Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura i coneixement Actuacions musicals, teatre, xerrades i taules rodones, activitats familiars i exposicions. https://www.rubi.cat/ca/rubi-ciutat/color/color-week/color-week-2021/programacio/cultura-i-coneixement/@@images/image/preview

Cultura i coneixement

Actuacions musicals, teatre, xerrades i taules rodones, activitats familiars i exposicions.

Diumenge 21 de març
Obertura de la COLOR Week: Concert de l’Orquestra de Cambra de l’Escola Municipal de Música Pere Burés
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

Des de l’any 2017, l’Orquestra de Cambra de l’Escola Municipal de Música Pere Burés participa de la temporada d’espectacles del Celler contribuint a la tasca de promoció i foment de l’activitat musical que realitza el centre, i projectant el treball que fa la seva comunitat educativa al llarg del curs. En la represa de l’activitat i de la possibilitat de recuperar l’experiència en directe, l’orquestra va tornar al Celler amb un programa de música del barroc.
   

           

Diumenge 21 de març
La Caputxeta Vermella i el follet
Museu Municipal Castell (MMUC) (c. Castell, 35)

La històrica companyia de titelles Sebastià Vergés va adaptar el conte tradicional de la Caputxeta Vermella per oferir-ne una versió actualitzada i divertida que convida al públic a participar de les aventures i petites dissorts de la Caputxeta. No hi van faltar el llop –Joanot– ni un follet, que en aquest conte és ecologista.

          

Diumenge 21 de març
Pintem amb vi (sense alcohol) i reciclem taps de suro?
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

Infants de 6 a 13 anys van crear el seu gotim de raïm reciclant taps de suro i pintant-lo amb vi, van dibuixar pàmpols de vinya per pintar-los també amb vi, van fer un petit passeig per les vinyes de la Denominació d’Origen de Catalunya a través d’una curta projecció (4 minuts), gentilesa de l’Institut Català del Vi (INCAVI), i van saber com s’obté el vi amb la projecció del conte El Vi.
   

Taller de pintura amb vi    

    

Diumenge 21 de març
Visita guiada a El Celler
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

Recorregut pels diferents espais d’aquest emblemàtic equipament municipal de passat vinícola que l’any 2013 va reobrir les seves portes després d’una acurada rehabilitació per a l’ús cultural. Durant la visita d'aquest edifici modernista, el visitant pot conèixer la figura de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, un gran especialista en construccions agràries, algunes reconegudes com a catedrals del vi.
   
 Visita guiada al Celler

      

Diumenge 21 de març
Oriol Vallès Quartet.  8è Cicle de Jazz
Ateneu Municipal (c. Xile, 1-3)

El jazz d’Oriol Vallès es caracteritza per ser un jazz enèrgic i amb una improvisació arriscada. El trompetista va tornar a l’Ateneu per presentar el seu darrer treball, More changes, que és una adaptació envers la resistència, un posicionament envers la reacció. En un moment de cicles crítics, es planteja com a inevitable aquest pensament binari on cedir i obeir no té retorn. Davant l’altra trampa que ofega –treball i oci– s’han de contemplar escletxes temporals per omplir un espai ni banal ni productiu.

Hi col·labora: Associació Jazz Rubí

      

Diumenge 21 de març
Un dia qualsevol
Teatre Municipal La Sala (c. Cervantes, 126)

Té setanta-set anys i es diu Marta —o, com a mínim, així li han dit fins ara—, però ella sempre s’ha volgut dir Solange. Aprofitant que el seu marit acaba de morir i ha hagut de traslladar-se a la residència Bon Repòs, ha decidit canviar-se el nom. Solange és molt més elegant.

A la residència hi coneixerà l’Ernest i el Mateu, dos avis que malauradament s’han acostumat a avorrir-se i discutir passadís amunt, passadís avall. La influència de la Solange i les seves ganes de viure en l’apatia dels dos amics acabarà provocant un munt de situacions absurdes i divertides que complicaran, i de quina manera, la vida de la Rosa, la directora de la residència. Com diu un dels personatges: «La vida és massa curta per viure només cent anys».

