Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les accions de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus eviten que una tona d’objectes vagin a parar a la brossa Només durant el Refira’t, s’han previngut 225,7 kg de residus gràcies a les vendes de les diferents parades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les accions de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus eviten que una tona d’objectes vagin a parar a la brossa

Només durant el Refira’t, s’han previngut 225,7 kg de residus gràcies a les vendes de les diferents parades

L’objectiu de les diferents accions és evitar que els objectes es converteixin en residus abans d’hora (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’objectiu de les diferents accions és evitar que els objectes es converteixin en residus abans d’hora (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí ha celebrat la Setmana Europea de la Prevenció de Residus del 20 al 28 de novembre. L’Ajuntament, amb la col·laboració d’entitats i ciutadania, ha organitzat una programació centrada en la sensibilització sobre la necessitat d’evitar que els objectes es converteixin en residu abans d’hora. El Consistori calcula que, gràcies a les diferents accions dutes a terme, s’ha previngut al voltant d’una tona de residus.

El dissabte 20 de novembre, 225,7 kg d'objectes van trobar una segona vida al Refira’t. Les AFA de les escoles Montessori, Pau Casals, Rivo Rubeo, Schola i Vint-i-cinc de Setembre, a més de la Colla de Geganters de Rubí i de l’artista local Pep Borràs, van muntar paradetes a l'av. Barcelona i el pg. Franscesc Macià, on van vendre 216,1 kg d’objectes en bon estat que no s’usaven i, així, van poder allargar-ne la seva vida útil. Paral·lelament, el servei de La Trocalleria va propiciar 32 trocs durant el Refira’t, que van permetre prevenir 9,6 kg de residus. Les diferents parades van voler donar la resta de material sobrant que no van vendre ─en total uns 230 kg aproximadament─, que han estat derivats a La Trocalleria per a la seva reutilització o bé a la campanya de recollida de joguines Encara podem donar molt de joc.

Durant la setmana, La Trocalleria s’ha mogut per diferents punts de la ciutat. Tot i que es van haver d’anul·lar dues ubicacions (CAP Mútua i Pla de Segadors) a causa del mal temps, les altres cinc sessions programades a diferents barris (dues al centre, una a Ca n'Oriol, una altra a Can Fatjó i una darrera a Sant Jordi Parc) han possibilitat 131 intercanvis. Aquests trocs han permès prevenir 36,5 kg de residus, entre els quals destaquen llibres, roba, parament per a la llar i aparells elèctrics. 

La campanya de recollida de joguines Encara podem donar molt de joc, en col·laboració amb ASAV, ha recaptat fins al moment 152 kg. Les dades no són definitives, ja que encara s’estan recollint joguines a les diferents escoles participants, però es calcula que, juntament amb el material que la ciutadania hagi portat a la Deixalleria, se superaran els 400 kg recollits.

Totes aquestes accions són possibles gràcies a la implicació de la ciutadania i les entitats; moltíssima gent a qui volem agrair que sigui també una comunitat circular de la conscienciació per la reducció de residus a Rubí”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

 

Repartiment de material per prevenir residus

Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament ha lliurat 2.150 embolcalls sostenibles a l’alumnat d'Educació Infantil de les 19 escoles de la ciutat. La proposta s’ha acompanyat d'una activitat a l'aula, amb la qual els nens i nenes han pogut comprovar l'impacte que té el treball en equip a l’hora de fer sostenibles hàbits quotidians com la preparació dels seus esmorzars i berenars. L’activitat ha tingut com a fil conductor el Neda, el protagonista del conte "Neda que neda", i la seva amiga Eugènia, a través dels quals els infants han descobert que es viu millor sense residus. 

D’altra banda, aquests dies s’han repartit 1.538 clakis per fomentar la recollida de l’oli de cuina usat: 728 a les escoles, per a les famílies inscrites aquest curs; i 810 que s’han lliurat als 6 nous punts de recollida i distribució: AV Can Solà, AV Sector D, AV Can Tapis, AV Can Fatjó, AV Zona Nord i al comerç La Bona Fruita, situat a Sant Jordi Parc. 

 

Una edició centrada en les comunitats circulars

Les comunitats circulars han estat les protagonistes de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany. Les diferents píndoles mediambientals creades amb la col·laboració de les entitats Toca Terra; No lo tiro, te lo regalo; The Big Family Rubí; ASAV; Campos Estela; el Consorci de Residus del Vallès Occidental; l'Escola Mossèn Cinto i de ciutadans particulars per difondre diverses iniciatives locals han comptat amb unes 250 visualitzacions.

També s’han realitzat 3 Ecotallers en clau de Re dels 4 previstos inicialment: manteniment d'ordinadors, transformació de texans i compostatge ─el de vermicompostatge es va haver d'anul·lar per manca d'inscrits─. Un total de 26 persones han participat en aquestes sessions, que transmeten un missatge de sensibilització pel que fa a la prevenció de residus, amb eines com la reparació o la reutilització dels productes.