Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Seguretat alimentària Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs. https://www.rubi.cat/ca/temes/salut/proteccio-de-la-salut/seguretat-alimentaria/seguretat-alimentaria-1/@@images/image/preview

Seguretat alimentària

Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Les toxiinfeccions són malalties que es manifesten sobretot amb símptomes digestius, com els vòmits i les diarrees, i que es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes, com la salmonel·la. Està perfectament establerta la relació entre determinades pràctiques incorrectes i aquestes malalties.

Respectar les quatre normes bàsiques d’higiene ajuden a prevenir les toxiinfeccions alimentàries:

 

Netejar
  • Renta't les mans abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus i cada cop que, durant la preparació dels menjars, manipulis escombraries, bolquers, diners, etc. 
  • Renta't les mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir, mocar-te, i després de tocar animals domèstics. 
  • Neteja les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus, com carn, peix, ous, pollastre, etc.
  • Protegeix els aliments i la cuina d’insectes i animals domèstics.
  • Renta les fruites i les hortalisses, especialment si es mengen crues.

 

Separar
  • Separa sempre els aliments crus dels aliments cuinats i també dels que es consumiran crus i ja estan nets.
  • Utilitza estris diferents (forquilles, ganivets, plats, etc.) per manipular aquests aliments.
  • Dins de la nevera, conserva els aliments crus i els cuinats en espais diferenciats i en recipients tapats per evitar la contaminació entre ells.

 

Coure
  • Cou suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.
  • Cou els aliments que contenen ou a una temperatura que arribi com a mínim als 75°C en el centre del producte. Qualla bé les truites.
  • Els rostits de carn i pollastre han d’arribar als 75°C en el centre de la peça. Assegura't que els sucs són clars i no rosats.
  • Reescalfa bé el menjar. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.

 

Refredar
  • Prepara els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los i, quan això no sigui possible, conserva'ls refrigerats.
  • Refrigera, al més aviat possible, els aliments cuinats. No els mantinguis a temperatura ambient durant més de dues hores.
  • Distribueix el menjar en recipients petits per facilitar-ne el refredament.
  • Descongela els aliments dins el frigorífic o al microones just abans de preparar-los; no els descongelis a temperatura ambient.

 Sushi

 

Informació per a professionals


Els autocontrols als establiments alimentaris

Els titulars dels establiments alimentaris són els responsables de garantir la higiene i la seguretat dels aliments en les diferents fases de la cadena alimentària, des de la producció primària fins a la venda al consumidor final.

 

Normativa i condicions tècniques dels establiments minoristes d’alimentació

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0