Direcció: Oriol Tarrasón

Amb Annabel Castan, Imma Colomer, Pep Ferrer i Quimet Pla.

Cia. Les Antonietes Teatre

       

Dilluns 22 de març
Les tendències del color. Conversa amb Pere Ortega
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

Com s’elaboren les gammes del color i les tendències que influeixen molts dels nostres àmbits quotidians en períodes de temps determinats? El color i el fet cromàtic són variables essencials del disseny. Les seves tendències i connotacions tenen molt a veure amb el temps i l’entorn social i cultural, així com amb la seva visió de mercat. En concret, veurem com aquestes tendències s’apliquen a l’arquitectura d’interiors a través d’exemples recents d’obra pròpia.

Conversa amb Pere Ortega Andreu, arquitecte de Saestaestudi i membre de Colour Community, col·lectiu professional multidisciplinari dedicat a l’estudi global del color i la matèria.
   

Conversa amb Pere Ortega

       

Dimarts 23 de març
Psicologia social urbana. Xerrada amb Andrés Di Masso i Sergi Valera
En línia

L’espai públic s’ha d’entendre com un conjunt de contextos físics, relacionals, temporals i simbòlics. Com és l’espai, quin és el mobiliari urbà, quins serveis es presenten, quines dinàmiques es donen a nivell de barri o de ciutat, així com quin és el perfil de les persones que ho habiten són algunes de les qüestions que construeixen socialment l’espai públic, configuren els seus valors, mites o tradicions en un context determinat, i determinen les restriccions o possibilitats de les interaccions que s’hi duen a terme.

Xerrada amb els professors Andrés Di Masso i Sergi Valera. Andrés Di Masso és doctor en Psicologia per la Universitat de Barcelona (UB), professor del seu Departament de Psicologia Social i membre del Grip de Recerca Consolidat en Psicologia Social, Ambiental i Organitzacional i del Grup d’Estudis en Psicologia Cultural, Comunitària i Política adscrits a la UB. Sergi Valera és també doctor en Psicologia i Màster en Intervenció Ambiental per la UB, professor del Departament de Piscologia Social i Quantitativa a la UB, membre del Grup d’Investigació PsicoSAO (Grup d’Investigació en Psicologia Social, Ambiental i Organitzacional), i docent en diversos programes de màster i doctorat en psicologia, arquitectura i disseny urbà.

       

Dimecres 24 de març
L’hora del conte: Oh! Aigua!
Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler (c. Aribau, 5)

Aquesta és la història d’un pescador i d’un mar... de plàstic! L’Esteve Pescallunes volia anar a pescar, però... l’aigua del mar sembla que s’ha esfumat! Desesperat, explica a qui el vulgui escoltar, les coses boniques que ha après del mar i, amb l’ajuda dels nens i nenes, potser el podrà retrobar.

A càrrec de Laberta Delpoblet

      

Dimecres 24 de març
Visibilitat Trans
Espai Jove Torre Bassas (c. Sabadell, 18)

RubíJove va organitzar una tarda de cinema a la fresca i una sessió de debat al voltant de la temàtica trans amb l’objectiu de donar visibilitat a allò que no és visible.

      

Dimecres 24 de març
Ruta de l'Street Art
Punt de trobada: Espai Jove Torre Bassas (c. Sabadell, 18)

Recorregut guiat per les principals obres d'art urbà distribuïdes arreu de la ciutat.
     

     

Dijous 25 de març, 11 h
Ruta de l'Street Art amb el Consell de la Gent Gran
Punt de trobada: c. Prim, 33-35

Recorregut guiat dels consellers i conselleres del Consell de la Gent Gran per algunes de les obres d'art urbà distribuïdes arreu de la ciutat.
  

Ruta de l'Street Art amb gent gran

          

Dijous 25 de març
Guillermina. Conversa amb Aída Bueno i Tania Adam
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

Dia Internacional de les Dones i Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial.

