Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament, Enxampats al Bosc i Rubí d’Arrel proposen a la ciutadania descobrir la fauna nocturna del municipi La programació del Dia de la Terra inclou una proposta virtual gràcies a la qual es pot veure l’activitat que fan cabirols, guineus o toixons especialment a la nit https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament, Enxampats al Bosc i Rubí d’Arrel proposen a la ciutadania descobrir la fauna nocturna del municipi

La programació del Dia de la Terra inclou una proposta virtual gràcies a la qual es pot veure l’activitat que fan cabirols, guineus o toixons especialment a la nit

Una guineu, enxampada per la càmera d'Enxampats al Bosc (foto: @enxampatsalbosc).
Una guineu, enxampada per la càmera d'Enxampats al Bosc (foto: @enxampatsalbosc)

L’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració de diverses entitats, comerços, pagesos, masies i persones a títol individual, ha organitzat una trentena d’activitats per celebrar el Dia de la Terra. Una de les propostes que inclou la programació és L’espiell de la fauna nocturna de Rubí, un recull de vídeos enregistrats per @enxampatsalbosc, amb textos de Rubí d’Arrel, en què es pot veure l’activitat que fan diversos animals especialment durant la nit.

L’activitat virtual inclou imatges en moviment d’animals tan peculiars com cabirols, esquirols o astors, entre d’altres. Són bèsties que viuen a Rubí, molt a prop nostre i que no es poden veure habitualment durant el dia. Però a la nit, quan es fa fosc, surten dels seus caus i fan vida allunyats del soroll i el rebombori quotidià de la ciutat.

Als espais naturals de Rubí s’hi pot trobar fauna silvestre vertebrada sorprenent i de la qual sovint en desconeixem la seva existència.

 

Espècies nocturnes

El cabirol: és el cèrvid més petit que es pot trobar a Catalunya. A Rubí se’n coneix la seva presència des de finals dels anys 90, però és a partir de 2015 que augmenta la seva població gràcies a l’elevada taxa de reproducció.

La guineu: el carnívor més abundant a Catalunya. Els seus hàbits generalistes i la gran tolerància a la presència humana fan que ocupi tots els hàbitats, des de les platges fins l’alta muntanya.

El toixó: un gran mustèlid de coll curt i gruixut i de musell punxegut. Estrictament nocturn, de dia viu dins el seu cau i té una dieta omnívora. A Rubí sovint se’n poden trobar les seves petjades característiques als grans torrents dels nord-oest del terme.

L’astor: és un rapinyaire forestal de grandària mitjana. Aquesta espècie acostuma a fer el niu en grans arbres de pinedes dels vessants obacs.

El gat mesquer o geneta: va ser introduït a Europa fa molts segles, on s’ha adaptat perfectament i actualment es considera que pertany a la fauna autòctona. A Rubí, la geneta passa molt desapercebuda a causa dels seus hàbits nocturns.

El porc senglar: és el mamífer silvestre més gran que podem trobar a Rubí. Actualment, la seva superpoblació supera 4 o 5 vegades els que hi hauria d’haver per evitar un desequilibri ecològic, el qual perjudica greument la biodiversitat.

L’esquirol: a Rubí, aquest animal és abundant a les frondoses pinedes de pi blanc que hi ha als torrents de Can Roig, Fondo i Can Pi de la Serra. Es tracta de l’únic mamífer diürn de la terra baixa.

Objectius de Desenvolupament sostenible