Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prevenim els envasos Del 18 al 25 de novembre participa d'accions i iniciatives per prevenir els envasos. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Prevenim els envasos

Del 18 al 25 de novembre participa d'accions i iniciatives per prevenir els envasos.

Logotip SEPREl sector dels envasos i embalatges és un dels principals de la indústria a Catalunya, en el qual la producció dels embalatges de plàstic suposa una tercera part de tots els embalatges que es fan a Catalunya. En moltes ocasions aquests envasos són els anomenats d’un sol ús, elements que ens permeten conservar o transportar el menjar principalment, però que tenen un ús efímer i generen gran quantitat de residus. 

Generem entorn un 10% de residus corresponents a envasos lleugers dels quals, a Rubí, només se’n reciclen un 4%. L’objectiu a banda de reciclar els que utilitzem és reduir-los, ja que en molts casos el temps d’ús d’aquests envasos són uns minuts. 

L’11% del pes de la compra estàndard a Catalunya són envasos d’un sol ús, dels quals un 7,7% són envasos –o parts d’envasos–  superflus i prescindibles. L’opció de qui consumeix és essencial en la tria i la compra d’aquests productes en funció del seu envàs. És cert que el preu no sempre és el mateix, així i tot podem esbrinar opcions o descobrir establiment i fórmules que ens ho posin fàcil, a nosaltres i al medi ambient.

 

Pictogrames SEPR  

 

Ets de les persones que es fixen en aspectes més enllà del producte a comprar?

Fes que les teves accions previnguin envasos!


Des de casa 

orig_consumresponsable (1).jpg

  

Planifica la compra, consulta els establiments verds de la ciutat per trobar opcions més respectuoses, que ofereixin envasos reutilitzables o biodegradables. Saps que pots anar a comprar amb els teus tàpers? Es un dret dels consumidors que estalvia molts envasos a l’hora de comprar sobretot peix i carn. També estalvies temps, ja que arribes a casa amb tot organitzat per ficar directament a la nevera.

Per transportar la compra de la botiga a casa:

  • Fes servir bosses reutilitzables, les de tela poden durar molt de temps i es poden rentar.
  • Porta un cistell, cabàs o el carret de la compra.
  • I allà on encara trobes bosses d’un sol ús, com a les fruiteries, passa’t a les bosses reixades! Les pots trobar a molts supermercats i es poden rentar i reutilitzar molts cops. 

Triar què i com compres és important per fer un gir en la generació de residus, evitant embolcalls que provoquen.

 

Des dels comerços

30 valor afegit iStock.jpg

  

El teixit comercial de Rubí compromès amb el medi ambient i els establiments que eviten la generació de residus estàn recollits a l’apartat de consum responsable.

Si ets un petit comerç o hi treballes, també pots oferir iniciatives que animin als consumidors a generar accions globals pel medi ambient, com penjar a la teva botiga el cartell Benvinguts tàpers per informar que poden portar-ne de casa o consultar a la Guia de prevenció de residus als establiments comercials i de restauració on trobaràs molts més consells i alternatives per a la prevenció d’envasos i d'altres residus. 

Es pot mesurar l’impacte ambiental associat a cada tipus d’envàs que hi ha a l’establiment segons tres variables:

  • Generació de residus
  • Emissions de gasos d’efecte d’hivernacle
  • Grau de reciclabilitat o reutilització

Has provat d’avaluar els teus productes? Ser conscients d’allò que promocionem i millorar en aquests aspectes pot atraure nous consumidors conscients de la prevenció de residus.

 

Des de les entitats

JN-Grada.jpg

 

Si portes una entitat, informa a les persones participants sobre la importància de la prevenció, l'ús de cantimplores per l’aigua o evitant berenars sobre envasats. Si la teva entitat és esportiva i participeu del projecte Juga Net, recorda les normes sobre prevenció de residus, en especial per evitar envasos d’un sol ús i per agrupar els residus en els espais de bar.

Quan organitzis un esdeveniment tingues en compte els residus que es generen! 

  • Tria les begudes en envasos grans o dispensadors a pressió, en comptes de promoure l’ús de begudes individuals.
  • Descarta servir la beguda i el menjar en plats i gots de plàstic! Pots comprar vaixella sostenible d'un sol ús i llogar gots de plàstic dur reutilitzables i retornables per a grans esdeveniments.

Vull adquirir Ecovaixella

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

6
0