Sou a: Inici / La teva ciutat / Medi ambient / Residus / Prevenció / Compostatge casolà

Compostatge casolà


Compostatge casolàCada rubinenc genera 1,12 kg de residus diaris, dels quals un 40% són matèria orgànica. Sense adonar-nos, estem abocant al contenidor un material molt valuós per al nostre hort o jardí.


El compostatge casolà o autocompostatge és la transformació de les restes orgàniques de la cuina, del pati o de l’hort, al mateix lloc on es produeixen, evitant els desplaçaments. Gràcies al compostador, una caixa on podem abocar restes d’aliments i del jardí, s’imita el procés natural de transformació de les restes orgàniques, obtenint compost a casa nostra, de manera que es fomenta la recuperació i valoració d’aquest residu en la mateixa llar.

El compost és un adob orgànic 100% natural, molt ric en nutrients i que ens pot arribar a fer estalviar entre un 30 i un 70% del consum anual d’aigua, ja que una capa de 5 cm de compost fa augmentar l’estructura del sòl i la capacitat de retenció d’aigua. A més, l’autocompostatge ens permet estalviar diners, ja que ens evita comprar sacs de terra i bosses d’escombraries. De mitjana, una família de 3 persones amb un petit jardí sol obtenir uns 140 kg de compost anualment.

El procés de compostatge no és un procés ràpid (el primer compost triga 6-9 mesos en fer-se. Un cop extrets els primers sacs, el període de compostatge es redueix a 3- 4 mesos) però tot i així resulta molt còmode. En primer lloc, ens evita haver d’anar diàriament a llençar les escombraries, ens facilita la recollida selectiva a la cuina, no té cap despesa de manteniment i, en contra del que puguem pensar, no fa pudor. 

A Rubí fem compost!

Si vols ser compostaire, pots informar-te de la nostra campanya anual a través del correu electrònic  o trucant al Telèfon Verd (900 130 130 / 936 999 801).

Formar part dels compostaires de la nostra ciutat suposa una reducció a la taxa d'escombraries del 20%, a part d'un benefici ambiental. Consulta aquí els detalls sobre la reducció.

Recursos relacionats amb la pràctica del compostatge:

  • Compartir