Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 8M de Rubí proposa més de 50 activitats divulgatives, culturals, lúdiques i esportives i recupera el Ball de Dones L’acte central de la commemoració, la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc dimarts 7 de març a la plaça Pere Aguilera https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El 8M de Rubí proposa més de 50 activitats divulgatives, culturals, lúdiques i esportives i recupera el Ball de Dones

L’acte central de la commemoració, la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc dimarts 7 de març a la plaça Pere Aguilera

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La reivindicació el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, es concreta a Rubí en un programa d’activitats transversal de més de 50 activitats esportives, lúdiques, culturals i divulgatives que inclou també la segona edició de les Jornades Feministes. L’acte central del 8M d’aquest any, la tradicional lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc el dia 7 de març a la plaça Pere Aguilera, deixant el 8 de març pràcticament lliure d’actes públics. La il·lustració del cartell és de l’Araceli Plata i reprodueix tres nenes que ens recorden que L’educació ens dona eines per defensar-nos i no tenir por. “Amb un cartell d’una artista que es dedica a il·lustrar contes infantils, hem volgut representar les noves generacions de nenes i el món que volem que es trobin”, ha explicat l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, que també ha posat l’accent en la recuperació del Ball de Dones per “celebrar tot allò que hem aconseguit juntes i agafar forces per tot el que encara farem en el futur”. El ball tindrà lloc, en dues sessions, divendres 10 de març i dissabte 11 de març a les 22 h, al Celler. Per assistir-hi cal disposar d’invitacions que es podran recollir els dies 6, 7 i 8 de març de 16 a 18.30 h al C/ Prim 33-35, 2a planta amb un màxim dues invitacions per dona. És imprescindible portar el DNI.

La presentació del programa ha servit per fer balanç de la feina feta en els darrers anys per avançar des d’una mirada progressista cap a la igualtat real i efectiva de dones i homes. “Durant aquest mandat, Rubí que en el seu moment ja va ser una ciutat pionera en donar serveis a les dones, ha fet un pas més per posicionar-se com a ciutat feminista. Hem incorporant la perspectiva de gènere i el feminisme en tot allò que fem. Des d’una doble vessant: la normativa, dotant la ciutat de plans i protocols que es permetin garantir la millor atenció a les víctimes de violència masclista; i la preventiva i de sensibilització”, ha argumentat Martínez. Normativament, l’alcaldessa s’ha referit al Protocol per l'abordatge de la violència masclista (2019), el Pla d'Igualtat per la ciutadania 2021 - 2024 (març 2021), el Protocol per l'abordatge de la mutilació genital femenina (novembre 2021), el Protocol municipal juvenil sobre violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l'espai públic i d'oci (abril 2022), el Protocol de dol institucional contra les violències masclistes (octubre 2022) i el Pla Local per a la diversitat sexual i de gènere (2023). En clau de prevenció, la màxima edil ha destacat la perspectiva interseccional de totes les propostes, per recordar que les desigualtats de les dones pel fet ser dones se sumen a moltes altres desigualtats; la incorporació de referents femenins a les tradicions de ciutat, com la Vinyet per Nadal o la Reina Carnavalera; la posada en marxa de l'Espai Vincles a tots els centres de secundària públics de la ciutat i propostes com el Cicle de cinema feminista i les Jornades Feministes.

Per la regidora de polítiques d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo, la feina feta durant aquest mandat “ha estat possible gràcies a la complicitat d’una xarxa de dones han sumat les seves mirades feministes a les propostes que hem fet des del servei. Les dones que han compartit les seves opinions a les fases participatives de les elaboracions de plans i protocols; les dones que han transmès el seu coneixement i el seu talent a través de jornades, conferències i exposicions; i en general, les rubinenques de totes les edats amb qui hem pogut construir feminisme”.

Més de 50 activitats

La programació amb motiu del 8M d’enguany s’ha posat en marxa aquest dijous amb la primera sessió de les jornades feministes que ha tractat la literatura com a eina de transformació feminista. Les propostes divulgatives i de sensibilització es completen amb un taller sobre les violències masclistes envers les dones grans (14 de març a Rubí Forma), la conferencia Les dones i la ciència (7 març, Aula extensió universitària) i el Dia de la visibilitat trans (31 de març) que s’organitza en col·laboració amb el Col·lectiu Kaipé i la Biblioteca Mestre Martí Tauler.

