Sou a: Inici / Festes i tradicions / Calendari Festiu / Sant Antoni Abat

Sant Antoni Abat

Festa dels Tres TombsUna de les festes més tradicionals de Catalunya és la que honora el patró dels cansaladers i traginers.

La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, en plena “Setmana dels Barbuts” (juntament amb Sant Sebastià i Sant Vicenç), que, segons mana la tradició, porten barba perquè és la setmana més freda de l’any.

Antigament, quan l’ofici de traginer estava a ple rendiment, era festa grossa per tots aquells que s’hi dedicaven i calia netejar els guarniments fins fer-los semblar d’or, guarnir els carros de manera ben original i fer que els animals semblessin els més esplèndids. Era una festa esperada per tothom (ofici, benedicció i ball) amb molta participació ja que moltes de les cases de Rubí, malgrat no dedicar-se a l’ofici, disposaven de carro i animal per a les tasques del camp. Recordem que Rubí era majoritàriament agrícola (“Rubí noies maques i bon vi”, per exemple) i no era gaire difícil equipar-se per a participar en la cercavila i la benedicció.

La Societat de Sant Antoni Abat de Rubí fou fundada fa quasi 150 anys i s’ha encarregat des d’aquesta data d’organitzar la Festa en honor del Sant Patró. Aquesta activitat ha tingut lloc tots aquests anys, interrompuda tan sols per el parèntesi de la guerra civil. Ha estat una de les entitats de Rubí que ha comptat amb més socis, essent en la actualitat uns 450 (sense distincions per edat, sexe ni nacionalitat) cosa que ens permet continuar desenvolupant les activitats a la nostra seu social, el Casino Espanyol, que té un aforament limitat.

Festa dels Tres TombsDurant els anys 60 i 70 els elements de la pagesia tradicional van anar desapareixent i ens vàrem veure en l’obligació d’utilitzar tractors i molta imaginació per tal de mantenir la Festa. Afortunadament durant els anys 80 va revifar-se i la Festa a Rubí prengué el caire que ens és familiar amb un programa d’actes amb petites variacions puntuals. 

La Festa de Sant Antoni Abat, coneguda popularment a Rubí com a “Festa Major d’Hivern” per el ressò popular i participació de la que gaudeix, té lloc l'últim cap de setmana de gener. 

La 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs, a Rubí

Aquest 2019, Rubí ha estat l'amfitriona de la 22a Trobada Nacional dels Tres Tombs. Els dies 3, 4 i 5 de maig, representants de 52 municipis catalans s’han donat cita a la ciutat per celebrar aquest gran esdeveniment tradicional, que ha tingut com a moment més multitudinari la rua de diumenge, amb la participació d’un centenar de carros i carruatges, al voltant de 400 cavalls, egües i mules, i prop de 500 traginers i tragineres. 

La trobada, organitzada per la Federació Catalana dels Tres Tombs, ha coincidit amb la 160a edició d’aquesta festivitat a Rubí. 

  • Compartir