Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Vaixella sostenible d'un sol ús Festes populars amb el mínim impacte ambiental https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Vaixella sostenible d'un sol ús

Festes populars amb el mínim impacte ambiental

La vaixella sostenible d'un sol ús està composta per estris de parament de taula de cartró i de PLA (àcid polilàctic).

Qui la pot comprar?
Entitats, serveis municipals i empreses que organitzin celebracions o actes populars a Rubí. 

Per quin tipus de festa?
Festes petites, mitjanes i grans. Per a celebracions populars amb més de 1.000 comensals, és obligatori l’ús de gots de plàstic dur reutilitzables.

Quan l’he de demanar?
1 mes abans de la data de la celebració

Com sol·licitar-la?
Clica el botó i presenta una instància genèrica de manera telemàtica (cal disposar de certificat digital) o acudeix a les Oficines d'Atenció a la Ciutadania (OAC) per fer la sol·licitud de manera presencial.

Vull comprar vaixella sostenible d'un sol ús

 

Got dur

 

Procediment de sol·licitud


 Detalls del procediment de sol·licitud 

 • 1 mes abans  de la data de la celebració, has de presentar una instància genèrica telemàtica o a l’OAC de manera presencial indicant:
  • Nom de l'entitat, servei municipal o empresa privada
  • NIF i adreça postal de l'entitat, servei municipal o empresa privada
  • Nom i cognoms de la persona que gestionarà la comanda
  • Telèfon i correu electrònic d'aquesta persona
  • Activitat per la qual es demana la vaixella
  • Data de la celebració
  • Quantitats que necessites de cada element. 
 • En casos excepcionals i urgents es pot escurçar aquest termini a 15 dies naturals. En aquest cas, pel poc marge de temps per gestionar la comanda, cal escriure a vaixella@ajrubinet.cat informant que s’ha realitzat la petició. 
 • Quan el Servei Educatiu de Residus (SER) rep la petició, contacta amb la persona de referència de l’entitat o servei per informar que el tràmit està en curs. S'ajusten les quantitats i s'informa del preu de la comanda i la data d'entrega. La vaixella es recull a la deixalleria municipal de Cova Solera.
 • Cal tornar el material sobrant dins els 15 dies posteriors, sempre que estiguin els paquets en bones condicions i sense obrir. Envia un correu electrònic indicant les quantitats retornbles per acordar amb el SER el retorn d'aquesta vaixella a la mateixa deixalleria.

Si tens dubtes sobre la compra de vaixella sostenible d’un sol ús o vols saber com fer una festa més sostenible, posa’t en contacte amb el SER través de  vaixella@ajrubinet.cat.

 

Elements disponibles, unitats i preus


 Preu públic per la venda i lloguer d'Ecovaixella  
 Detalls del pagament per a entitats 

Got 300 ml
Paquet - 50 uds.
Preu - 10,5 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
Got beguda calenta
Paquet - 50 uds.
Preu - 7,5 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Tassa de cafè
Paquet - 50 uds.
Preu - 5 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Bol 400 ml
Paquet - 125 uds.
Preu - 18,75 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
Plat Pla 17 cm
Paquet - 50 uds.
Preu - 7,5 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
Plat pla 23 cm
Paquet - 100 uds.
Preu - 20 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
Joc de coberts
Forquilla + ganivet + tovalló
Preu - 0,28 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
Forquilla o cullera
Paquet - 50 uds.
Preu - 8 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
Palet de fusta
Paquet - 10 uds.
Preu - 0,06 €
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  

 

Normativa de prevenció de residus per a esdeveniments populars


Segons l’Ordenança reguladora de la prevenció i gestió de residus municipals en l’Article 17 sobre Prevenció de residus en festes i actes, s’estableix que:

 • La selecció de residus és de caràcter obligatori durant la celebració.
 • No es pot fer ús de vaixella de plàstic.
 • Es prioritzarà l’ús d’envasos de gran capacitat: ampolles, tiradors, etc. en comptes d’envasos a granel. 
 • Cal fer servir escuradents o punxons de fusta per a les patates fregides, croquetes, olives, fuet o altres menjars de petit format. 
 • Cal usar tovallons o bosses de paper per servir entrepans i paperines de paper o cartró per servir patates fregides.

La vaixella sostenible d’un sol ús per a festes i actes populars que l’Ajuntament posa a la teva disposició, es recicla correctament dipositant:

Al contenidor marró els gots transparents, els coberts i els tovallons
Al contenidor blau els plats i els gots de cartró

 

Sobre els bioplàstics d'un sol ús


Tortuga-al-got-de-300-ml.pngEl PLA és un bioplàstic derivat del midó de blat de moro, canya de sucre o patates. Aquesta característica el converteix en un material compostable i biodegradable, cosa que significa que només es pot descompondre en les condicions que trobem en les plantes de compostatge industrial. És a dir, aquest procés no tindrà lloc al medi natural de forma espontània ni tampoc en compostadors domèstics o comunitaris, on les condicions són menys controlades i el procés de descomposició pot portar més temps. Algunes estimacions suggereixen que un got de PLA podria trigar entre diversos mesos a diversos anys a descompondre's completament a la natura.

La problemàtica del plàstic ha esdevingut un tema urgent que ha obligat la Unió Europea a prendre mesures legislatives. La Directiva (UE) 2019/904 sobre plàstics d'un sol ús té com a objectiu reduir la contaminació per plàstic i protegir els nostres oceans. Aquesta directiva inclou restriccions a determinats productes de plàstic d'un sol ús, com ara coberts, plats, bastonets de cotó i gots, així com objectius per augmentar el reciclatge dels envasos de plàstic.

Aquest marcatge conegut com el símbol de la tortuga és utilitzat per identificar els productes que són compostables d'acord amb les normes i regulacions internacionals. El marcatge indica la capacitat del producte de descompondre's de manera segura només en un entorn de compostatge industrial.

Tot i que l'opció més ecològica és sens dubte la vaixella reutilitzable, els elements d’un sol ús de PLA, en comparació amb els de plàstic convencional derivat del petroli, són una opció més sostenible per diverses raons:

 • La producció de plàstics petroquímics implica l'extracció i el processament de combustibles fòssils, que és altament contaminant i contribueix al canvi climàtic.
 • Els residus de plàstic mal gestionats acaben als oceans i causen danys irreparables a la vida marina i els ecosistemes.
 • Els plàstics derivats del petroli són difícils de reciclar i sovint acaben sent incinerats o dipositats en abocadors, ja que el seu reciclatge és costós i complicat.

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0