presentació de la programació als mitjans de comunicació, la màxima edil ha constatat que la violència masclista continua deixant un degoteig de víctimes: fins al mes de setembre, han mort a Catalunya set dones per violència masclista en l’àmbit de la parella. Els primers sis mesos de l’any, la Generalitat de Catalunya comptabilitza 7.656 víctimes per violència masclista en l’àmbit de la parella, 2.138 per violència masclista en l’àmbit familiar i 1.404 per violència en l’àmbit social i comunitari. “La violència masclista és estructural, omnipresent i, massa sovint, invisibilitzada. El model patriarcal tracta en desigualtat les dones: ens insulta, ens menysté, ens oblida i, en el pitjor dels casos, ens mata”, ha conclòs l’alcaldessa.

La programació es complementa enguany amb el Cicle de Cinema Feminista i es pot consultar a www.rubi.cat/25N

SIAD

A Rubí, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Rubí treballa per promoure la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere, oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial. Aquest any, el Servei Psicològic té 215 expedients actius, 111 dels quals es corresponen amb casos nous. El Servei de psicologia infantil ha atès 10 criatures i el Servei Jurídic ha fet 141 visites per temes civils i de família. La Casa d’Urgències ha registrat l’ingrés de dues dones i dos menors. Pel que fa al servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen violència masclista en l’àmbit de la parella (ATENPRO), actualment té 73 usuàries, 17 de les quals s’hi han incorporat aquest any. L’Espai Vincles, el projecte preventiu amb l’adolescència de Rubí, entre octubre de 2021 i juny del 2022 ha donat servei a tres centres de secundària: La Serreta, Teresa Altet i l’Estatut. Al setembre, ens hem incorporat també a la resta de centres de secundària públics: Torrent dels Alous, J.V. Foix i Duc de Montblanc. Avui hi ha espai Vincles a tots els centres de secundària públics de la ciutat. S’hi han atès majoritàriament noies i un noi. En la majoria dels casos cursaven 2n i 3r ESO.

A través del SIAD, també es treballa en l’organització d’activitats adreçades a col·lectius específics. Entre les quals, el taller Oh! L’amor!, un espai per a noies joves d’entre 14 i 18 anys on es reflexiona sobre les relacions de parella. Hi ha participat 8 noies. El Grup d’Ajuda Mútua per a dones que pateixen violència ha aplegat 15 dones.

Objectius de Desenvolupament sostenible