Sou a: Inici / Ajuntament / Projectes estratègics / Rubí Brilla / Rubí Brilla 'Ajuntament' / Gala 50/50 de les Escoles de Rubí

Gala 50/50 de les Escoles de Rubí

Imatge presentacio Gala 5050bis

El projecte 50/50 és una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica, que va començar a aplicar-se amb èxit en diferents col·legis d'Alemanya a principis dels anys noranta. Des de llavors s'ha implantat amb relatiu èxit a altres països europeus (també aquí) dins de la iniciativa EURONET 50/50

L'objectiu del projecte 50/50 és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i apoderar comunitats educatives per aconseguir un canvi de conductes al voltant del consum d'energia i aigua.

Rubí Brilla va agafar la idea i li va donar una volta, evolucionant el projecte, dissenyant una metodologia amb monitoratge en temps real de consums, indicadors de consum i econòmics i més incentius per a la participació i implicació activa de tota la comunitat educativa. Tot plegat ha fet possible uns resultats en estalvis i eficiència exponencialment més grans que a la idea originària. Els incentius econòmics perquè les escoles i els administradors dels edificis escolars estalviïn energia són:

  • El 50% de l'estalvi es lliura a la comunitat educativa en forma de premi.
  • El 50% restant és un estalvi net per a l'organisme encarregat de l'administració financera del centre que es compromet a destinar-lo a petites inversions en eficiència amb les quals generar nous estalvis.

Conèixer, entendre, ser conscient i participar en el canvi d'hàbits i de comportament per construir un futur energèticament sostenible és clau en la transformació de l'actual model energètic en un de més just, democràtic i sostenible.

Mitjançant la creació d'equips energètics formats per alumnat, professorat, personal de menjador, neteja o consergeria dels col·legis, centres esportius i culturals, s'aconsegueix transformar hàbits i reduir considerablement la despesa en energia.

 

La Gala 50/50

Lloc: Teatre Municipal La Sala
Data: Diumenge 3 de juny, d'11.00 a 13.30 h

La gala s'organitza amb la voluntat de fer un homenatge a tota la comunitat educativa que participa del projecte ─alumnat, direcció, professorat, conserges, personal de neteja i menjador─ i molt especialment a les nenes i nens pels excel·lents resultats de la iniciativa: 300.000 euros estalviats en 5 anys a RubíEl mateix passa a les escoles de València, Pinto, Alpedrete, Agüimes i a molts altres municipis que estan començant a replicar la metodologia Rubí Brilla del projecte 50/50

La idea d'organitzar aquest esdeveniment segueix l'exemple de l'Ajuntament d'Alpedrete, que l'any passat va celebrar una gala similar per a les seves escoles. L'Ajuntament de Rubí va recollir el guant i va decidir fer el mateix homenatge públic a les escoles de Rubí i, de pas, reconèixer el conjunt d'escoles i municipis de tot l'Estat que ho estan replicant.


Escoles de Rubí participants a l'acte: 
25 Setembre, Ca n'Alzamora, Ca n'Oriol, El Bosc, Joan Maragall, Montessori, Mossèn Cinto, Pau Casals, Ramon Llull, Schola, Teresa Altet i Torre Llebre. 

Escoles participants d'altres municipis: 
Ajuntament de València, Ajuntament de Pinto (Madrid), Ajuntament d'Alpedrete (Madrid)
Ajuntament d'Agüimes (Gran Canària).

 

  • Compartir