Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Recomanacions per prevenir la COVID-19 Per evitar contraure el virus, cal aplicar les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Recomanacions per prevenir la COVID-19

Per evitar contraure el virus, cal aplicar les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria.

Renta’t les mans freqüentment


Rentar-se les mans és la mesura més eficaç per reduir la transmissió d’infeccions. 

 

Quan cal rentar-se les mans?
  • Abans i després d'anar al lavabo.
  • Després de mocar-se, tossir o esternudar.
  • En arribar a casa després de sortir al carrer.
  • Abans de preparar o de menjar qualsevol aliment.
  • Després de tocar aliments crus.
  • Cada cop que manipulem escombraries, diners, cartons, etc.
  • Quan toquem animals i aliments per a animals.
  • Després de tocar baranes d'escales públiques o les barres del transport públic.
  • Després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • I sempre que les mans estiguin brutes.

 

Com cal rentar-se les mans?

Les mans s’han de rentar amb aigua tèbia i sabó, preferiblement líquid i amb pH neutre (o amb solucions alcohòliques 70%), fins a l’alçada dels canells, amb moviments de fricció i rotació. Cal fregar bé palmell contra palmell i posar el palmell de la mà dreta sobre el dors de l’esquerra i viceversa. S’han d’entrellaçar els dits, per netejar bé els espais que hi ha entre ells, i rentar el dors dels dits contra el palmell oposat amb els dits travats. A continuació i amb moviments rotatoris, cal fregar bé els polzes mitjançant la mà contrària i, posteriorment, les puntes dels dits d’una mà sobre el palmell de l’altra mà, fent especial èmfasi a les ungles. Finalment, cal esbandir les mans sota el raig d’aigua i eixugar-les amb una tovallola neta, un paper d’un sol ús o un assecador.

Altres pautes per a una correcta higiene de les mans inclouen treure’s les joies (rellotges, anells i braçalets) prèviament perquè poden interferir en el rentat, mantenir les ungles curtes per evitar l’acumulació de gèrmens a sota, i prevenir la irritació de la pell per evitar la colonització de bacteris no habituals mitjançant mesures com  l’ús d’aigua tèbia (no calenta) o l’aplicació de locions i cremes.

 

Tapa’t la boca i el nas en tossir o esternudar


Cal fer-ho amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze i rentar-se les mans de seguida (amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques 70%).

 

Mantingues la distància de seguretat amb altres persones


Respecta la distància física personal de seguretat d’1,5 metres, tant en espais tancats com a l'aire lliure, amb aquelles persones amb qui no convivis, encara que siguin familiars o amics. 

Evita espais concorreguts, on sigui difícil mantenir la distància interpersonal i es puguin produir aglomeracions.

 

Posa’t la mascareta


L'ús de la mascareta és obligatori per a totes les persones de 6 anys en endavant, en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic, independentment del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat.

Queden exemptes d'aquesta obligació les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada per la utilització de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d’autonomia per treure-se-la o bé presentin alteracions de conducta que en facin inviable el seu ús. 

 

Ventila sovint els espais tancats


La ventilació és clau per evitar la concentració del virus en un espai tancat.

S’ha demostrat que el risc de contagi del coronavirus a l’interior dels edificis és més elevat que a l’exterior.

Per tant, és important ventilar al màxim possible els espais tancats per afavorir una renovació d'aire suficient, així com realitzar a l’aire lliure aquelles activitats que ho permetin.

Opta, sempre que sigui possible, per mantenir obertes portes i finestres. Per tal que la ventilació sigui efectiva, convé obrir finestres o portes que es trobin oposades entre si, per tal que corri l’aire.

Si rebs visites a casa, procura ventilar bé els espais compartits abans, durant i després de la visita. Recorda, també, mantenir els lavabos ben ventilats.

Si disposes de sistemes de ventilació i climatització, mantingues la màxima aportació possible d’aire exterior. Si aquests sistemes són descentralitzats i, per tant, només fan circular l'aire interior, complementa’ls amb ventilació natural obrint finestres i portes, o fes-los servir a velocitats de ventilador baixes. Cal que els equips estiguin en un bon estat de manteniment.

La ventilació, però, no substitueix les altres mesures per evitar contagis: manteniment de la distància entre persones, l’ús de mascaretes i la neteja i desinfecció de les mans i superfícies.

 

Neteja i desinfecta la llar


Netejar diàriament, utilitzant aigua i sabó, és fonamental per eliminar la brutícia i la matèria orgànica de les superfícies i arrossegar els microorganismes que hi puguin haver.

Cal que incideixis especialment en les zones, punts i objectes més comuns on pot haver major risc de contacte amb les mans: mobles, poms de les portes i d'armaris, cadires o butaques, llums, l'inodor, les aixetes, els interruptors, o objectes com ara telèfons, ordinadors o comandaments a distància. 

Convé que desinfectis després de netejar per evitar que la brutícia interfereixi amb els desinfectants i en minimitzi l'eficàcia. Pots emprar lleixiu, alcohol etílic entre el 62-71%, peròxid d'hidrogen al 0,5%, o altres productes desinfectants amb finalitat viricida autoritzats per a ús públic en general i ús ambiental.

També és important que ventilis diàriament totes les habitacions i espais dels habitatges durant 5 minuts al dia com a mínim.

 

Limita la vida social


Mantingues el grup de convivència habitual el més estable possible i procura reduir els contactes socials diaris per evitar la multiplicació de possibles cadenes de transmissió. Opta preferiblement pels espais a l'aire lliure a l'hora de fer trobades. 

Si celebres reunions familiars i activitats socials, fes-ho preferentment amb les persones amb qui mantens una relació i un contacte propers de forma molt habitual i, si és possible, a l'aire lliure. Evita generar aglomeracions i respectar tant les limitacions en l’aforament que s’estableixin com les normes de protecció individual.

 

Font: Canal Salut - Generalitat de Catalunya

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0