A Guillermina, un home blanc recorda amb gran afecte la minyona negra que el va criar a Cuba durant els anys quaranta. La tendresa de les seves paraules indica una proximitat que, malgrat tot, no esborra la duresa de la seva condició de subalterna i mostra com el colonialisme també es desenvolupa en l’àmbit de la intimitat. Pot l’afecte evitar el prejudici? La discriminació racial s’imposa fins i tot en les relacions humanes més properes?

L’acte es va iniciar amb la projecció del curtmetratge Guillermina, i tot seguit es va obrir una tertúlia amb la participació de l’autora, l’antropòloga i documentalista Aída Bueno, de la periodista especialitzada en diàspores i músiques africanes Tania Adam, així com de quatre conciutadans representants de l’experiència migratòria, de l’acollida i de la lluita envers la discriminació racial a la ciutat: Diatou Badiane, presidenta de l’Associació de Mandegane de Rubí; Aissatou Konte, presidenta de la Associación de Mujeres Africanas (AMA) en Rubí per a l’Erradicació de la Mutilació Genital Femenina i responsable d’activitats de l’Associació Catalana-Senegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural de Rubí (ACSPROSC); Mamadou Fall, membre de l’associació veïnal de Les Torres i voluntari als horts municipals de Cova Solera amb la cooperativa L’Ortiga; i Mohamed Said el Jaoujat, activista antiracista decolonial, membre impulsor de diversos projectes a la ciutat com Ecobòdum, l’Associació Rubí Sociocultural Integració (ARSI), el Sindicat de Lloguer, així com responsable de la dinamització del projecte de la Sala Neus Català.
   

         

Dijous 25 de març
Personatges de la història de Rubí: Narcís Menard
Ateneu Municipal (c. Xile, 1-3)

Narcís Menard és un personatge històric de la ciutat que ha contribuït a fer-la crèixer. És considerat el pare de la industrialització de Rubí, ja que construí dues fàbriques (la Pelleria i el Vapor Vell), i participà com a soci en dues més entre 1833 i 1855. A partir del seu relat i itinerari vital, la seva biografia i el seu context històric ens ajudarà a aprendre, comprendre i estimar la ciutat.

A càrrec d’Eduard Puigventós, historiador.

       

Divendres 26 de març
Memòria i vinyetes. El còmic com a eina de memòria
En línia

Presentació del llibre Memoria y viñetas. La memoria histórica en el aula a través del cómic, una anàlisi del període comprès entre la Segona Guerra Mundial fins a la Transició a partir d’alguns dels còmics més rellevants dels darrers anys, una obra concebuda com a eina del professorat d’Història que vulgui introduir l’ús del còmic en les seves classes, així com també per aquelles persones interessades en l’estudi i la investigació sobre aquest gènere literari.

Conversa amb el coordinador del llibre, David Fernández de Arriba, i Enric Garriga, president de l’Amical de Mathausen. David Fernández és professor de ciències socials a secundària i de l’assignatura Història i còmic al Màster d’Educació i Còmic de la Universitat de València (UV). Enric Garriga és representant espanyol al Comitè Internacional de Buchenwald, i activista veterà dels moviments ecologistes, pacifistes i antimilitaristes.

      

Divendres 26 de març
El Documental del Mes: The Letter
Ateneu Municipal (c. Xile, 1-3)

Dia Internacional de les Dones i Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial.

Què faries si acusessin a la teva àvia de bruixeria? Els temps de la Santa Inquisició queden aparentment lluny, però avui en dia, a Kènia, la realitat de les dones amb una sensibilitat especial és dramàtica i ens fa reviure el terror de l'Edat Mitjana. Aquest és un retrat valent que posa en evidència com els valors de les comunitats rurals han estat trastornats pel colonialisme i la religió. Una història d’amor intergeneracional, en què el carisma d’un jove, Karisa, demostra com la resistència a l’avarícia és possible i on el cos fràgil de l’àvia amaga un poder femení indestructible. 

   

Divendres 26 de març
Dia Mundial del Teatre
Teatre Municipal La Sala (c. Cervantes, 126)

El 27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre, una iniciativa promoguda des del 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (ITI), organisme associat a la UNESCO. Per commemorar-lo, el Teatre Municipal La Sala acull píndoles escèniques d’accés gratuït.
   

