Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

David Fernández de Arriba mostra com el còmic pot ajudar a transmetre la memòria històrica Dins la programació de la COLOR Week, aquest divendres ha tingut lloc la conferència “Memòria i vinyetes”, amb el professor David Fernández de Arriba i el president d’Amical Mauthausen, Enric Garriga https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

David Fernández de Arriba mostra com el còmic pot ajudar a transmetre la memòria històrica

Dins la programació de la COLOR Week, aquest divendres ha tingut lloc la conferència “Memòria i vinyetes”, amb el professor David Fernández de Arriba i el president d’Amical Mauthausen, Enric Garriga

David Fernández de Arriba durant la conferència virtual.
David Fernández de Arriba durant la conferència virtual

En el marc de la COLOR Week, aquest divendres ha tingut lloc la xerrada en línia Memòria i vinyetes. El còmic com a eina de memòria, a càrrec de David Fernández de Arriba, professor de ciències socials, i d’Enric Garriga, president de l’Amical Mauthausen. Fernández de Arriba és coordinador del llibre Memòria i vinyetes. La memòria històrica a l’aula a través del còmic, que analitza el període comprès entre la Segona República i la Transició espanyola a partir d’algunes de les novel·les gràfiques més rellevants dels darrers anys.

L’obra és fruit del treball conjunt de David Fernández de Arriba, Gerardo Vilches, Pepe Gálvez i Elena Masarach. En ella es parla de les singularitats del llenguatge del còmic, es repassa la història del gènere i se’l relaciona amb la recuperació i conservació de la memòria històrica. A més, s’hi inclouen entrevistes a autors i propostes didàctiques per treballar a les aules en relació a tretze novel·les gràfiques sobre el període 1931-1982, entre les quals figuren El arte de volar i El ala rota d’Antonio Altarriba, Jamás tendré 20 años de Jaime Martín, Los surcos del azar de Paco Roca o Paracuellos de Carlos Giménez.

Segons ha explicat Fernández de Arriba, malgrat els prejudicis que ha arrossegat tradicionalment el còmic, aquest és un gènere amb moltes virtuts per transmetre coneixement i, en concret, per abordar la memòria històrica. D’una banda, és posseïdor d’un llenguatge propi molt intuitiu: “Té text però també imatge. Si totes dues coses tenen molta força, és més fàcil arribar a l’alumnat. A més, la forma de llegir-lo és molt natural”. Relacionat amb això, també n’ha destacat el ritme de lectura, que permet a la persones aturar-se el temps que vulguin en una sola vinyeta i, en canvi, avançar amb rapidesa davant de determinades escenes d’acció.

Sobre la rigorositat d’aquest tipus d’obres, el professor ha assegurat que moltes d’elles segueixen processos de documentació molt curosos i que, gràcies a això, són absolutament fidels als fets reals. A més, representen una mirada honesta i propera sobre la història, ja que sovint els seus autors hi tenen una implicació personal: “Els seus protagonistes són persones normals a les quals la història els va passar per sobre. La identificació amb els personatges dels còmics és més forta”.

Fernández de Arriba també ha assenyalat com una qualitat dels còmics la seva enorme diversitat tant pel que fa a temes com a formats, tipus d’històries i estils.

L’autor ha celebrat durant la seva intervenció que cada vegada hi hagi més persones estudiant el gènere i la seva relació amb la història.

 

Una eina més per fer memòria

Enric Garriga, president d’Amical Mauthausen i altres camps, signa un dels pròlegs del llibre Memòria i vinyetes. La memòria històrica a l’aula a través del còmic. Durant la seva intervenció a la conferència, l’activista ha recordat la tasca de protecció i recuperació de la memòria de la deportació i de prevenció del feixisme que realitza la seva entitat. Un treball que, a través de la Xarxa Mai Més, es fa extensiu a ajuntaments com el de Rubí, a centres educatius i altres associacions. “Per fer aquesta feina, calen eines. Aquest llibre n’és una d’excel·lent. Si volem lluitar contra el feixisme i construir un món més solidari, més just i més sostenible fan falta bàsicament dues coses: educació i memòria. Educació per transmetre valors i memòria per recordar el passat perquè no es torni a repetir i per retre homenatge a aquells homes i dones que es van sacrificar per la llibertat”.

El regidor de Memòria Història, Pau Navarro Cano, ha estat l’encarregat de presentar la conferència d’aquest divendres, que ha vinculat a les darreres accions realitzades a Rubí per fer justícia a la memòria de les persones deportades. L’edil ha coincidit amb els ponents a l’hora d’assenyalar el còmic com una eina efectiva per fer arribar la història als més joves: “Hem de fer una feina molt rigorosa però també atractiva per educar i sensibilitzar en drets humans per tenir generacions futures amb actitud crítica i que sàpiguen diferenciar aquells feixismes amagats darrere de coses fàcils, de regals, però que en realitat el que porten és injustícia”.

Les activitats de divulgació emmarcades incloses a la COLOR Week seguiran durant el cap de setmana. Aquest dissabte, tindrà lloc la xerrada El color i la fotografia, amb Carles Mercader i Enric Montes; i diumenge, Les emocions i el seu color, a càrrec de María Palacín i Elena Sorribes.