Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

10.201 alumnes d’educació obligatòria iniciaran el curs entre el 5 i el 7 de setembre Entre les novetats d’aquest curs, destaquen les millores executades per l’Ajuntament en una quinzena de centres educatius i l’increment de freqüències del bus urbà, que facilitarà la mobilitat de les famílies https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

10.201 alumnes d’educació obligatòria iniciaran el curs entre el 5 i el 7 de setembre

Entre les novetats d’aquest curs, destaquen les millores executades per l’Ajuntament en una quinzena de centres educatius i l’increment de freqüències del bus urbà, que facilitarà la mobilitat de les famílies

L’alcaldessa i el regidor d’Infància i Educació, durant la presentació de les novetats del curs escolar (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor d’Infància i Educació, durant la presentació de les novetats del curs escolar (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

10.201 alumnes d’educació obligatòria començaran el curs escolar 2022-2023 la setmana vinent. El dilluns 5 de setembre, ho faran 1.979 infants del segon cicle d’educació infantil i 4.574 d’educació primària, mentre que el dimecres 7 de setembre s’incorporaran a les aules 3.648 alumnes d’educació secundària obligatòria. Per a 582 infants de la ciutat, el 5 de setembre serà el seu primer dia d’escola com a alumnes d’Infantil 3.

Del total d’alumnes d’educació obligatòria, 6.984 estudiaran a l’escola pública i 3.217 ho faran a l’escola concertada.

Pel que fa a l’educació postobligatòria, que iniciarà el curs durant el mes de setembre, la matrícula resta oberta però s’estima que cursaran aquests estudis al voltant d’un miler de joves.

Quant a les escoles bressol, els tres centres municipals de Rubí ─Lluna, La Bruna i Sol Solet─ recuperen la plena ocupació després de les passades restriccions per la pandèmia i començaran el curs el proper dilluns 5 de setembre amb totes les places assignades ─126 en el cas de l’EBM Lluna i 127 en les altres dues─ i llista d’espera activa.

A la presentació d’aquestes dades, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha celebrat que un ampli percentatge de les famílies de la ciutat hagin pogut inscriure els seus infants en centres demanats entre la primera i la tercera opció, fruit del bon treball de planificació que s’està fent.

El curs 2022-2023 està condicionat pel desplegament del Decret 11/2021, de 16 de febrer, de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya. Una de les mesures que inclou aquest decret és la reducció de ràtios, que ja s’ha aplicat a la ciutat amb l’assoliment d’una ràtio de 20 alumnes a Infantil 3 a l’escola pública i de 22 a la concertada. Pel que fa a 1r d’ESO, es manté la ràtio de 30 alumnes.

Pel que fa a la distribució de l’alumnat, el curs començarà amb la novetat de l‘obertura d’un cinquè grup a l’INS la Serreta per absorbir de forma àmplia la demanda de 1r ESO.

        

La importància de la Formació Professional

Enguany s’amplia l’oferta de Programes de Formació i Inserció (PFI) amb la incorporació d’una nova especialitat d’Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics que ofereixen conjuntament Rubí Forma i l’INS L’Estatut. D’aquesta manera, Rubí suma ja cinc modalitats de PFI, un fet “molt important en la lluita contra l’abandonament escolar”, tal com ha remarcat el regidor d’Infància i Educació, Víctor García Correas.

També es consolida aquest any el segon grup del Cicle Formatiu de Grau Mig de Sistemes Microinformàtics i Xarxes de l’INS L’Estatut que va obrir el curs passat fruit de la demanda de l’alumnat de la ciutat.

Malgrat això, per a l’Ajuntament segueix existint una greu problemàtica al voltant de l’oferta de Formació Professional. “20.000 alumnes no sabran fins a finals de setembre si tenen plaça a l’FP o si tenen la plaça que volen. Moltes de les places disponibles no són les que demanda l’alumnat i moltes són d’ensenyament a distància. [...] El que volem és que hi hagi una FP coherent amb el territori on s’implanta i el seu teixit econòmic, una inversió real en places, en perfil de places i en bons equipaments”, ha alertat el regidor Víctor García Correas. L’edil ha recordat el ferm compromís de Rubí amb la Formació Professional i, especialment, amb la modalitat dual, com ho demostren les contractacions d’alumnat d'aquets estudis a l’Ajuntament.

