Sou a: Inici / La teva ciutat / Salut / Ciutat cardioprotegida

Ciutat cardioprotegida

Rubí compta amb una xarxa de 34 desfibril·ladors repartits en punts estratègics que cobreixen tot el territori i les zones de pas més habituals

Desfibril·lador OACRubí és una ciutat cardioprotegida gràcies a la xarxa de 34 desfibril·ladors (DEA) repartits en punts estratègics per tota la ciutat. Es tracta d’aparells electrònics que, d’una manera senzilla, poden diagnosticar i tractar una aturada cardiorespiratòria o una taquicàrdia. Tots els desfibril·ladors estan a l’abast de la ciutadania i ofereixen una explicació senzilla dels passos a seguir en cas d’ús.

Mapa Rubí Ciutat CardioprotegidaAquests dispositius estan ubicats en zones de pas habituals per a molts rubinencs i rubinenques i en punts estratègics, amb l'objectiu de facilitar-ne l’accés des de qualsevol punt del municipi. D’aquesta manera, la ciutat posa a disposició de la ciutadania eines que poden salvar vides en situacions d’emergència. Són aparells fàcils d’utilitzar ja que, un cop oberts, indiquen a la persona usuària quins són els passos a seguir d’una manera senzilla. 

Els desfibril·ladors estan gestionats per l’empresa Caryosa ─especialista del sector que ofereix aquest servei a diferents ciutats de l’Estat─, que es fa responsable del seu manteniment i reposició, en cas de ser necessari. 

COM S'HA D'ACTUAR?

  • Cal que us apropeu a la víctima i comproveu si està conscient i si respira. Una bona manera és parlar-li per veure si reacciona i apropar la cara a la seva boca per determinar si respira.
  • Cal que demaneu ajuda a les persones que hi ha a la vora i truqueu al telèfon d’emergències: el 112. És recomanable realitzar aquesta acció mentre es va a buscar el desfibril·lador més proper. Si algú us està ajudant, el millor és que cadascú faci una cosa.
  • Un cop sigueu davant el desfibril·lador (DEA), heu d’obrir-ne la caixa amb decisió, agafar-lo i portar-lo fins on és la víctima.
  • Quan sigueu al lloc dels fets, heu d’obrir la tapa de l’aparell i escoltar i seguir les instruccions que us doni la locució.
  • El primer pas és descobrir el pit de la víctima.
  • Després, cal que agafeu els pegats (els elèctrodes), els desenganxeu i els col·loqueu sobre el tors de la persona afectada. Un, el que preferiu, s’ha de posar a la part dreta, sobre el pit (per sobre el mugró). L’altre va a l’esquerra, per sota el pit, a la zona de les costelles.
  • Quan l’aparell ho indiqui, us heu d’apartar de la víctima perquè el DEA faci la descàrrega elèctrica.
  • Si la persona recupera la consciència, només us queda esperar els serveis mèdics. Si no és així, el DEA seguirà monitorant el pacient i indicant-vos els passos a seguir. L’aparell determina si calen noves descàrregues i, de ser així, les va administrant, sempre amb previ avís. Les persones que en tinguin nocions, poden fer massatge cardiorespiratori entre una i altra descàrrega.
  • L’últim pas és esperar l’arribada de l’assistència mèdica i explicar-los la situació. Ells s’enduran el DEA, ja que conté informació de les constants del pacient.

Símbol_mapa Mapa amb la ubicació dels desfibril·ladors

  • Compartir