Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Doble sessió de Dimecres Manetes durant la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí El servei d’autoreparació municipal, camí dels 100 kg de residus electrònics estalviats el 2021 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Doble sessió de Dimecres Manetes durant la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí

El servei d’autoreparació municipal, camí dels 100 kg de residus electrònics estalviats el 2021

Reparació d'un bullidor d'aigua durant una sessió de Dimecres Manetes (foto: Ajuntament de Rubí).
Reparació d'un bullidor d'aigua durant una sessió de Dimecres Manetes (foto: Ajuntament de Rubí)

El 24 de novembre es va celebrar una doble sessió de Dimecres Manetes amb motiu de la de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. 

Entre els mesos de març ─quan va començar l’activitat setmanal─ i l’octubre d’aquest 2021 s’han reparat torradores, teteres elèctriques, assecadors de cabell, planxes, aspiradores, cafeteres, ordinadors portàtils, estufes… Encara ens falta acabar l’any per poder tenir les dades completes però aquests productes han estat objecte d’aprenentatge i reparació, suposant un estalvi 81,45 kg de productes que no han esdevingut residus. Una cinquantena d’objectes reparats fins ara que allarguen la seva vida i optimitzen el seu ús.

El servei Dimecres Manetes, inspirat en els espais estesos per tota Europa anomenats Café Repair, pretén promoure la reparació i el manteniment de petits aparells elèctrics i electrònics per evitar que es converteixin en residus abans d'hora, fet que combat l’obsolescència programada i afavoreix l’intercanvi de coneixement comunitari. Una fórmula que crea teixit social alhora que promou hàbits de prevenció de residus.

Qualsevol persona, reservant cita prèviament, pot fer ús del servei de manera gratuïta. Només cal portar l’electrodomèstic o aparell que necessita ser reparat i un tècnic especialitzat i dotat d’eines l’assessorarà i guiarà per reparar-lo. 

 

Ampliació del servei

Durant aquest any 2021, la iniciativa ha incrementat la freqüència, passant de sessions mensuals a setmanals, incorporant a més sessions matinals de 10 a 13 h. Amb aquesta ampliació, el servei arribarà a atendre unes 90 persones l’any.

L'any passat es van recollir prop de 45.000 kg de residus elèctrics i electrònics al municipi. El Dimecres Manetes no només permet allargar la vida útil d’aquests residus, sinó que també ajuda a sensibilitzar sobre la problemàtica ambiental global d’aquest tipus de residus.