Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Escola d’Art i Disseny edRa bateja la sala d’exposicions del centre amb el nom de Pepa de Haro Aquest dijous s’ha inaugurat la mostra “Pepa de Haro, l’Art a dins”, un recull d’obres cedides per la família, entitats i particulars, coincidint amb els deu anys de la seva mort https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Escola d’Art i Disseny edRa bateja la sala d’exposicions del centre amb el nom de Pepa de Haro

Aquest dijous s’ha inaugurat la mostra “Pepa de Haro, l’Art a dins”, un recull d’obres cedides per la família, entitats i particulars, coincidint amb els deu anys de la seva mort

Ana María Martínez, Jordi Margarit i Roger Margarit, descobrint el plafó que dona el nom de Pepa de Haro a la sala d’exposicions d’edRa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Ana María Martínez, Jordi Margarit i Roger Margarit, descobrint el plafó que dona el nom de Pepa de Haro a la sala d’exposicions d’edRa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Escola Municipal d’Art i Disseny edRa ha inaugurat aquest dijous la mostra Pepa de Haro, l’Art a dins. Es tracta d’una exposició d’obres de l’artista rubinenca, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, cedides per la família, entitats i particulars. Durant l’acte, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, juntament amb Jordi Margarit Sanmartí i Roger Margarit de Haro, parella i fill de l’artista, han descobert la nova senyalització de la sala d’exposicions, batejada com a Espai Expositiu Pepa de Haro.

És un honor que els propietaris de les obres d’aquesta mostra ens hagin permès reunir-les a l’Escola Municipal d’Art i Disseny edRa”, ha explicat l’alcaldessa. “Vull donar les gràcies de manera molt especial a la seva família, el Jordi, la Laia i el Roger Margarit. La vostra generositat ens permet avui tornar a compartir l’art de la Pepa amb els seus veïns i veïnes, amb la ciutat”.

De la seva banda, el director de l’edRa, Candi Casadevall Carreras, ha comentat que “l’exposició no ha volgut ser simplement una col·lecció d’obres de la Pepa, sinó que hem procurat explorar diferents àmbits de la seva vida, fer recerca d’espais que havia viscut. [...] Creiem que és una mostra molt rica del que configura la seva obra”. Quan acabi l’exposició, totes aquestes obres quedaran recollides en un catàleg. La mostra també compta amb la projecció d’un vídeo de testimonis de gent que va conèixer l’artista.

Pepa de Haro, l’Art a dins s’emmarca en les propostes del Dia Internacional de les Dones i s’engloba en un projecte transversal que ha treballat edRa aquest any sobre la igualtat com a valor. Una de les iniciatives realitzades, en aquest cas per l’alumnat de serigrafia, ha estat Les dones a l’ombra. Es tracta d’una reinterpretació d’obres de 14 dones artistes del segle XX fins a l’actualitat, entre elles Pepa de Haro, de la qual se n’ha fet una edició limitada de 20 exemplars. 

A banda de diverses obres, la família també ha cedit a edRa el tòrcul de gravats de Pepa de Haro Cabanas. Una eina gràcies a la qual l’escola posarà en marxa un cicle de tallers i seminaris dedicats, precisament, al gravat. “Em sembla una excel·lent manera de fer perdurar el llegat de la Pepa de Haro”, ha assegurat Ana María Martínez Martínez. El director d’edRa també s’ha mostrat molt agraït per la cessió: “El gravat era una disciplina que, fins ara, no podíem treballar a l’escola. Ara ja ho podrem fer”.

 

Espai Expositiu Pepa de Haro

Un dels moments més significatius de l’acte ha estat la descoberta del plafó que dona nom a la sala d’exposicions d’edRa, que ha passat a anomenar-se Espai Expositiu Pepa de Haro.

Ens fa il·lusió que aquesta sala d’exposicions, que cada vegada l’entenem com una part més important de l’Escola d’Art, porti el seu nom”, ha assegurat Candi Casadevall Carreras. De la seva banda, l’alcaldessa s’ha mostrat convençuda que “aquest seria un dels homenatges que més valoraria. Perquè la Pepa també va ser una dona vinculada a l’ensenyament: especialista en plàstica a l’Escola Torre de la Llebre i, des de les institucions, com a regidora d’Educació a l’Ajuntament de Rubí”.

La família també s’ha referit al nou nom de l’espai. La seva filla, Laia Margarit de Haro, no ha pogut assistir a l’acte, però ha adreçat unes paraules al públic a través d’un missatge de veu: “Avui, quan us mireu els quadres i quan xerreu entre vosaltres, parleu d’ella, comenteu anècdotes d’ella [...]. Ompliu la sala de records i de coses maques de la meva mare. Una de les seves sèries preferides era Alfred Hitchcock presenta i era molt fan de la festa de Halloween. Per tant, crec si ompliu de bon rotllo aquesta sala d’exposicions, on després hi haurà alumnes que hi estudiaran, segurament portarà bon rotllo a la gent que hi passi; i l’esperit de la Pepa també estarà per aquí picant l’ullet a aquests alumnes”.

L’altre fill de l’artista, el músic Roger Margarit de Haro, ha estat eloqüent a l’hora de descriure Pepa de Haro Cabanas: “la meva mare era l’hòstia”. El cantautor, que treballa al mateix estudi que feia servir la rubinenca, s’ha referit a la “la tècnica i l’honestedat de la seva obra, que lliga amb la seva forma de ser, una persona súper autèntica”.

Per últim, el marit de Pepa de Haro, Jordi Margarit Sanmartí, ha recitat la tornada d’una cançó que va escriure per la seva dona, titulada Canción real para despertar de un sueño, i ha recordat les seves darreres paraules abans de morir: “Viu i estima. Aquest és un dels trets que la caracteritzava. I crec que és el seu llegat, a banda de l’artístic, com a persona”.

 

Pepa de Haro, una vida artística

De Haro Cabanas va néixer a Cartagena (Múrcia) l’any 1958 i es va traslladar a Rubí el 1978, on va desenvolupar la seva faceta de pintora i escultora.

Pepa de Haro va ser edil amb cartera del Consistori durant el mandat 1999-2003, formant part del grup municipal de CIU. El pacte de govern ICV-EUIA, CIU i ERC la va portar a assumir les regidories d’Educació i de la Dona. De Haro també havia estat lligada a l'educació com a mestra de plàstica a l’escola pública Torre de la Llebre i havia presidit l'Associació Sant Galderic.

La política Pepa de Haro va treballar incansablement pel foment de l’educació entre els 0 i 3 anys a Rubí i va apostar decididament per treure l’art a l’espai públic, “en una manera d’entendre l’urbanisme i la creació artística que avui ens serviria perfectament per definir l’esperit de la COLOR Week”, ha explicat l’alcaldessa.

Un cop abandonada la política, de Haro es va centrar en la seva faceta artística. Diplomada en pintura i gravat a l’escola Massana i titulada a l’escola d’Arts i Oficis Llotja de Barcelona, és l’autora de l’escultura Dempeus, que presideix la plaça Onze de Setembre des de la celebració de la Diada del 2010.

Pepa de Haro també va col·laborar durant molts anys amb Ràdio Rubí, on va ser tertuliana habitual.

Va morir als 53 anys a Rubí, ara fa una dècada.

Objectius de Desenvolupament sostenible