Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest divendres es dona el tret de sortida a la programació per celebrar el Dia de la Terra La trentena de propostes elaborades per l’Ajuntament, entitats i rubinencs i rubinenques a títol individual s’allargarà fins a l’1 de maig https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Aquest divendres es dona el tret de sortida a la programació per celebrar el Dia de la Terra

La trentena de propostes elaborades per l’Ajuntament, entitats i rubinencs i rubinenques a títol individual s’allargarà fins a l’1 de maig

Una de les propostes permetrà conèixer els usos de tot un seguit de plantes oblidades (foto: Ajuntament de Rubí).
Una de les propostes permetrà conèixer els usos de tot un seguit de plantes oblidades (foto: Ajuntament de Rubí)

Aquest divendres se celebra el Dia de la Terra i és just el dia en què arrenca la programació per celebrar aquesta jornada. L’Ajuntament, conjuntament amb entitats, comerços, pagesos, masies i persones a títol individual, ha preparat una trentena de propostes per descobrir l’entorn natural de la ciutat i la gran diversitat de flora i fauna que ens envolta, així com per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de preservar aquest entorn.

Entre les activitats més destacades del programa hi ha la Fira de la Terra, que tindrà lloc el matí del dissabte 30 d’abril a la pl. Pearson. Però també s’han programat diverses propostes a l’aire lliure, la majoria de caràcter familiar, així com activitats ecoformatives, entre d’altres.

Així, s’ha organitzat un cicle de tallers sobre estalvi i eficiència energètica de la mà del servei Rubí Brilla, que inclou sessions per entendre la factura de l’aigua (dilluns 25 d’abril a les 19 h), la factura elèctrica (dimarts 26 d’abril a les 18 h) i la factura del gas (dimecres 27 d’abril a les 18 h) i un taller sobre autoconsum fotovoltaic compartit (dijous 28 d’abril a les 19 h).

D’altra banda, dimarts 26 d’abril a les 18 h s’ha programat un curs de compostatge casolà per aprendre a fer adob per a l’hort i jardí de casa. Els i les participants podran adquirir un compostador per només 20 € (fins a esgotar existències). Cal recordar que les persones “compostaires” tenen reduccions a la taxa de residus.

El mateix dimarts a les 19 h, tindrà lloc l’activitat Portes obertes al consum conscient. Es tracta d’una passejada pràctica de deu minuts pel local de l’entitat TocaTerra, una manera cooperativa de consumir tot el producte ecobiològic que necessita una família setmanalment.

Dimecres a les 18 h s’ha organitzat el curs de cuina: de l’hort de Can Ramoneda a taula, a càrrec de la croqueteria Umami, que mostrarà a les persones assistents receptes de cuina d’aprofitament amb els productes que es cultiven a Can Ramoneda.

Les persones interessades a conèixer els usos de determinades plantes que han quedat oblidades poden participar a l’activitat de recol·lecció i cuina de plantes oblidades, que tindrà lloc el divendres 29 d’abril a les 17 h. Aprendran a identificar aquestes espècies, com poden contribuir a fomentar una alimentació saludable i una agricultura sostenible i, a més, participaran d’un tast de cuina.

Dissabte 30 d’abril a les 10 h s’ha programat un ecotaller de farmaciola de natura. Primer es recol·lectaran les plantes medicinals a l'entorn natural de l'ermita de Sant Genís i, posteriorment, es prepararan els remeis.

També s’han organitzat altres activitats, com una visita guiada per a la identificació de diferents espècies d'abelles i abellots (diumenge 24 d’abril a les 11 h), Coneguem els ratpenats (diumenge 24 d’abril a les 10 h) i una visita de camp per conèixer aquests animals (també diumenge 24 d’abril, a les 16 h), així com una sortida fotogràfica: flors i fauna a Can Xercavins (dissabte 30 d’abril a les 9 h).

D’altra banda, des d’avui i fins a final de mes, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler acull el Racó Verd i un espai expositiu a la planta 0 per descobrir les propostes ambientals i la selecció de llibres que ha fet l’equipament amb motiu del Dia de la Terra. Aquests exemplars també es poden consultar a la Guia de lectura dels objectius de desenvolupament sostenible, elaborada recentment. 

I fins al 30 d’abril, la ciutadania pot participar en l’activitat virtual L’espiell de la fauna nocturna de Rubí, un recull de vídeos enregistrats per @enxampatsalbosc i acompanyats de textos de Rubí d’Arrel en què es poden veure animals tan peculiars com cabirols, guineus o toixons.

La majoria d’aquestes activitats requereixen inscripció prèvia.

Objectius de Desenvolupament sostenible