Durant el mes de març, es podran veure sis exposicions de temàtica feminista: Temps per tu, una proposta del grup de converses de dones del Servei de Rehabilitació Comunitària;  Aporta Salut, de la Fundació Vicente Ferrer; Tributo a las abuelas, de Dones Creatives del Vallès; Sense etiquetes: fotografies de Círculo Libre, del grup del programa Dona amb discapacitat; Amb mirada de dona, de l’Associació Sant Galderic i Dones Dakar, de Creu Roja Espanyola. En matèria esportiva, el programa aplega la Melé de petanca (25 de març) del Club Petanca Les Torres, un Taller de castells (4 de març) dels Castellers de Rubí; Ballem per elles (8 de març) del CNRubí i  el Taller de defensa feminista, que com l’any passat incorpora la perspectiva de gènere (13 i 15 de març al Celler). El gruix de les propostes del programa són de caire cultural: No woman no Fest (18 i 19 de març al Celler); el certamen de Relats Curts Veus de dona; la visita Biblioteca en lila, mirada al fons d’art amb una mirada de gènere (9 març); una visita al museu egipci, la dona a l’antic Egipte (11 de març) o la proposta El llegat de la deessa origen de les societats matriarcals (8 i 30 de març – biblioteca). També s’han previst dues presentacions de libres el 10 de març a la biblioteca: Fes-ho diferent, un conte que parla de la violència de gènere a l’àmbit familiar i Tota una vida per recordar o El que em dones, un espectacle d’homenatge a les dones. Cada dimecres del 15 de març al 3 de maig també es podrà assistir al Taller escriptura creativa. Específicament per a les persones joves, l’Espai jove Torre Bassas proposta un taller de disseny i creació de material per la mani (6 de març), el Joc Timeline 8M (7 de març), una Performance teatral feminista (9 de març) i la reflexió Dones i emocions: mites o realitat? (15 març).

El programa complet es pot consultar a www.rubi.cat/igualtat

Ràdio Rubí alça la veu

Ràdio Rubí oferirà una programació especial amb motiu del 8 de març des de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, de 9 a 13 h, presentat per les periodistes del mitjà públic Patri Díaz Barroso i Lídia Martín Juanes.

La programació començarà amb l'anàlisi de l’advocada del Col.lectiu Ronda Judith Franco de les tres grans lleis que ha aprovat el Congrés dels Diputats al voltant de la  igualtat de gènere: la llei del “només sí és sí”, la llei trans i la llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs. Després, amb la periodista argentina Abril Rea tractaran el cas Alves. Aquesta primera part de la programació es tancarà amb una entrevista a la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí, Yolanda Ferrer Polo.

Seguidament, l'emissora ha organitzat una tertúlia per parlar de dones i política amb sis dones vinculades als sis grups polítics amb representació al Ple: Yolanda Ferrer (PSC), Sandra Casas (ERC), Laura Arias (C’s), Ànnia Garcia (ECP), Sònia Gómez (Veïns per Rubí) i Marina Dolset (AUP).

A partir de les 11 h, passarà per la biblioteca la cantant i compositora Mireia Vilaseca que recentment ha tret un tema per commemorar el 8M que crida a la lluita contra la violència de gènere. Vilaseca n'oferirà una interpretació en directe. També passaran per l'especial 8M l’actriu Aída Llop, que protagonitza l’obra de teatre Amèrica sobre l’esclavisme; l'Escola de ball 8 Temps i el CEF Can Mir, que explicarà la Weleague 7, l’única lliga reglada mixta de futbol 7 a Catalunya per a persones que tenen alguna discapacitat.

El públic pot seguir la programació des de la biblioteca, amb entrada lliure i gratuïta, o en vídeo a través de la pàgina web de l'emissora www.radiorubi.cat

Objectius de Desenvolupament sostenible