Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Consells sobre seguretat alimentària Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs. En aquest apartat trobaràs tota la informació sobre com manipular aliments de manera responsable. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Consells sobre seguretat alimentària

Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs. En aquest apartat trobaràs tota la informació sobre com manipular aliments de manera responsable.

Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs.

Les toxiinfeccions són malalties que es manifesten sobretot amb símptomes digestius, com els vòmits i les diarrees, i que es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes, com la salmonel·la. Està perfectament establerta la relació entre determinades pràctiques incorrectes i aquestes malalties.

Respectar les quatre normes bàsiques d’higiene ajuden a prevenir les toxiinfeccions alimentàries:

 

Netejar
  • Renta't les mans abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus i cada cop que, durant la preparació dels menjars, manipulis escombraries, bolquers, diners, etc. 
  • Renta't les mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir, mocar-te, i després de tocar animals domèstics. 
  • Neteja les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i, especialment, després de manipular aliments crus, com carn, peix, ous, pollastre, etc.
  • Protegeix els aliments i la cuina d’insectes i animals domèstics.
  • Renta les fruites i les hortalisses, especialment si es mengen crues.

 

Separar
  • Separa sempre els aliments crus dels aliments cuinats i també dels que es consumiran crus i ja estan nets.
  • Utilitza estris diferents (forquilles, ganivets, plats, etc.) per manipular aquests aliments.
  • Dins de la nevera, conserva els aliments crus i els cuinats en espais diferenciats i en recipients tapats per evitar la contaminació entre ells.

 

Coure
  • Cou suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix.
  • Cou els aliments que contenen ou a una temperatura que arribi com a mínim als 75°C en el centre del producte. Qualla bé les truites.
  • Els rostits de carn i pollastre han d’arribar als 75°C en el centre de la peça. Assegura't que els sucs són clars i no rosats.
  • Reescalfa bé el menjar. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.

 

Refredar
  • Prepara els menjars amb la mínima antelació possible abans de consumir-los i, quan això no sigui possible, conserva'ls refrigerats.
  • Refrigera, al més aviat possible, els aliments cuinats. No els mantinguis a temperatura ambient durant més de dues hores.
  • Distribueix el menjar en recipients petits per facilitar-ne el refredament.
  • Descongela els aliments dins el frigorífic o al microones just abans de preparar-los; no els descongelis a temperatura ambient.
      

 Sushi

 

 Més consells de l'Agència Catlana de Seguretat Alimentària 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0