Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un dia dedicat a conèixer els ratpenats Aquest diumenge els mamífers voladors van protagonitzar gran part de les activitats del Dia de la Terra https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Un dia dedicat a conèixer els ratpenats

Aquest diumenge els mamífers voladors van protagonitzar gran part de les activitats del Dia de la Terra

Observant el dibuix dels ultrasons emesos pels ratpenats a la bassa dels Alous (Fotografia: Ajuntament de Rubí).
Observant el dibuix dels ultrasons emesos pels ratpenats a la bassa dels Alous (Fotografia: Ajuntament de Rubí)

La fauna autòctona és un dels eixos principals de la temàtica d’enguany i, entre les moltes activitats programades sobre el tema, ha destacat la dedicada als quiròpters. Més coneguts com a ratpenats o ratapinyades, aquests insectívors que viuen entre nosaltres han deixat de ser uns estranys gràcies als coneixements que ens ha compartit el Jorge de Pedro, que pertany al Grup d’Estudi de Ratpenats de l’Adenc (GERA) i és voluntari del programa ratpenats.org.

 

Construcció de caixes refugi

Al matí s’ha realitzat un taller on s’han construït caixes refugi de grans dimensions, dues de les quals han quedat instal·lades als horts municipals de Cova Solera. Aquestes caixes serveixen per acollir els individus que estan de pas. Les famílies assistents han col·laborat en la seva construcció i han après els requisits necessaris perquè els petits mamífers voladors les triïn com a refugi: una alçada entre els tres i quatre metres i una bona orientació cap a zones obertes, perquè hi puguin accedir ràpidament, sense haver d’esquivar branques o fulles.

 

La visita de camp

La sessió de la tarda s’ha dividit en dues parts. La primera ha estat una formació virtual on ens hem apropat a la curiosa anatomia de les diferents espècies i hem après sobre el sistema d’ecolocalització que fan servir per orientar-se i alimentar-se i el seu cicle reproductiu, força diferent del de la resta de mamífers. També hem sabut que ofereixen un gran ventall de serveis als ecosistemes que van des del control de plagues fins a la dispersió de llavors o inclús la pol·linització.

Al capvespre, coincidint amb el moment en què surten a alimentar-se d’arnes i mosquits, unes trenta persones hem acudit a la bassa dels Alous on hem vist bastants exemplars i n’hem pogut escoltar i identificar les espècies Pipistrel·la comuna i Pipistrel·la nana, gràcies a uns dispositius transformadors dels ultrasons que emeten en sons audibles per l’espectre humà; una experiència que ha fascinat a tothom.

Objectius de Desenvolupament sostenible

Imatges relacionades

Caixes refugi instal·lades als horts municipals de Cova Solera (Fotografia: Ajuntament de Rubí)
Caixes refugi instal·lades als horts municipals de Cova Solera (Fotografia: Ajuntament de Rubí)