Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional sota el lema "El teu coneixement és la nostra normalitat" El Servei de Diversitat Funcional i les entitats i serveis de l’àmbit tornen a unir-se per impulsar una programació que busca la sensibilització de tota la ciutadania https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional sota el lema "El teu coneixement és la nostra normalitat"

El Servei de Diversitat Funcional i les entitats i serveis de l’àmbit tornen a unir-se per impulsar una programació que busca la sensibilització de tota la ciutadania

L’alcaldessa i la regidora, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i la regidora, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Aquest divendres, 3 de desembre, es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. Com cada any, Rubí se suma a aquesta data amb una programació d'actes adreçada a tota la població.

"El programa d’activitats recupera la presencialitat que havíem perdut per culpa de la pandèmia i que és tan necessària en commemoracions com aquesta. Necessària perquè, justament, un dels objectius d’aquesta data és donar visibilitat a les persones amb discapacitat i a les seves reivindicacions, i augmentar-ne el coneixement per part de la resta a la ciutadania", ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

L’any passat, la situació d’emergència provocada per la COVID-19 va tenir un fort impacte en les persones amb diversitat funcional. Els va obligar a confinar-se i a trencar les seves rutines diàries, tan importants per al seu creixement personal. Va ser una situació inèdita i extremadament dura per a aquestes persones; infants, joves i persones adultes que van veure agreujada la seva situació de vulnerabilitat per l’aïllament. El confinament va allunyar aquestes persones dels seus vincles exteriors i de les seves amistats. Com a la resta de la població, però amb efectes molt més determinants. Ara, la situació actual i la flexibilització de les restriccions ha permès abordar aquesta commemoració des de la proximitat.

Enguany, es commemora el 3 de desembre amb el lema “El teu coneixement és la nostra normalitat”. Segons l’alcaldessa, "el lema ha estat escollit per les pròpies entitats i serveis de l'àmbit i resumeix perfectament com se senten i què necessiten les persones amb discapacitat". És un lema que parla de la necessitat de visibilitzar el col·lectiu: "com més informació tenim, millor sabem com atendre i tractar els altres, posant-nos en el seu lloc si cal. També ens permet entendre que, si les persones amb diversitat funcional tenen els suports necessaris, poden fer la seva vida de forma autònoma i, per tant, guanyen qualitat de vida", ha comentat la primera edil.

 

Una programació per conèixer el col·lectiu

Segons la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, "un cop més, la complicitat de les entitats i serveis de l'àmbit ens han permès dissenyar una programació que té les persones amb diversitat funcional com a protagonistes però que s’obre a tota la ciutadania, precisament per facilitar aquest coneixement".

La programació arrenca aquest dimarts a la Biblioteca amb la conferència El meu fill/a té una discapacitat (17.30 h). S’adreça a famílies que han rebut recentment un diagnòstic de discapacitat del seu fill o filla, o bé que encara estan assumint aquesta situació. La xerrada està organitzada per l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional en col·laboració amb DAPSI.

Dimecres s’inaugura a la Biblioteca l’exposició Conviure en un món de diferències, en què les il·lustracions de Joan Turu acosten a la ciutadania la importància de promoure el respecte per la diversitat des de la infància. Diversitat entesa en un sentit ampli (d'origen, religiosa, capacitats diverses, persones grans, infants, orientació sexual, gènere, imatge corporal...). La mostra es podrà visitar fins al 10 de gener.

El mateix dia a la tarda (17.30 h), la Biblioteca també acollirà una Hora del conte especial per a infants de 0 a 8 anys sota el títol Una casa a mida. Es tracta d’un relat que, novament, parla sobre la necessitat d’abraçar la diversitat i garantir l’accessibilitat de tothom com a via per aconseguir una millor qualitat de vida.

També dimecres (18 h), es farà una jornada de treball amb entitats socials per seguir avançant en l’elaboració de la Guia d’accessibilitat als actes públics, que serà una realitat ben aviat. "Aquest serà un instrument que ens ajudarà a garantir l’accessibilitat de tot el que s’organitza a la ciutat", ha assegurat la regidora.

Dijous (17.30 h), el filòsof Joan Canimas oferirà a la Biblioteca la ponència Entre el paternalisme i el liberal abandonament de les persones amb discapacitat, adreçada exclusivament a famílies de persones amb discapacitat intel·lectual. És una xerrada que comptarà amb la col·laboració de la Font del Ferro.

El divendres 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, l’Ajuntament mostrarà la pancarta de la jornada i il·luminarà la seva façana de taronja; es farà lectura del manifest elaborat per les entitats i serveis de l’àmbit a Ràdio Rubí (11 h), i es representarà a La Sala l’obra de teatre Els tres porquets i el llop especulador, a càrrec dels actors i actrius amb diversitat funcional de la companyia Femarec (18 h).

La programació es tancarà el dissabte 4 amb una jornada esportiva a Can Rosés, amb un partit de bàsquet inclusiu amb la participació d’equips de bàsquet locals (11 h), en el qual hi col·laboren el Club Esportiu Horitzó i el Servei d’Esports; i una classe de zumba amb la col·laboració d’APDIR (12.30 h).

 

Passos de vianants inclusius

Durant aquesta setmana, es pintaran un seguit de pictogrames a diferents passos de vianants de la ciutat per convertir-los en passos inclusius. Es tracta d’una acció impulsada pel Servei de Diversitat Funcional però que també ha implicat Mobilitat, Obra Pública i Comunicació.

L’actuació s’emmarca en les accions de sensibilització i comunicació a la població del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional. "Són un seguit accions d’impacte social que busquen donar a conèixer les necessitats d’algunes persones amb discapacitat i, alhora, promocionar l’accessibilitat cognitiva de les mateixes, per fomentar-ne l’autonomia i la qualitat de vida", ha concretat Ana María Martínez Martínez.

S’han seleccionat uns pictogrames i colors d’acord amb les entitats RubíTEA i ONCE, per tal de respondre a les necessitats de les persones amb trastorn d’espectre autista i amb discapacitat visual. Aquests pictogrames simbolitzen indicacions de seguretat viària (parar, mirar, cotxe aturat, creuar...) d’una manera entenedora per a persones amb dificultats.

De moment, es pinten a quatre passos de vianants situats davant d’escoles (Ca n’Alzamora, El Bosc, Joan Maragall i Pau Casals) "però la idea és fer-los extensius a tots els passos de vianants que es trobin a prop de centres educatius i edificis municipals".

Els pictogrames són una mesura d’accessibilitat de les persones amb discapacitat. Conviure amb mesures d’accessibilitat física, cognitiva i/o comunicativa que vetllen per la igualtat de drets de les persones amb diversitat funcional significa normalitzar aquella mesura i conscienciar la població. És una acció inclusiva que millora les condicions d’una societat.

Aquesta programació culmina la feina d’atenció i sensibilització que es fa durant tot l’any envers les persones amb discapacitat, per tal de seguir avançant en la construcció d'un Rubí més inclusiu. Una feina que té com a guia Pla d'atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional de Rubí, que ara es troba en la fase de desplegament.