Sou a: Inici / La teva ciutat / Medi ambient / Residus / Recicla! Posa colors a la ciutat

Al marró, només l'orgànica

Què són els residus impropis?

Són tots aquells residus que llencem a un contenidor que no correspon, per exemple, si llencem restes de carn envasades en plàstic al contenidor de la orgànica, la safata, es converteix en un residu impropi que dificultarà la transformació de les restes orgàniques en un compost aprofitable. 
 
 

Per què els residus impropis són un problema?

Perquè provoquen uns costos ambientals i econòmics que ens afecten a tothom.

Costos ambientals

Reciclant els residus orgànics correctament reduïm l’impacte ambiental que generen (lixiviats, emissió de gasos d’efecte hivernacle...) i en donem un nou ús, transformant-los en electricitat i compost per adobar els camps. 
 
Quan trobem altres residus com bosses de plàstic, pots de vidre o tèxtils, aquests materials dificulten el procés de reciclatge i els acabarem trobant al compost final i contaminaran els camps i els conreus.
 

Costos econòmics 

A Catalunya, cada tona de residus que entra en un abocador o incineradora es grava amb un cànon ambiental. Tot i així, els ajuntaments, que com Rubí recullen selectivament els residus orgànics, es poden beneficiar d’un retorn econòmic procedent d'aquest cànon. Com més gran sigui la quantitat i la qualitat dels residus orgànics recollits, de més quantia serà el retorn econòmic. 
 
 
Per tant, reciclant les restes orgàniques correctament aconseguim:

  • Més estalvi per cada tona d’orgànica que no entra a l’abocador.
  • Més retorn econòmic segons siguin la quantitat i qualitat dels residus orgànics recollits selectivament.
  • Menor impacte ambiental dels nostres residus

A què és destina el retorn econòmic?

Aquest retorn econòmic es destina a cobrir les despeses i/o portar a terme actuacions de foment i millora de la gestió de la recollida selectiva de les restes orgàniques.

Els residus impropis a Rubí

A Rubí, durant el 2018, aproximadament 2 de cada 10 kg de residus que es van llençar al contenidor marró, no eren restes orgàniques, sinó residus impropis. 
 
L’evolució dels residus impropis ha anat incrementant-se al llarg dels anys, fins arribar a un màxim, el 2018, del 21,3%, la qual cosa va suposar un sobre-cost de gairebé 75.000 € a la ciutat.
Evolució del percentatge d'impropis a la fracció orgànica a Rubí 

Com reduir els residus impropis

Segueix aquests consells per fer desaparèixer els residus impropis de la bossa d’orgànica:
 
  • Si se t’ha fet malbé un aliment envasat, recorda que l’envàs, ja sigui de plàstic o d’alumini, va al contenidor groc.
  • Sempre que puguis, utilitza bossa compostable i cubells airejats per dipositar els teus residus orgànics. Pots aconseguir un cubell airejat a les deixalleries mòbils, informa’t aquí dels horaris i les ubicacions.
  • Si no saps on es llença un residu, truca’ns al Telèfon Verd i resoldrem els teus dubtes. També pots consultar-ho en l'apartat On llencem? o al web Residu, on vas?
 

Entre tots vetllem perquè el reciclatge sigui de qualitat!


  • Compartir