Programa
Activitats contínues
Encara podem donar molt de joc
Recollida d'oli de cuina usat
Fes la teva bústia sostenible
Comunitats circulars, comunitats sostenibles
Dissabte 20 de novembre
Refira't
La Trocalleria
Dilluns 22 de novembre
La Trocalleria es mou
Dimarts 23 de novembre
La Trocalleria es mou
EcoTaller de manteniment d'ordinadors
Dimecres 24 de novembre
La Trocalleria es mou
Dimecres manetes
Taller: La moda que incomoda
Dijous 25 de novembre
La Trocalleria es mou
EcoTaller de transformació de texans
Divendres 26 de novembre
La Trocalleria es mou
EcoTaller de compostatge casolà
Dissabte 27 de novembre
La Trocalleria
EcoTaller de vermicompostatge
Del 20 al 28 de novembre
Encara podem donar molt de joc
Si no tens qui pugui aprofitar les joguines de casa, amb les quals no es juga però estan en bon estat, fes-les circular! Donada la barreja de materials, quan arriben a la deixalleria són tractades com a rebuig i van a parar a l'abocador. Si creus que les teves joguines poden seguir jugant en altres mans, porta-les a un dels punts de recollida, n'hi ha que funcionen durant tot l'any.
Punts de recollida de joguines
Aquest projecte fa anys que funciona gràcies a la col·laboració d'una gran comunitat circular que estalvia gran quantitat de residus i regala molts somriures: la ciutadania que efectua les donacions, les entitats que s'ocupen de la recepció, la tria i la distribució, les famílies receptores...
Hi col·labora: ASAV (Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal)
Vine a intercanviar objectes que ja no necessites però que estan en bon estat per altres que han donat altres ciutadans. A la Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar! Clica aquí per a més informació.
Dissabte 20 de 10.30 a 14 h
Passeig de Francesc Macià (Canvi d'ubicació)
Dilluns 22 de 16 a 19 h
Avinguda de Castellbisbal (Centre Cívic Can Fatjó)
Dimarts 23 de 9 a 13 h
Plaça del Pla dels Segadors (Vint-i-cinc de Setembre)
Dimecres 24 de 16 a 19 h
Carrer de Prat de la Riba (CAP Mútua)
Dijous 25 de 9 a 13 h
Plaça d'Aragó (Ca n'Oriol)
Divendres 26 de 16 a 19 h
Plaça de Josep Sapés (Sant Jordi Parc)
Dissabte 27 de 10.30 a 14 h
Plaça de Catalunya (Ubicació habitual)
Participa de la comunitat circular que genera La Trocalleria. En cada sessió d’intercanvi en prevenen una mitjana de setanta residus. T’hi sumes?
A partir del 20 de novembre
Recollida d'oli de cuina usat
Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s'amplien els punts de distribució i recollida de clakis per reciclar correctament aquest residu perillós. S'afegeixen com a punts de distribució i intercanvi de clakis:
Les associacions veïnals de Can Solà, del Sector D, de la Zona Nord, el centre cívic de Can Fatjó, el frontó de Can Tapis i la fruiteria La Bona Fruita, a Sant Jordi Parc.
Encara no coneixes el claki? És un recipient de plàstic dur i boca ampla, dissenyat especialment per poder-hi abocar l'oli directament de la paella i amb un tap que evita els vessaments indesitjats. Un cop és ple, l'has de portar als punts d'intercanvi dins l'horari establert. Allà mateix podràs agafar-ne un de buit. De ben segur que en tens un a prop de casa! Mira aquí els punts d'intercanvi de clakis que ja funcionen de manera estable.
Aquest projecte creixent és un veritable exemple del treball en equip d'una comunitat circular a la ciutat. Des que s'aboca l'oli al claki fins que aquest es transforma en biodièsel, ciutadania, escoles i entitats col·laboren per prevenir que residus contaminants arribin al medi natural alhora que impulsen un projecte d'ocupació laboral per a persones amb diversitat intel·lectual.
Hi col·labora: APDIR (Associació de Persones amb Diversitat Intel·lectual de Rubí)
A partir del 20 de novembre
Fes la teva bústia sostenible
Si no vols rebre publicitat comercial indesitjada, recull l'adhesiu Publicitat comercial NO, gràcies! I informa a les empreses que en distribueixen que la teva bústia és sostenible i vols prevenir aquest residu.
On es troba l'adhesiu Publictat comercial NO, gràcies!
- L'Ateneu Municipal
- Biblioteca Mestre Martí Tauler
- Casa de la Vila
- Deixalleria de Cova Solera
- Deixalleria mòbil
- Complex Cultural L'Escardívol
- Rubí Forma
- OAC Centre i OAC Les Torres
Un 20 % dels residus de paper i cartró corresponen a la publicitat rebuda a les llars. Això vol dir que cada habitatge pot arribar a rebre 2,82 kg l’any de publicitat impresa, sovint no nominal ni desitjada, que va directa de la bústia a les escombraries. Col·labora a prevenir aquests residus!
A partir del 20 de novembre
Comunitats circulars, comunitats sostenibles
Descobreix què és una comunitat circular i coneix algunes de les iniciatives que hi ha a la ciutat a través de petits vídeos que expliquen com diferents iniciatives fan que productes i materials circulin, evitant que arribin al contenidor abans d'hora, o bé fan més sostenible l’arribada dels productes a les mans de la ciutadania.