     

Obres de millora a les escoles

Aquest estiu, l’Ajuntament ha destinat 390 mil euros del seu romanent de Tresoreria a fer una trentena d’actuacions de millora a quinze centres educatius de la ciutat. L’alcaldessa ha reiterat que les competències municipals es limiten únicament al manteniment dels centres però que ha calgut impulsar aquestes obres per compensar la manca d’inversió del govern català a les escoles. Martínez ha dit que “el que hem fet aquest estiu és cobrir deficiències que hauria d’haver solucionat la Generalitat. I ho hem fet apel·lant a les necessitats dels centres educatius, després d’un treball conjunt de revisar les necessitats més importants i prioritzar-les perquè no ho podíem cobrir tot”.

La majoria de les actuacions previstes s’han executat a punt per iniciar el curs i la resta s’enllestiran properament. Entre les obres s’inclouen algunes de gran importància per al dia a dia dels centres com ara canvis de finestres, portes, reixes o il·luminació, reparació de paviments o actuacions d’impermeabilització. Algunes d’aquestes actuacions tenen costos econòmics importants, que superen els 20.000 euros.

Els centres on s’ha actuat són: Escola 25 de Setembre, Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, Escola d’Art i Disseny edRa, Escardívol, Escola Bressol La Bruna, Escola Bressol Lluna, Escola Bressol Sol Solet, Escola Municipal de Música Pere Burés, Font del Ferro, Escola Joan Maragall, Escola Montessori, Escola Mossèn Cinto, Escola Pau Casals, Escola Ramon Llull, Servei Local de Català, Escola Teresa Altet, Escola Torre de la Llebre i Escola Rivo Rubeo.

A aquestes millores cal sumar les actuacions d’eficiència energètica a diferents escoles per valor d’uns 43.000 euros.

       

Augment de les freqüències del bus urbà

Dins el nou contracte del transport urbà, que es va formalitzar al juliol, s’han començant a implementar tot un seguit de millores en el servei, entre les quals hi ha un augment de freqüències a les cinc principals línies de bus. Els nous horaris es van començar a aplicar l’1 d’agost amb els condicionants propis del període estival i aquesta setmana ho han fet en els termes que seran vigents durant tot el curs.

Amb l’única excepció de les línies 6 i 7, tota la resta augmenten sensiblement la seva freqüència. Les que passaven cada 30 minuts en dies feiners (1, 2 i 3) ho faran ara cada 20 minuts, i les passaven cada 24 minuts (4 i 5) ho faran cada 16 minuts.

Aquest increment de freqüències era una reclamació de les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) que s’ha pogut satisfer gràcies a l’entrada en vigor del nou contracte de transport urbà, que incorpora aquesta millora entre d’altres que s’aniran aplicant properament: renovació de tòtems, millora de la web i de l’app de Rubibus i renovació de vehicles perquè tota la flota sigui híbrida o elèctrica, per exemple.

L’alcaldessa ha destacat que és una mesura “per ajudar les famílies en la seva rutina diària i, a més, per aconseguir una mobilitat més sostenible. El vehicle privat ha de deixar de ser el centre de la nostra mobilitat”.

A aquestes millores, cal sumar les bonificacions que aplica l’Ajuntament des d’aquest dijous en la T-10 i la T-Estudiant per facilitar la mobilitat en transport públic a la ciutadania en un moment de dificultats per la inflació. Es tracta d’una mesura impulsada des del govern central que el Consistori ha decidit complementar, ampliant el descompte un 20% més per poder assolir una reducció total del 50%.

L’alcaldessa ha tancat aquest repàs als principals aspectes del nou curs desitjant que sigui tranquil per a tota la comunitat educativa: “Hem passat anys molt complicats i esperem que aquest sigui de plena normalitat”.

El curs escolar 2022-2023 s’inaugurarà com sempre de manera protocol·lària amb un acte conjunt dels ajuntaments i les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal. Enguany, aquest tindrà lloc a la nostra ciutat el 21 de setembre i comptarà amb la participació de l’escriptor i comunicador Màrius Serra, que impartirà la conferència Paraules per a aules: català  a l’atac.

Objectius de Desenvolupament sostenible