Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Parlant de la Terra, l'acte de cloenda de l’edició d’enguany La conferència, dedicada als virus emergents i als invertebrats locals, posa punt final al programa del Dia de la Terra https://www.rubi.cat/ca/temes/medi-ambient/residus/diadelaterra/noticies/parlant-de-la-terra-lacte-de-cloenda-de-l2019edicio-d2019enguany/@@images/image/preview

Parlant de la Terra, l'acte de cloenda de l’edició d’enguany

La conferència, dedicada als virus emergents i als invertebrats locals, posa punt final al programa del Dia de la Terra
Andrés Medrano Muñoz, Núria Busquets i Diego Fernández, parlant de la Terra en directe.
Andrés Medrano Muñoz, Núria Busquets i Diego Fernández, parlant de la Terra en directe

El passat 30 d’abril va tenir lloc l’acte de cloenda d’una edició del Dia de la Terra atípica, molt condicionada per la situació pandèmica. És per això que els temes que es van tractar durant la conferència final van ser triats per la seva vigència en el context actual.

Sota el títol Virus emergents i canvi global, la doctora rubinenca Núria Busquets, investigadora de l'IRTA-CReSA i coordinadora de la Secció de Virologia de la Societat Catalana de Biologia, va explicar com l’activitat humana provoca l’emergència de malalties virals i quina és la importància d’adoptar la visió d’una única salut que inclou la salut humana, la sanitat animal i la salut ambiental, així com és cabdal canviar la nostra relació amb la Terra per prevenir l’emergència (i reemergència) de malalties.

Durant la segona part de la conferència es va donar a conèixer l’estudi Invertebrats a Rubí, dut a terme per l’entomòleg Diego Fernández, col·laborador científic del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Les investigacions realitzades confirmen que els períodes de confinament han facilitat l’augment d’espècies a la ciutat i la seva presència en zones urbanes i periurbanes, situant les àrees de l’Estany dels Alous i el Torrent de les Abelles com dos dels espais més rics amb aproximadament 562 espècies que, segons Fernández, "són molt bons resultats quant a biodiversitat i diuen molt del municipi" pel que fa a la seva bona salut ambiental.

La sessió, que va ser moderada per Andrés Medrano Muñoz, regidor del Servei de Sostenibilitat i Medi, es va emetre en directe des de l’auditori de l’edifici Rubí Forma i va comptar amb un torn final de participació on la ciutadania va poder fer preguntes als ponents. L’enregistrament de la conferència ha quedat publicat a disposició de la ciutadania i amb especial interès dels instituts de la ciutat, als que s’ha proposat activitats al respecte dins l’àrea de ciències.