Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El servei d'acompanyament per a persones amb diversitat funcional ha realitzat un total de 333 sortides Gràcies a aquesta iniciativa s’han atès 17 persones que presentaven trastorns de conducta vinculats a la situació de confinament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El servei d'acompanyament per a persones amb diversitat funcional ha realitzat un total de 333 sortides

Gràcies a aquesta iniciativa s’han atès 17 persones que presentaven trastorns de conducta vinculats a la situació de confinament

Les sortides han tingut una hora de durada i s’han realitzat a la zona propera al domicili de la persona usuària (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Les sortides han tingut una hora de durada i s’han realitzat a la zona propera al domicili de la persona usuària (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

A mitjans d’abril, l'Ajuntament de Rubí va impulsar un servei gratuït d'acompanyament per a persones amb diversitat funcional que presentessin trastorns de conducta vinculats a la situació de confinament. La iniciativa, coordinada per l'Oficina d'Atenció a la Diversitat Funcional, s'adreçava a infants i joves menors de 21 anys i a persones adultes amb poc suport familiar que poguessin acreditar la necessitat de sortir al carrer per raons terapèutiques. Des de la seva posada en funcionament i fins al 31 de juliol, quan el servei es va donar per finalitzat, s’han realitzat 333 sortides d’una hora de durada pròximes al domicili de la persona usuària.  

Durant aquestes passejades, un/a treballador/a familiar de l'empresa Suara ha acompanyat la persona amb diversitat funcional i s’ha encarregat de garantir en tot moment les mesures de prevenció de contagi de la Covid-19. Les famílies que han sol·licitat el servei han pogut escollir entre dues franges horàries: de 9 a 14 h i de 16 a 20 h, de dilluns a divendres. Com a màxim, es podien demanar dues hores a la setmana en dies diferents.

En total, el servei ha rebut 339 demandes, de les quals se n’han atès 333 ─la resta no complien els requisits bàsics, ja que no disposaven del certificat de discapacitat o bé tenien més de 60 anys i, per tant, eren considerades col·lectiu de risc─. Les persones que han gaudit del servei han estat derivades, en un 80% dels casos, des de diferents entitats i serveis de l’àmbit de la diversitat funcional. El 20% restant han estat demandes particulars. Gràcies a aquesta iniciativa, s’han atès un total de 17 persones, un 90% de les quals eren adults amb discapacitat i poc suport familiar.

Aquest nou servei tenia com a objectiu acompanyar fora del domicili de forma professionalitzada les persones amb diversitat funcional que, com a conseqüència de la situació excepcional de confinament, poguessin presentar alteracions de conducta. Alhora, però, també volia oferir una estona de respir a les seves famílies i facilitar-los la realització de tasques que són difícils de compaginar amb l'atenció a la persona amb diversitat funcional: anar a comprar, fer gestions, mantenir reunions telemàtiques, atendre altres persones del domicili, etc. Tant les entitats com algunes de les famílies de les persones usuàries han traslladat al Consistori una bona valoració del servei.