Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'UPC proposa mesures d'eficiència energètica a l'empresa RUFFINI https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'UPC proposa mesures d'eficiència energètica a l'empresa RUFFINI

Aquest projecte acadèmic s’emmarca en el conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, i la Universitat Politècnica.

L’estudiant de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Joan Marqués ha presentat a Rubí el seu treball de final de carrera, basat en la cerca de propostes d’aprofitament energètic en una empresa de fosa d’alumini, concretament, la rubinenca Ruffini. El projecte acadèmic desenvolupat per Marqués s’ha emmarcat en el conveni de col·laboració que l’any passat van signar l’Ajuntament de Rubí –a través del projecte Rubí Brilla– i la UPC. 

Joan Marqués, que ha cursat el Grau d’Enginyeria Mecànica a la UPC, ha analitzat la situació energètica del forn de l’empresa, ha cercat diverses propostes de millora energètica i ha dut a terme un estudi energètic i econòmic de les propostes més viables. Segons l’autor del treball, “es tractava de cercar l’aprofitament d’una certa quantitat de calor que hem vist que es llança cap a l’exterior. La idea és fer un preescalfament del material que es vol fondre perquè arribi a l’interior del forn amb més temperatura”.

Marqués ha explicat que ha col·laborat amb diversos professors perquè l’ajudessin en alguna part de la simulació, amb l’objectiu de poder “concretar més alguns valors, per no haver-los d’estimar i disposar d’uns resultats més precisos”.

Després d’assistir a la presentació del treball, Jose Maria Ripol, director financer de Ruffini, ha lloat la tasca feta per Joan Marqués: “Parlem d’un projecte real que demostra, una vegada més, que la implicació de la universitat amb l’empresa és molt positiva. Cal posar en comú el coneixement amb les necessitats reals del mercat”. La viabilitat de les propostes de l’estudiant, juntament amb l’increment constant del preu del gas, fa que els directius de Ruffini estiguin oberts a implementar-ne alguna, sempre en funció de les possibilitats financeres de la pròpia empresa per a poder-ho tirar endavant. Segons Ripol, “és un projecte molt aprofitable i molt real”.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0