Sou a: Inici / Ajuntament / Sala de premsa / Notes de premsa / El projecte LIFE SAVING-E instal·la una planta pilot a la depuradora de Rubí per comprovar l’eficàcia de la seva tecnologia

El projecte LIFE SAVING-E instal·la una planta pilot a la depuradora de Rubí per comprovar l’eficàcia de la seva tecnologia

Els regidors Moisés Rodríguez i Rafael Güeto han assistit a la inauguració d’aquesta instal·lació, que vol convertir les EDAR actuals en infraestructures de consum neutre o, fins i tot, productores d’energia
Publicat el: 07/07/2016
El projecte LIFE SAVING-E instal·la una planta pilot a la depuradora de Rubí per comprovar l’eficàcia de la seva tecnologia

Agents implicats en el projecte visitant la nova planta pilot (foto: Localpres)

El regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, i la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, han assistit aquest dijous a la inauguració de la planta pilot que s’ha instal·lat a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Rubí en el marc del projecte LIFE SAVING-E. L’objectiu d’aquesta iniciativa és transformar les plantes de tractament d’aigües residuals, que són grans consumidores d’energia, en infraestructures de consum neutre o, fins i tot, productores d’energia. Un equip d’investigadors de la UAB ha ideat la tecnologia que ha de permetre aconseguir aquesta conversió i ha escollit l’EDAR de Rubí per posar-la a prova a gran escala.

El tractament de les aigües residuals urbanes es realitza a les estacions depuradores i consisteix en una combinació de processos fisicoquímics i biològics ─bàsicament, els contaminants eliminats són matèria orgànica, nitrogen i fòsfor─. Són sistemes eficients pel que fa a l’eliminació dels contaminants, però no pel que fa al consum d’energia.

Amb l’objectiu de dissenyar estacions depuradores urbanes autosostenibles energèticament, investigadors del grup de recerca GENOCOV de la UAB han desenvolupat una tecnologia que pretén transformar les EDAR actuals consumidores d’energia en sistemes de consum zero o, fins i tot, generadors d’energia, podent arribar a produir 9 kWh/habitant/any. Concretament, aquesta tecnologia actua sobre el procés d’eliminació de nitrogen, substituint el tractament clàssic de nitrificació-desnitrificació per un sistema autotròfic de dues etapes consistent en nitritació parcial seguida d’un reactor amb bacteris anammox.

Després de comprovar l’èxit del procés al laboratori, ara cal demostrar el seu correcte funcionament a escala pilot. Si la planta pilot de Rubí obté els resultats esperats ─increment del 50% en la producció de biogàs, reducció del 10% en l’abocament de nitrogen, estalvi d’un 30% de consum energètic en el procés d’eliminació de nitrogen i d’un 40% de consum energètic en el procés global de l’EDAR, reducció d’un 20% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle─, el sistema es podrà portar a terme a escala real i extrapolar a d’altres estacions depuradores d’Europa.

La importància de la col·laboració
A l’acte d’inauguració de la planta pilot, el regidor de Medi Ambient ha vinculat aquesta iniciativa amb la feina que s’està fent a Rubí a favor d’un canvi de model energètic: “Si el projecte Rubí Brilla ha avançat fins a consolidar-se més enllà de les nostres fronteres ha estat gràcies que sempre ha apostat pel treball conjunt entre l’empresa privada, el món acadèmic i l’administració pública. Ens necessitem els uns als altres si volem arribar a altes cotes de satisfacció i reconeixement. I el projecte que presentem avui demostra clarament que el futur passa per aquesta col·laboració mútua”. Rodríguez ha incidit en el paper determinant que tenen els municipis a l’hora d’aconseguir un món més sostenible: “No esperem que algú vingui de fora per indicar-nos el camí. Tenim el convenciment que som els governs locals i les ciutats els que tenim el compromís d’implantar polítiques dirigides a reduir els costos en energia. A petita escala, però liderant aquest canvi i incorporant en el camí a d’altres ciutats”.

La resta d’agents implicats també han destacat la col·laboració entre institucions, empresa privada i món universitari, que ha permès fer realitat “un projecte de recerca i de transferència que pretén canviar el paradigma de les depuradores”, tal com ha dit l’investigador Julián Carrera. En aquest sentit, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha reivindicat la importància de la transferència tecnològica i de coneixement: “Hem de tornar a la societat el que la societat ens dóna. Aquest acte és esperançador [...], hem de treballar i ser capaços de portar innovació”. En la mateixa línia s’ha pronunciat Jordi Agustí, director de l’ACA, quan ha assenyalat els tres pilars d’aquesta iniciativa: “sostenibilitat, innovació i col·laboració”.

El projecte SAVING-E (Two-Stage Autotrophic N-remoVal for maINstream sewaGe trEatment), que compta amb un pressupost d’1.169.068 euros, està cofinançat pel programa europeu Life+ (58% del total). Els socis del projecte són la UAB, Depuración de Aguas del Mediterráneo (DAM) ─l’empresa explotadora de l’EDAR de Rubí─, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Plataforma Europea de l’aigua (WssTP). 

  • Compartir
Pertany a:

Convocatòries de premsa

RSS
« Setembre 2019 »
DlDtDcDjDvDsDg
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Atenció als mitjans: Obres de rehabilitació del Casino
17-09-2019 - 11:30 / 12:00     Plaça de Pere Aguilera
Roda de premsa: 21a Fira del joc i de l'esport al carrer
17-09-2019 - 16:30 / 17:00     Pèrgola de la rambla del Ferrocarril
Roda de premsa: Nova temporada del Teatre Municipal La Sala
18-09-2019 - 11:15 / 12:00     Teatre Municipal La Sala (cafeteria). C. Cervantes, 126
Contacte

Servei de Comunicació
Ajuntament de Rubí
Símbol_mapa Adreça: pl. Pere Aguilera, 1
08191 – Rubí

Símbol_auricular Telèfon: 93 588 70 00 
Joan Maronda (cap de Comunicació). Ext. 1100