Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rierada del 1962 Durant la nit del 25 de setembre de 1962, en dues hores va caure una intensa pluja de més de 200 l/m2 sobre la Serra de l’Obac i de Sant Llorenç del Munt, que va provocar un augment del cabal de les rieres de Palau i de Rubí, afectant les poblacions de Terrassa, Les Fonts i Rubí. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rierada del 1962

Durant la nit del 25 de setembre de 1962, en dues hores va caure una intensa pluja de més de 200 l/m2 sobre la Serra de l’Obac i de Sant Llorenç del Munt, que va provocar un augment del cabal de les rieres de Palau i de Rubí, afectant les poblacions de Terrassa, Les Fonts i Rubí.

Quan va arribar a Rubí, el cabal de la riera va augmentar fins al punt de provocar-ne el desbordament i l’aiguat va arrasar les cases humils que s’havien aixecat a les zones de l’Escardívol i de la Font de la Via.

Els dies següents van transcórrer entre la desolació per la tragèdia, la recerca de persones desaparegudes i les mostres de solidaritat de tothom. La ràdio va endegar una intensa campanya per recollir aliments, material divers i diners per ajudar les víctimes. El règim franquista també va respondre amb tot l’aparell propagandístic i, fins i tot, Rubí va rebre la visita del “caudillo”, Francisco Franco.

Al pont de Pelleria, al carrer Cadmo, es va erigir un monument en memòria a les víctimes de la rierada: un monòlit de formigó amb una creu de bigues de ferro a l’extrem superior, obra de Josep Maria Subirachs.

Es calcula que, en aquell tràgic succés, hi van morir unes 600 persones aproximadament ─la xifra exacta es desconeix, ja que hi havia molta gent que no estava censada. A la inscripció que hi ha al peu del monument hi consta la xifra de 617 persones desaparegudes.

 

Monument rierada

T'ha estat útil aquesta pàgina?

6
1