Dia Mundial del Teatre

   

Divendres 26 de març
EnvelaRts: Sr. Chen
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

El rubinenc Sr. Chen ha demostrat ser un artista total capaç d’escriure, produir, crear nous sons i cantar, amb un gran ventall de registres i estils, i a més, ser un dels productors més destacats de Catalunya amb un recorregut de més de quinze anys des dels seus inicis a l’estimat segell DelPalo Records, compartint el seu talent amb artistes com Izah, Toteking, Lildami i Emotional G, entre d’altres.

4ever Domingo (2020), el seu segon treball en solitari, neix en plena quarantena com una manera de fugir d’un etern diumenge, una crònica singular de 29 temes de flux emocional ple de col·laboracions. Aquest 2021 arriba Cómo no hacer un trío, un treball íntim i personal on el músic es trenca en un mosaic de dualitats i polaritzacions, explorant temes com el desig, la infidelitat i l’amor incondicional.
   

Actuació de Sr. Chen

      

Dissabte 27 de març
Jocs d’escultura
Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler (c. Aribau, 5)

En aquest taller, els infants van conèixer i experimentar amb alguns dels principis bàsics de l’escultura: el pas de la bidimensionalitat a la tercera dimensió; el treball amb la forma, el volum i l’espai; i el joc amb els buits i els punts de vista. Per fer-ho, es va treballar amb materials senzills com el paper i el cartró i jugarem a donar-los forma en l’espai.

A càrrec de Catàrtic

       

Dissabte 27 de març
Cicle de Música per a la petita infància. Els sons de la primavera
Ateneu Municipal (c. Xile, 1-3)

Nou taller de música en família relacionat amb els sons de la primavera. A través de peces de música clàssica i amb diferents materials, les famílies van viure com els compositors han descrit la natura a través dels instruments. 

      

Dissabte 27 de març
El color i la fotografia. Conversa amb Carles Mercader i Enric Montes
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

El fotògraf Enric Montes i Carles Mercader, director del Festival de Fotografia de Rubí La Nuu, van parlar de les primeres reticències de la fotografia vers el color, i l’eclosió final d’aquest a la història del llenguatge fotogràfic. A continuació, van repassar l’obra personal d’Enric Montes i el tractament del color dins l’univers poètic de les seves fotografies.

Enric Montes (Barcelona, 1969), és docent de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i de diversos centres docents des de l’any 1997, i des del 1993 exposa regularment la seva obra a diferents galeries i festivals de Catalunya. És editor dels seus propis llibres de fotografia, que en l’actualitat formen part de l’exposició col·lectiva Libros que son fotos, fotos que són libros (2014) en el Museu d’Art Reina Sofía.
   

El color i la fotografia

     

Dissabte 27 de març
Manual de supervivència. Homenatge a Boris Vian
Ateneu Municipal (c. Xile, 1-3)

Tan important pel que va representar com pel que va crear, Boris Vian, poeta, dramaturg, novel·lista, cantautor, especialista en jazz, a través de la seva ironia i alhora del seu tarannà provocador respecte a les institucions franceses i la societat benestant en general, va ser tot un referent. Fins i tot per a nosaltres, on és ben conegut en narrativa però molt poc en poesia, pràcticament inexistent en català i que volem mostrar amb VIAN. Manual de supervivència, pràcticament com a primícia.

Amb Ll. A. Baulenas, Pau Mainé i la col·laboració de Gemma Julià
   

Manual de supervivència. Homenatge a Boris Vian
   

Dissabte 27 de març
EnvelaRts: Linotip
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

Linotip neix a Rubí l’any 2017 de la mà de Martí V. Baladoch. Amb influències d’artistes com Bon Iver, Sufjan Stevens, McEnroe o Pau Vallvé, la seva música divaga entre el pop i el folk més íntim, amb una acurada delicadesa en la part visual i estètica. Destaca el seu treball audiovisual amb diferents artistes per projectar en videoclips aquella subjectivitat que no queda al descobert a les cançons.

