Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La diada de Sant Jordi recupera enguany la normalitat i incorpora la mirada feminista Aquest dissabte 23 d’abril, la ciutat s’omplirà de les tradicionals roses i llibres i acollirà diverses activitats per celebrar aquesta jornada https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La diada de Sant Jordi recupera enguany la normalitat i incorpora la mirada feminista

Aquest dissabte 23 d’abril, la ciutat s’omplirà de les tradicionals roses i llibres i acollirà diverses activitats per celebrar aquesta jornada

Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón, durant la presentació de la programació de Sant Jordi (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón, durant la presentació de la programació de Sant Jordi (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Després de dos anys marcats per la pandèmia i diferents restriccions i protocols, enguany la celebració de la Diada de Sant Jordi tornarà a la normalitat. La plaça del Doctor Guardiet, l’escenari central de la diada a Rubí, lluirà de nou plena de llibres i roses. En aquesta ocasió, a més, la jornada incorpora a la programació una mirada feminista.

Aquest dissabte, la ciutadania trobarà les tradicionals parades dels llibreters i de les entitats locals a la plaça del Doctor Guardiet, que serà l’ànima de Sant Jordi. De 10 a 21 h, hi haurà les parades de les llibreries Racó del Llibre, L’Ombra, Gràfiques Ventura, Kame Kame Comics i Establiments Vilalta. Altres comerços, com Lectors al tren! ─ubicat al c. Magí Raméntol─, mostraran els seus productes davant dels seus aparadors. “Aprofitant que aquest any Sant Jordi cau en dissabte, quan hi ha força mobilitat, i que aquell dia hi ha previsió de pluja, estem treballant perquè ja hi hagi presència de llibreters i llibreteres al carrer el divendres a la tarda”, ha avançat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. “Esperem que la previsió meteorològica s’equivoqui i que faci un bon dia, perquè els llibreters i les llibreteres, però també tota la ciutadania, mereixem gaudir d’una diada de Sant Jordi esplèndida”.

Diversos autors locals signaran llibres durant la diada a la plaça del Doctor Guardiet: Mercè Alegria Seijas, Giselle Amorós, Núria Julià Fosas, Elena Boixader Barut, Mireia de No Honrubia, Núria Pradas Andreu, Josep Milà i Albà, Carmen Moreno Herrero i Francisco Hernaiz Requena. A banda, és possible que les llibreries també convidin altres autors als seus establiments.

L’altre element protagonista de la diada, la rosa, també es podrà comprar a diversos punts de la ciutat aquest dissabte. Fins ara, hi ha comptabilitzades 16 floristeries que han demanat autorització per vendre roses al carrer. Aquests 16 punts de venda són professionals però, com cada any, també n’hi haurà de no professionals, gestionats per escoles, entitats i partits polítics.

 

Perspectiva de gènere

Sant Jordi serà una diada que manté i celebra les nostres tradicions, però enguany també volem incorporar la mirada feminista”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. Així, el 23 d’abril, la ciutadania es podrà trobar a la plaça Doctor Guardiet amb el personatge de Santa Jordina, que explicarà la llegenda de Sant Jordi des d’un punt de vista feminista. “L’objectiu és donar vida a un nou personatge, a un nou referent que tingui veu i protagonisme dins d’aquesta diada tan simbòlica”. La voluntat del Consistori no és substituir una tradició per l’altra, sinó crear nous i diversos models que aportin altres maneres d’entendre el món i les relacions de gènere. En aquest sentit, Santa Jordina vol promoure models de feminitat i masculinitat no normatius i afavorir les relacions igualitàries i la diversitat.

També a la plaça, de 10 a 14 h, s’oferirà servei de cangur gratuït per a nenes i nens de fins a 12 anys.

Com l’any passat, el servei d’Igualtat recomana lectures feministes, que es poden consultar al web municipal. Enguany, per acompanyar aquestes propostes, s’ha editat un punt de llibre amb la il·lustració de Jorge Vicente, de l’Escola d’Art i Disseny edRa, que es podrà trobar per Sant Jordi a la pl. Doctor Guardiet.

També amb perspectiva feminista, a les 11.30 h, es lliuraran els premis del segon certamen de relats Veus de Dona, que tracten la igualtat de gènere.

Finalment, amb motiu de Sant Jordi, es farà arribar a tots els centres educatius de la ciutat un llibre amb perspectiva feminista perquè l’incorporin a les seves biblioteques. Les escoles de primària rebran Les nenes seran el que vulguin ser, de Raquel Díaz Reguera; mentre que en el cas dels centre de secundària serà Nina, diario de una adolescente, d’Agustina Guerrero.

 

Llibres, roses i molt més

A banda d’incloure la mirada feminista a la diada, també s’incorporen a la programació les activitats al voltant del Dia de la Terra: visites guiades al Celler i a la Masia de Can Xercavins, l’activitat Poesia i música passejant per la natura de Can Xercavins i una Trocalleria de llibres per intercanviar exemplars que s’hagin llegit.

La programació de Sant Jordi també contempla, com cada any, les visites guiades en grups reduïts al campanar i el rellotge de l’església de Sant Pere ─cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu electrònic a museu@ajrubi.cat o trucant al 588 75 74─; activitats i propostes pensades per a nens i nenes, com l’Hora del conte o les Story time, i la programació especial que farà Ràdio Rubí des de la pl. Doctor Guardiet.

Paral·lelament, la Font del Ferro ha posat en marxa la campanya de Sant Jordi amb la popular venda de roses, rosers i flors de tota mena.

Objectius de Desenvolupament sostenible