Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament reparteix 1.700 clakis a les escoles i associacions veïnals per promocionar la recollida de l’oli de cuina usat La iniciativa s’emmarca dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i pretén facilitar el reciclatge d’aquest element entre la ciutadania https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament reparteix 1.700 clakis a les escoles i associacions veïnals per promocionar la recollida de l’oli de cuina usat

La iniciativa s’emmarca dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i pretén facilitar el reciclatge d’aquest element entre la ciutadania

L'alumnat d'Infantil ha rebut clakis per reciclar l'oli de cuina a casa (foto: Ajuntament de Rubí).
L'alumnat d'Infantil ha rebut clakis per reciclar l'oli de cuina a casa (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí ha repartit aquests dies prop de 800 recipients clakis entre els nous alumnes d’infantil de les escoles públiques de la ciutat per fomentar que les famílies recullin de forma separada l’oli de cuina usat. També s’han repartit 900 clakis més entre les associacions veïnals de la Zona Nord, Can Solà, Castellnou Sector B, Castellnou Sector D, Can Fatjó i l’establiment comercial local La Bona Fruita. 

Aquesta és una de les accions incloses a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que a Rubí s’ha celebrat entre els dies 20 i 28 de novembre.

Abocar l'oli domèstic usat dins del claki i dipositar-lo als punts d’intercanvi permet que aquest element es pugui reciclar. "Amb aquesta senzilla acció s’afavoreix el medi ambient per partida doble: a més d'evitar que l’oli contamini rius, sòls o malmeti les canonades, s'aprofita per crear combustible", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Aquesta recollida es fa a través del projecte Rubiclak, una iniciativa que no només té un  benefici ambiental sinó que, a més, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí. El projecte Rubiclak el van impulsar les mares i pares de l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i actualment està gestionat per l’entitat APDIR.

 

Punts de recollida del projecte Rubiclak

Durant aquests dies, un total de sis nous espais han acollit un punt d’intercanvi de clakis, en total 35 arreu de la ciutat. A banda dels 900 recipients per distribuir entre els veïns i veïnes, l’Ajuntament també ha lliurat cofres per emmagatzemar-los a les associacions veïnals fins a la seva recollida.

La ciutadania i les famílies dels centres educatius poden dipositar l’oli de cuina que ja no es pot aprofitar al claki i, un cop ple, cal que el portin al punt de recollida més proper (a l’escola, a qualsevol de les deixalleries de la ciutat, a les entitats col·laboradores, associacions veïnals o a les dependències municipals). Quan entreguin el claki ple, els en proporcionaran un de buit i net.

El personal del projecte Rubiclak el recollirà i s'encarregarà que se sotmeti al tractament necessari per tal que es recicli convertint-se en biodièsel, un combustible que prové d'un recurs renovable i esdevé menys contaminant que els combustibles fòssils.