Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

18a edició Rubí va participar a la 18a Setmana Europea de les Regions i Ciutats amb el taller "Acció climàtica local i regional", organitzat conjuntament per l'Ajuntament i l'Association of European Border Regions (AEBR). https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

18a edició

Rubí va participar a la 18a Setmana Europea de les Regions i Ciutats amb el taller "Acció climàtica local i regional", organitzat conjuntament per l'Ajuntament i l'Association of European Border Regions (AEBR).

Imatge Setmana Europea de les Regions i CiutatsCom a conseqüència dels efectes de la pandèmia de la Covid-19, la Setmana Europea de les Regions i Ciutats 2020 es va celebrar per primera vegada íntegrament en format online. A més, va durar tres setmanes en comptes dels tradicionals quatre dies, cada una de les quals va estar dedicada a un eix estratègic: del 5 al 9 d’octubre, Apoderament ciutadà; del 12 al 16 d’octubre, Cohesió i cooperació; i del 19 al 22 d’octubre, Europa verda.

Rubí va participar a la 18a Setmana Europea de les Regions i Ciutats amb el taller Acció climàtica local i regional, organitzat conjuntament per l'Ajuntament i l'Association of European Border Regions (AEBR). El panell va servir per contrastar les experiències de diverses poblacions i regions europees en l'àmbit de la lluita contra el canvi climàtic: a banda de Rubí, Colònia (Alemanya), Lappeenranta (Finlàndia) i Odessa (Ucraïna).

A la taula rodona, l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, va explicar l'experiència de la ciutat amb el projecte Rubí Brilla, iniciat el 2011, el qual parteix d'una visió estratègica de l'energia que abasta tots els àmbits –indústria, comerç, famílies i administració– i es pot desenvolupar sense necessitat de grans inversions. Per demostrar-ho, va repassar les fites assolides en el marc d'aquest projecte, com ara els més de 320.000 euros d'estalvi aconseguits amb la iniciativa 50/50 en una dotzena d'escoles de la ciutat i la seva rèplica en ajuntaments com els de Madrid o València, entre d'altres. Martínez també es va referir al treball realitzat en l'àmbit industrial en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que ha permès dotar les empreses locals de nous instruments per ser més eficients energèticament i, per tant, més competitives. Va exposar, igualment, el projecte Comerç Sostenible, que va ajudar un grup d'establiments locals a implantar bones pràctiques en matèria de sostenibilitat energètica. I pel que fa a l'àmbit domèstic, Martínez va recalcar la feina realitzada a través del projecte de rehabilitació de comunitats veïnals i d'Energia per a Tothom, la iniciativa local de lluita contra la pobresa energètica.

Després de l'exposició de Rubí, el responsable de transports alternatius i director del projecte de zero emissions de Colònia, Jens Conrad, va presentar la feina realitzada en aquest municipi per implantar els autobusos de pila d'hidrogen a la flota de transport públic. A continuació, Markku Mäki-Hokkonen, gerent de desenvolupament de Lappeenranta (Finlàndia), va explicar la decidida aposta d'aquesta ciutat industrial per esdevenir un municipi verd. En darrer terme, Yuriy Dimchoglo, vicepresident del Consell Regional d'Odessa, va parlar de la promoció de les energies eòlica i solar en aquesta àrea d'Ucraïna.

El taller Acció climàtica local i regional va ser moderat per Martín Guillermo Ramírez, secretari general de l'Association of the European Border Regions i va comptar amb la intervenció especial de la cantant romanesa Ruslana, activista en defensa dels boscos dels Càrpats. 

   

Enllaços relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0