Pla educatiu d’entorn
El PEE pretén portar l’educació més enllà de l’escola i, a la vegada, implicar altres agents educatius en el mateix treball escolar. És un instrument per donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves.
Objectius
- Incrementar l’èxit escolar, reduint les desigualtats entre col·lectius.
- Millorar la presència i l’ús social de la llengua catalana en un marc multilingüe.
- Enfortir les xarxes educatives i els vincles entre famílies, escola i entorn.
- Afavorir la participació en activitats de lleure que garanteixin la igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania.
Accions curs 2022 - 2023
Mentoria socioeducativa
Acompanyament i suport a joves adolescents que presenten desafecció escolar en els primers cursos de secundària, per part de mentors/es que cursen estudis universitaris. El projecte pretén contribuir a l’assoliment dels objectius acadèmics i personals, i la continuació als seus estudis obligatoris.
Oportunitats educatives més enllà de l’escola
- Casal lingüístic per a joves nouvingudes: projecte socioeducatiu que es duu a terme a l’estiu i que té com a objectiu oferir un espai per a l’ús, l’aprenentatge i el reforç de la llengua catalana a joves nouvingudes que cursen l’ESO. També es potencia el coneixement de l’entorn i la participació en activitats que donen resposta a les múltiples necessitats que es presenten entre l’alumnat nouvingut.
- Programació inclusiva als casals d’estiu: reforç de la programació dels casals d’estiu organitzats des de les AFA amb tallers i recursos que enforteixen un sentiment de pertinença unitari de ciutat, de drets d’infància i de valors d’inclusió més enllà dels continguts propis de cada casal.
- Dinamització tardes d’estiu als barris de Les Torres, Ca n’Oriol i El Pinar: activitats educatives i lúdiques a les places d’aquests barris per reforçar la dimensió més comunitària, on es convida a participar els infants, les seves famílies i veïns i veïnes.
Suport i acompanyament educatiu
- Programa CROMA 2.0: tallers dinamitzats per estudiants de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) adreçats als infants de 10 a 12 anys amb més possibilitats de patir fracàs escolar, ajudant-los a recuperar l’interès per aprendre, que els permetin convertir-se en els responsables de les seves descobertes i, d’aquesta manera, promoure que s’incrementi el seu interès per aquells coneixements que els ofereix l’escola.
- Espai d’estudi assistit: tallers que tenen com a objectiu ajudar als alumnes de primària a millorar les competències de lectoescriptura i matemàtiques. De manera transversal els nens i nenes aprenen tècniques i pautes que els permeten assolir uns bons hàbits d’estudi, motivant-los i promovent actituds positives.
- Tallers Aprendre a Aprendre: tallers adreçats a joves que cursen l’ESO on s’ofereix l’oportunitat de fer deures i preparar exàmens a més de realitzar activitats de treball cooperatiu o de treball individual que són dinàmiques, participatives, variades i properes al context del grup que ajuden a promocionar actituds positives d’aprenentatge i reforç de les competències bàsiques.
- Tallers teatre: tallers adreçats a alumnes de primària i secundària que fomenten la integració, la participació i les xarxes socials, i contribueixen al desenvolupament personal i la confiança en un/a mateix/a. Els i les alumnes de secundària fan una mostra de teatre a finals de curs al Teatre La Sala.
PCEE (Pla Català de l’Esport a l’Escola)
- Tallers multiesports als centres de primària i secundària: amb la pràctica regular d’activitats físiques i esportives com el bàsquet, el vòlei i les raquetes, es contribueix a l’adquisició d’hàbits saludables i a la formació en valors com la tolerància, el respecte als altres, la confiança en un/a mateix/a, l’esforç de superació, l’autocrítica, l’autonomia, la capacitat de decisió, la cooperació i el treball en equip.
Altres
- RubíMot: gimcana lingüística sobre vocabulari relacionat amb el comerç que convida jugar a infants i famílies al Mercat Municipal de Rubí. Cada parada o establiment participant té un cartell amb vocabulari relacionat amb el seu sector comercial en català, castellà, anglès, francès, àrab i xinès. Per accedir al joc, els i les participants poden descarregar un codi QR de cada cartell i respondre correctament diverses preguntes sobre lèxic en català, que inclouen frases fetes i mots específics. A través d’aquest joc lingüístic, els i les participants han adquirit coneixement de vocabulari, han comparat el lèxic de les llengües majoritàries que es parlen a la ciutat i han après frases fetes en català.
- Cantata dels alumnes de 4t de Primària: Els mestres de música de totes les escoles de Rubí organitzen anualment aquesta activitat coral, que es duu a terme a l’amfiteatre del Castell.
- Tallers musicals de rap: espais de creativitat artística adreçats a adolescents que cursen l’ESO, que fomenten la capacitat de reflexió i crítica davant situacions de discriminació, com poden ser el masclisme, l’homofòbia o el racisme, així com altres temàtiques d’interès actual i d’especial influència entre el jovent. Durant el procés creatiu es pretén empoderar les joves en les seves capacitats i es fomenta la cooperació i la cohesió de grup.