Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament programa nous Ecotallers en clau de Re per promoure la cultura de la reutilització i la reparació Les sessions s’han programat entre els mesos de setembre i desembre i inclouen propostes per aprendre a elaborar tints naturals o per convertir uns texans vells en un necesser, entre d’altres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament programa nous Ecotallers en clau de Re per promoure la cultura de la reutilització i la reparació

Les sessions s’han programat entre els mesos de setembre i desembre i inclouen propostes per aprendre a elaborar tints naturals o per convertir uns texans vells en un necesser, entre d’altres

Al primer taller, els i les participants aprendran a crear tints naturals (foto: Ajuntament de Rubí).
Al primer taller, els i les participants aprendran a crear tints naturals (foto: Ajuntament de Rubí)

El Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament ha programat un nou cicle d’Ecotallers en clau de Re de cara al darrer quadrimestre de l’any. La nova programació inclou diverses propostes, a través de les quals es donaran eines als rubinencs i les rubinenques perquè aprenguin a aprofitar els recursos i a prevenir la generació de residus. 

Un taller de tints naturals encetarà la programació el 20 de setembre (18 h – Jardins de l’Ateneu). Aquesta proposta s’adreça a famílies amb infants a partir de 6 anys i està inclosa al programa de l’Efecte – E. Hi ha milers de materials naturals que tenen colors sorprenents. Aquests colors es poden extreure mitjançant el tint natural, una tècnica d’artesania antiga que permet que cada estampació sigui original i que el resultat final sempre sigui imprevisible. En aquesta sessió, les persones participants aprendran a elaborar tints naturals amb flora local i restes d'aliments, així com a reconèixer diferents materials per tenyir, les diferents aplicacions dels tints a la fusta i a preparar les fibres i teles per tintar-les.

El 7 d’octubre (18 h – espai a concretar) tindrà lloc l’Ecotaller de creació de bioplàstics ─plàstics derivats de productes vegetals, com ara l'oli de soja, el blat de moro o la fècula de patata, a diferència dels plàstics convencionals, que deriven del petroli─. Durant el  taller es treballaran els bioplàstics a través de la cuina, com a eina que explora els materials permetent el canvi, la transició, la barreja i la deformació. A més, s'usaran restes orgàniques coma  matèria primera per afegir a la barreja i obtenir receptes pròpies i per a la creació de nous materials.

Al novembre, i coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s’han programat tres Ecotallers.

D’una banda, un taller de transformació de texans, que es durà a terme el 25 de novembre (18 h – auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler). Anualment descartem tones de roba ja produïda, que es podrien aprofitar i reutilitzar. En aquesta sessió, les persones participants transformaran texans vells en un petit necesser. El taller té com a objectiu sensibilitzar de manera pràctica per reduir els residus tèxtils, ja que tenen un impacte ambiental molt gran i molt desconegut. Hi podran participar persones sense experiència en costura.

El 26 de novembre (18 h – espai a concretar) es realitzarà un taller de compostatge casolà per aprendre a fer adob per a l’hort o el jardí de casa. Els i les assistents podran adquirir un compostador per només 20 euros, fins a esgotar les existències. Cal tenir en compte que les persones que practiquen el compost poden obtenir reduccions a la taxa de residus.

I encara en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el 27 de novembre (11.30 h – espai a concretar) es desenvoluparà un taller teòrico-pràctic per aprendre a fer compost amb un vermicompostador. El vermicompostatge és la tècnica d'elaboració de fertilitzant orgànic aprofitant la voracitat de cucs de terra amb les restes orgàniques. El resultat és un adob, ric en nutrients, que s'usa com fertilitzant del sòl, anomenat vermicompost. Aquelles persones que disposin d’un vermicompostador i que posin en pràctica aquesta tècnica a les seves llars de Rubí podran beneficiar-se de reduccions a la taxa de residus. Aquelles que vulguin començar a practicar-la, es podran endur una petita població de cucs de terra per iniciar el projecte.

Per últim, el 2 de desembre (18 h – auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler) s’ha programat un taller de sashiko, un tipus de brodat o costura tradicional japonesa que s’utilitza pel reforç decoratiu i/o funcional de teles i peces de roba de vestir. D’aquesta manera, els i les participants aprendran noves tècniques creatives per treure el màxim profit de les seves peces de vestir.

Les inscripcions per a participar als diferents Ecotallers s’aniran obrint properament a l’apartat web www.rubi.cat/ecotallers.