Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comunitats circulars, comunitats sostenibles La 13a edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus se centra en la capacitat de la cooperació ciutadana per assolir el residu zero https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Comunitats circulars, comunitats sostenibles

La 13a edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus se centra en la capacitat de la cooperació ciutadana per assolir el residu zero

El projecte Recooperem, una comunitat circular que treballa per prevenir el malbaratament alimentari (foto: Ajuntament de Rubí).
El projecte Recooperem, una comunitat circular que treballa per prevenir el malbaratament alimentari (foto: Ajuntament de Rubí)

Generem gran quantitat de residus de manera incessant. Això suposa una greu amenaça pel nostre planeta i una responsabilitat compartida entre tota la humanitat. Però, què passaria si ens organitzéssim per combatre aquest mal? Què passaria si entre tots els membres de la comunitat uníssim esforços per fer una societat més sostenible i amb menys residus?

Tota la ciutadania pot participar d’accions que generin circuits, amb projectes que posen el valor als recursos, o seguir iniciatives en les quals els productes no acaben a les escombraries fins que no acaba la seva vida útil. Ens podem beneficiar fent servir allò que necessitem sense invertir econòmicament en un producte nou, reutilitzant i fins i tot compartint aquests recursos, fent que el seu ús no acabi quan nosaltres els deixem de necessitar. Les comunitats circulars es basen en aquesta idea: organitzar-se per aprofitar el màxim de recursos o coneixement per afrontar un problema. Aquestes comunitats, fins i tot les més petites i amb un àmbit d’actuació local, juguen un paper molt important en la prevenció dels residus, però també en la transició de la nostra ciutat cap a un model de consum i producció més sostenible, just i inclusiu.

 

Rubí, exemple de comunitats circulars

Les cooperatives de consum ecològic, que treballen en grup per fer compres d’aliments de proximitat, evitant les emissions de C02, els residus als embalatges i vetllant per una producció més sostenible. El projecte Recooperem, que fa d’enllaç entre els excedents del menjador de les escoles participants fins a la taula de persones en risc d’exclusió social; un circuit que permet l’aprofitament alimentari entre d’altres beneficis. El comerç local ofereix oportunitats de sortida en forma d’oferta als productes amb data de caducitat propera o als excedents; i la ciutadania que "salva" aquests aliments a través de les plataformes digitals que els promocionen. Els grups en xarxa que han aparegut darrerament a les xarxes socials, amb l’objectiu d’aprofitar els productes al màxim promovent la reutilització. Finalment, la col·laboració entre la ciutadania i entitats com ASAV en la reutilització de les joguines amb la campanya Encara podem donar molt de joc!, que anualment dona sortida a centenars de joguines en bon estat coincidint amb el Nadal. 

El nostre municipi és exemple de diverses històries d'èxit de participació i d’organització comunitària. Aquestes iniciatives compten amb la cooperació activa de la ciutadania i les entitats per prevenir el malbaratament de recursos i la generació de residus. Si vols saber-ne més sobre aquestes comunitats circulars, mira aquestes píndoles mediambientals, on alguns dels seus protagonistes ens expliquen l’experiència. 

L'enfocament circular comença a nivell local i la seva difusió posa en valor els beneficis de la comunitat en la recerca cap al residu zero. Cal buscar la col·laboració entre les persones per crear una societat que deixi de produir residus per assolir un desenvolupament sostenible, mantenint un bon equilibri entre els pilars ambientals, socials i econòmics.