Sou a: Inici / La teva ciutat / Seguretat / Policia Local / Història

Història

La Policia Local de Rubí es va constituir l'any 1910. Els darrers cent anys han estat plens de canvis socials al municipi. A principi del segle XX, Rubí era un poble de 4.000 habitants, mentre que actualment és una ciutat on hi viuen més de 75.000 persones. La Policia Local ha estat testimoni d'aquests canvis i ha anat evolucionat en paral·lel. Als seus inicis, el cos només disposa d'un únic agent en plantilla. Des d'aleshores, s'han anat incorporant unitats especialitzades i avanços tecnològics. L'única cosa que no ha canviat en tots aquests anys ha estat l’objectiu d’aquest cos: ser la policia més propera als rubinencs.

1910
El 12 de gener de 1910 es va nomenar el primer Guàrdia Urbà Municipal de Rubí, Miquel Domé.
1911
L'edifici que actualment ocupa la sabateria Bendranas, a l'avinguda de Barcelona, va ser la primera Casa Consistorial i la primera seu de la Policia Local.
1925
L'Ajuntament va canviar d'ubicació, a l'actual edifici de la plaça de Pere Aguilera, i la planta baixa del nou espai es va convertir en la direcció de la Guàrdia Urbana i la comissaria de Mossos d'Esquadra.
1939
Després de la Guerra Civil espanyola, la plantilla de la Policia Local va deixar de ser unipersonal. El Mosso d'Esquadra destinat a Rubí des del 1934, Pedro José Bellera, i Maximí Barceló Antich a partir del 1952, van configurar durant més de dues dècades la plantilla del cos local de seguretat.
1962
La riuada va marcar l'inici d'un canvi important tant a la ciutat com al cos de seguretat. La indústria va determinar el creixement de la població i l'any 1967, la plantilla de la Policia Local va passar a estar formada per cinc agents diürns, set vigilants nocturns (serens), un policia de trànsit i un altre de motoritzat.
1980
La Policia Local de Rubí va contractar la seva primera agent femenina: Assumpció Pladelasala
1985
Es consolida l'activitat d'Educació viària que s'havia iniciat durant la dècada dels setanta.
1986
Tercer i darrer canvi de seu de la Policia Local. La nova ubicació, la mateixa que l'actual, es va situar a la carretera de Terrassa, 118, un edifici que fins aleshores havia estat l'antic escorxador municipal.
2004
Durant la segona meitat de la dècada del 2000 es van crear diverses unitats especialitzades. Destaca, l'any 2004, la creació de la Unitat d'Atenció a la Víctima, en aquest moment encarada fonamentalment al suport a les víctimes de violència de gènere.
2010
La Policia Local va celebrar el seu sentenari. 
  • Compartir