Sou a: Inici / La teva ciutat / Convivència / Animals / Fauna urbana

Fauna urbana

A Rubí trobem una gran quantitat d'espècies d'animals, tant a la via pública com, fins i tot, a casa nostra. La majoia d'aquestes espècies estan protegides per la llei, fet que comporta que la ciutadania tinguem uns deures especials envers aquests animals.

Entre aquests animals destaquen els ocells, migratoris i sedentaris, així com els ratpenats, els rèptils (dragó comú, dragó rosat, sargantana ibèrica...) i els amfibis (reineta, tòtil...). Aquestes espècies aprofiten estructures de les nostres edificacions com ara esquerdes, forats a les parets i a les persianes per fer-hi el niu o refugiar-s'hi.

També cal destacar els coloms, les cotorres i el gavià argentat de potes grogues, espècies que no estan protegides legalment. 

Animals_senglars

SENGLARS

Des de mitjan segle XX, el senglar ha mostrat a Catalunya, com arreu d’Europa, una espectacular expansió demogràfica i de l’àrea de distribució. Actualment el trobem de manera cada vegada més freqüent i en major quantitat en zones urbanitzades o periurbanes i en els espais verds urbans.

L’adaptació a aquests nous hàbitats els ha permès assolir una densitat de població major a causa de l’accés a noves fonts d’alimentació més assequibles, així com a nous espais on trobar refugi per viure i reproduir-se.

L’impacte social dels senglars es pot traduir en danys a l’agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, ensurts i lesions a persones i animals de companyia, incursions a les zones urbanes i transmissió de diferents malalties. És per això que des de l'Ajuntament es fan intervencions puntuals per al control cinegètic de la població de porcs senglars del municipi.

Animals_gats

GATS

La presència de gats al carrer és habitual a tots els municipis i Rubí no n’és una excepció. La majoria d’aquests animals són gats domèstics abandonats o de descendència salvatge. Sense cap mena de control, són animals en un estat sanitari i nutricional deficient i que es reprodueixen amb molta facilitat. A la ciutat troben aliments fàcilment, en alguns casos gràcies a l’acció de la ciutadania que els dona restes de menjar que acaben embrutant l’entorn.

Per fer front a aquesta situació, l’Ajuntament de Rubí impulsa el programa Gats de carrer, que té per objectiu la protecció dels animals i la convivència ciutadana. El pla d’actuació inclou, entre d’altres, la comprovació de l’estat sanitari dels gats, la seva esterilització i recomanacions als alimentadors autoritzats pel correcte manteniment dels animals i de l’entorn. 

La gestió dels gats urbans comporta evitar-ne la superpoblació (no està permesa l’eradicació) i s’han de fer compatibles les condicions de salubritat de l’entorn, la convivència amb els animals i el seu benestar. L’ordenança reguladora de la tinença d’animals de l’Ajuntament de Rubí preveu l’aprovació d’autoritzacions per a aquelles persones que volen alimentar gats de carrer. La concessió de l’autorització estarà sotmesa al compliment de les condicions detallades en aquest document.

Animals_cotorres

COTORRES

Les espècies d’aus exòtiques invasores, anomenades vulgarment cotorres, sobreviuen i es reprodueixen en àrees diferents de la seva distribució natural. A més, se les considera exòtiques invasores perquè s’han establert en un hàbitat natural o seminatural i aquesta introducció és un agent de canvi i una amenaça per a la diversitat biològica autòctona.

Els entorns urbans són zones propenses al fet que algunes espècies proliferin i puguin convertir-se en una plaga, perquè la ciutat propicia un microclima afavoridor, hi disposen d’aigua i d’aliment, ocupen nínxols ecològics buits i hi ha absència d’elements de regulació natural.  

Animals_coloms

COLOMS

La sobrepoblació de coloms pot arribar a ser un problema de salut pública, ja que algunes aus poden patir malalties o ser portadores d’agents patògens que es transmeten a les persones. Els coloms també degraden el patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació i ocasionen problemes als espais enjardinats (detecten les llavors acabades de plantar i se les mengen).

La disponibilitat d’aliment és el factor que explica millor la presència de coloms en un lloc determinat i, en concret, la figura de l’alimentador. Per aconseguir reduir la disponibilitat d’aliments que tenen els coloms, cal que siguem conscients dels efectes negatius que té el fet de donar menjar als coloms. 

 

CONTINGUT RELACIONAT

  • Compartir