L’any 2017 publica el primer EP Un silenci que intuïa, al qual seguiran els treballs Quants cops (2018), Cuando las canciones golpean mi cabeza (2020), El viaje (2020) i Quizá lo he hecho ya (2020). En els pròxims mesos veurà la llum un nou EP, que reunirà quatre noves cançons composades en l’últim any i mig i gravades durant aquest últim estiu.
  

Linotip

        

Diumenge 28 de març
Les emocions i el seu color. Conversa amb María Palacín i Elena Sorribes
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

Conversa amb la professora María Palacín, doctora en Psicologia i llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació a la Universitat de Barcelona (UB), directora del Màster d’Autolideratge i Conducció de Grups de la UB, coordinadora de l’Àrea de Psicologia dels Grups i especialista en tècniques d’intervenció grupal; i amb Elena Sorribes, professora associada del Departament de Psicologia Social de la UB i coordinadora del Màster Autolideratge i Conducció de Grups de la UB.

Xerrada interactiva i dinàmica en què es va reflexionar sobre com els colors i les emocions influeixen en la forma que ens relacionem, i com a través del coneixement de les emocions i dels seus colors podem construir grups diversos i enriquidors.
   

Les emocions i el seu color

       

Exposicions

   

De la copa al pinzell
El Celler (c. Pintor Coello, 17-25)

El Celler acull una mostra d’obres pintades amb vins catalans i d’arreu que, amb els seus colors, conviden els espectadors i espectadores a endinsar-se en una vinya màgica. Colors de vins joves, de reserves i de criances que volen fer gaudir de l’art del vi, aquest cop, en una làmina de paper.

Fins al 2 de maig.

Dijous, divendres i dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

Diumenges i festius d’11 a 14 h.

   

Víctor Mateo. Obra pictòrica
Espai Expositiu Aula Cultural (av. Barcelona, 84)

L'artista Víctor Mateo (Tànger, 1945) pertany a aquesta classe de pintors per als quals la pintura, per si mateixa, esdevé una font inesgotable de noves introspeccions. Hereu de la tradició de l'expressionisme abstracte, l'abstracció gestual que practica, sense cap referència a imatges figuratives, es caracteritza per expressar, sense límits les preocupacions més vivencials. Fidel als principis bàsics del llenguatge no representatiu, la seva pintura se submergeix en la mateixa essència.

En l'obra que ara presenta en aquesta exposició, reivindica els seus trets més característics –traç, matèria, textures, color i espais– que ens situen en el moment de la creació. Una obra que ens fa reviure l'instant màgic, fugaç i breu de la consolidació dels fluxos emotius i de la materialització de les descàrregues vivencials.

Fins al 9 de maig.

Dijous, divendres i dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h

Diumenges i festius d’11 a 14 h

   

Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda
Museu Municipal Castell (MMUC) (c. Castell, 35)

La trajectòria de Pere Català i Pic, un dels exponents més importants de la fotografia catalana, ens permet explicar la quotidianitat de l'ofici i alhora seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d'un intel·lectual, d'un self-made man. Català Pic és conegut sobretot com a fotògraf i com a autor del famós cartell Aixafem el feixisme, però també va treballar en un banc, va ser aprenent, pintor i retratista, pare, activista de la pàtria petita, fototècnic publicitari, articulista i professor del Seminari de Publicitat, creador del Comissariat de Propaganda i cap d'edicions, literat sense publicacions, fotògraf industrial i artístic, calçotaire, alguerista, sardanista, viatger incansable i, sobretot, amic dels amics.

Fins al 16 de maig.

De dijous a diumenge i festius d’11 a 14 h.

De dimarts a dissabte de 16 a 20 h.

   

Explora el món del color a la Biblioteca
Biblioteca Mestre Martí Tauler (c. Aribau, 5)

Coincidint amb la COLOR Week, la Biblioteca exposa un recull documental i audiovisual sobre el color en la seva vessant artística, pedagògica i terapèutica.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
0