Cooperatives de consum responsable
Recooperem
Compra d'aprofitament alimentari
Encara podem donar molt de joc!
Grups en xarxa de reutilització d'objectes
Com compres compta!
Hi col·labora: ASAV, Campos Estela, Marta Recolons, grup de Facebook No lo tiro te lo regalo i la cooperativa de consum responsable Toca Terra.
Dissabte 20 de novembre de 10.30 a 14 h
Refira't
Avinguda de Barcelona i passeig de Francesc Macià
Mercat de segona mà on aconseguir allò que necessites a preu de ganga! Col·labora amb els projectes de les escoles participants mentre trobes oportunitats: roba, petits mobles, materials per a la criança, joguines... Reutilitza i allarga la vida dels productes, gaudint-los igual que si fossin nous.
Amb aquesta acció es redueix el consum d’un sol ús dels productes i participes d’una comunitat circular allargant la vida dels objectes.
Hi col·labora: Escola 25 de Setembre, Escola Montessori, Escola Pau Casals, Escola Rivo Rubeo, Escola Schola i Pep Borràs.
Dimarts 23 de novembre
Ecotaller en clau de Re: manteniment d'ordinadors
Rubí Forma de 18.30 a 20.30 h
L'ordinador és un dispositiu que requereix un mínim manteniment. Si tens petites dificultats, vols saber si es pot reparar o com optimitzar el seu ús, aquest taller és per a tu! Aprendràs com allargar la vida del teu ordinador i prevenir que esdevingui un residu abans d'hora amb petites reparacions de les avaries més freqüents o millorant el seu rendiment.
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat.
Dimecres 24 de novembre
Dimecres Manetes
De 10 a 13 h al Punt d'Informació Municipal (plaça del Doctor Pearson)
De 17 a 20 h a L'Ateneu Municipal
És el servei d’autoreparació on pots donar una segona oportunitat als petits aparells domèstics elèctrics i electrònics. Hi trobaràs les eines necessàries i un tècnic t’acompanyarà en els passos a seguir per reparar-los. Tu només has de portar l’aparell.
Vine amb la teva torradora, màquina d’afaitar, videoconsola, tauleta... i, si es pot reparar, ho farem junts! Sabies que hi ha Dimecres Manetes cada dimecres? Clica aquí per a més informació.
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat.
Dimecres 24 de novembre a les 18 h
Taller: La moda que incomoda
Plataforma Zoom
Tens roba que no et poses? Saps que de mitjana ens comprem 34 peces a l'any?
Participa al taller, descobreix més curiositats sobre el consum de roba i com reduir els residus tèxtils a partir d'exemples pràctics per donar una nova vida a les peces de roba que han passat de moda.
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat.
Hi col·labora: Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental
Dijous 25 de novembre de 18 a 19.30 h
Ecotaller en clau de Re: Transformació de texans
Biblioteca Mestre Martí i Tauler
Sabies que la indústria tèxtil és la segona més contaminant del planeta després de la petroliera? O que per elaborar cada pantaló texà s’empren més de 3.000 litres d’aigua?
Transformarem texans vells en un petit necesser i passarem una bona estona aprenent maneres creatives de reutilitzar les nostres peces de vestir. No cal tenir experiència prèvia en costura.
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat.
Divendres 26 de novembre de 18 a 20 h
Ecotaller en clau de Re: Compostatge casolà
Edifici Ressò (Sant Muç)
Aprèn a fer el teu propi adob per a l’hort i jardí de casa. Podràs adquirir un compostador per només 20 € (fins a esgotar existències). El compostatge casolà o autocompostatge és un procés que consisteix en la transformació de les restes orgàniques de la cuina, del jardí o de l’hort en adob per a les plantes. Gràcies al compostador, una caixa on abocar aquests residus, pots obtenir compost a casa teva i sense cap esforç.
Aprofita les reduccions de la taxa de residus per fer compostatge a casa.
Si vols ser compostaire no perdis l’oportunitat d’apuntar-te a aquest taller teòric i formar part de la xarxa compostaires de la ciutat, una comunitat circular que composta els seus residus orgànics per completar el cicle de la matèria orgànica amb quilòmetre zero.
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat.
Disabte 27 de novembre d'11 a 13 h
Ecotaller en clau de Re: Vermicompostatge
Celler Cooperatiu
El vermicompostatge és una tècnica d’elaboració de fertilitzant orgànic aprofitant la voracitat d’uns grans aliats: els cucs de terra que digereixen les restes orgàniques en el mínim temps possible. El resultat és un adob ric en nutrients, que s’usa com a fertilitzant del sòl, anomenat vermicompost.
És el tipus de compostatge ideal per a llars on no es pot compostar de la manera tradicional: que disposen de terrasses o balcons sense contacte directe amb un sòl de terra. En acabar el taller et podràs endur una petita població de cucs de terra per començar a vermicompostar. Si t'animes a posar-lo en pràctica al teu domicili a Rubí, també podràs beneficiar-te d'una reducció de la taxa de residus.
No perdis l’oportunitat d’apuntar-te a aquest taller teòric i formar part de la xarxa compostaires de la nostra ciutat, una comunitat circular que composta els seus residus orgànics per completar el cicle de la matèria orgànica amb kilòmetre zero.
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Aforament limitat.