Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Activitat 5 Fòrum de cloenda amb alumnat de batxillerat i representants polítics. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Activitat 5

Fòrum de cloenda amb alumnat de batxillerat i representants polítics.

El Projecte ImPACTE Jove/Verd va culminar al novembre de 2021 amb la celebració de l’últim fòrum de diàleg estructurat, que va reunir representants polítics i alumnat de batxillerat dels instituts Torrent dels Alous, L’Estatut i Duc de Montblanc. L’activitat va servir per fer balanç, abordar la importància de la participació juvenil en diàlegs estructurats i conèixer les noves oportunitats d’ocupació verdes.

Per part de l'Ajuntament, hi van intervenir:

  • Ana María Martínez Martínez, alcaldessa
  • Andrés Medrano Muñoz, regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal,
  • Víctor García Correas, regidor d’Educació i Infància

També hi van participar:

  • Carlota Martí Niubó, cap de premsa de la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea a Barcelona
  • María Caso Escudero, presidenta d’Inakuwa, responsable de relacions institucionals i ambaixadora de la Comunitat de Madrid per al Diàleg amb la Joventut, i vicepresidenta i directora d’incidència política de Talento para el futuro
  • Francesc Xavier Roset Juan, doctor en electrònica i coordinador del grau d’Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

   

Balanç del projecte

Durant la darrera trobada de l'ImPACTE Jove/Verd, l'alcaldessa de Rubí va destacar que el projecte “ens ha donat l'oportunitat de posar en valor les nostres experiències i bones pràctiques en matèria d'energia i canvi climàtic i ens ha obert la mirada més enllà de la nostra ciutat. Hem constatat que tenim una joventut compromesa amb el present i el futur del planeta, amb idees molt clares sobre la urgència d’una transició verda que és exigent amb les administracions. Per les persones joves i a través de les persones joves, els municipis poden i han de ser agents de canvi”.
  

Impacte Jove Verd alcaldessa

  
Carlota Martí Niubó, cap de premsa de la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea a Barcelona, va agrair a l’Ajuntament de Rubí l’esforç per implicar la ciutadania més jove en la presa de decisions sobre el medi ambient. Martí Niubó va exposar els principals arguments del Pacte Verd Europeu i va reiterar la voluntat d’Europa de ser el primer continent climàticament neutre el 2050. “El canvi climàtic ja és una de les principals preocupacions de la ciutadania. Volem ser un continent neutre i sabem que no serà fàcil. Requereix sacrifici per part de les administracions i la ciutadania”, va afirmar.
   

Impacte Jove UE

   
María Caso Escudero, presidenta d’Inakuwa, responsable de relacions institucionals i ambaixadora de la Comunitat de Madrid per al Diàleg amb la Joventut, i vicepresidenta i directora d’incidència política de Talento para el futuro, va animar als nois i noies assistents a implicar-se activament en la política per reescriure la història: “Votar cada quatre anys és imprescindible, però no suficient. Tot el que fem és política i n’hem de ser conscients. Allò que comprem, allò que mengem, com ens desplacem... tot són decisions polítiques. I ara és el moment de decidir en quin món voleu viure”.
   

Impacte Jove inakuwa

         

Noves ocupacions verdes

A la segona part de la trobada, es van tractar les noves ocupacions verdes i de participació ciutadana, i es va aprofundir en les polítiques que es desenvolupen a Rubí en aquest àmbit.

El regidor d’Ocupabilitat, Víctor García Correas, es va referir a la transició ecològica com una oportunitat de crear ocupació: “Teniu davant un horitzó que era impensable pels vostres avis, amb cotxes elèctrics i un model d’indústria molt diferent de la indústria bruta del segle passat. La transició ecològica requereix coneixements i generarà ocupació”. García Correas va explicar als nois i noies la qualificació Gestió dels sistemes d’eficiència energètica en l’envolupant, que s’ofereix al Rubí Forma com a exemple de les professions del futur.
   

Impacte Jove debat

   
Francesc Xavier Roset Juan, doctor en electrònica i coordinador del grau d’Enginyeria Electrònica i Automàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va compartir amb els i les assistents les opcions formatives de la UPC en recursos energètics que permeten “adquirir coneixements en energies convencionals i renovables”.
   

Impacte Jove UPC

   
Durant la seva intervenció, Andrés Medrano Muñoz, va insistir en el fet que “és impossible mantenir l’actual despesa energètica i cal passar d’un model lineal a un altre de circular”. El titular de Medi Ambient va relacionar el canvi climàtic amb l’augment de les desigualtats socials i va recordar que a Rubí un 38,1% de les emissions de gasos contaminants provenen del transport i un 33,5%, de la indústria. Medrano va detallar les principals línies del Pla de transició ecològica municipal i va emplaçar els nois i noies a “ser pesats perquè teniu el poder de canviar les coses. Podeu fer que els errors del passat no es repeteixin”.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0