Abelles

Abelles_2Abella de la mel log L’abella de la mel (Apis mellifera) és un insecte eusocial de l’ordre dels himenòpters. La seva alimentació a base de pol·len i nèctar les fa unes excel·lents pol·linitzadores. Les abelles fabriquen la mel amb nèctar de flors barrejat amb substàncies produïdes per elles mateixes. Viuen tant en estat silvestre, en ruscs en forats d’arbres i escletxes de roques, com domesticades en ruscs artificials. Principalment a la primavera, alguns eixams, que són part d’una colònia d’abelles que viuen juntes, abandonen el rusc amb la reina vella amb la intenció d’establir-se i formar una nova colònia. És en aquest procés quan es poden trobar agrupacions d’abelles en llocs inesperats, ja sigui a la via pública, dependències municipals o immobles privats.

Abella de la mel log D’acord amb el Decret 110/2003, de 15 d'abril, es declara l’abella de la mel com a espècie protegida d'interès especial a Catalunya i és per això que des del Servei de Medi Natural de l’Ajuntament de Rubí es contacta amb apicultors per portar a terme la retirada de tots aquells eixams que es troben a la via pública i dependències municipals. En el cas de ruscs o eixams d’abelles als immobles privats, hauran de ser els propietaris els encarregats de contactar amb un apicultor per a la seva retirada, o amb el Servei de Medi Natural per sol·licitar més informació.

 

Tràmit d'inscripció al Registre d'explotacions ramaderes

Una explotació apícola, o explotació d'abelles, és el conjunt d'arnes del mateix titular. En la normativa d'ordenació de les explotacions ramaderes s'estableix el registre de les explotacions. S'han d'inscriure en el registre totes les explotacions apícoles independentment del número d'arnes i de la seva ubicació.

 

  Abella de la mel log Les picades d’abelles no solen ser perilloses però sí que provoquen vermelló i una petita inflor, que pot durar diversos dies. Es recomana utilitza una crema antihistamínica i acudir al metge si els símptomes persisteixen . Les picades d’abelles són perilloses si som del 2% de la població que és al·lèrgica al seu verí, ja que pot arribar a provocar una forta reacció al·lèrgica si ens pica en una zona sensible com la cara. Si es pateix una forta reacció, cal prendre antihistamínics i sol·licitar assistència mèdica urgent.

 

 

ENLLAÇOS I DOCUMENTS RELACIONATS

Día mundial de las abejas

  • Compartir