Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festa dels Xatos La Festa dels Xatos és una antiga tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien fins a Rubí en romiatge, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç. https://www.rubi.cat/ca/temes/cultura/festes-i-tradicions/festa-dels-xatos/@@images/image/preview

Festa dels Xatos

La Festa dels Xatos és una antiga tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien fins a Rubí en romiatge, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç.

L’agrupació Els Xatos era una de les més populars i característiques de la Barcelona vuitcentista que cada any, per les festes de Pasqua Granada, anava en romiatge a l’ermita que custodia la capella del seu patró, Sant Muç.

Aquesta ermita està situada als afores del nucli urbà de Rubí. A principis del s. XIV, Sant Muç ja era venerat com a sant i la seva ermita va ser una de les més populars dels voltants de Barcelona i encara conserva bona fama pels innombrables favors concedits pel gloriós sant a tots els pobles de la rodalia. De la devoció que va difondre en són testimonis els nombrosos exvots que s’han conservat fins ara.

Actualment és una de les dues festes locals i està organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l'Ajuntament, amb la col·laboració d'altres entitats culturals de la ciutat.
  

Festa dels Xatos

    

Edició 2021


La celebració de l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos tindrà lloc el dilluns 24 de maig en un format adaptat a la situació sanitària. Excepcionalment, la cita es traslladarà a l'església de Sant Pere amb l'objectiu de controlar-ne l'aforament. 

La programació inclou tres úniques activitats:

  • 10 h: Missa en honor de Sant Muç (sense inscripció prèvia, respectant les limitacions d'aforament per als actes de culte)
  • 11.30 h: Ball d'Homenatge a càrrec de l'Esbart Dansaire de Rubí (amb inscripció prèvia)
  • 11.35 h: Concert de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell (amb inscripció prèvia)

Per fer les inscripcions, cal enviar un correu a fomentdelasardanaderubi@gmail.com i presentar emplenada la corresponent declaració responsable.

    

 Programa de l'Aplec de Sant Muç i Festa dels Xatos 2021 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

3
0